Câte ore trebuie să muncim pe zi. „Serviciul trebuie privit doar din prisma productivității, nu a eroismului”

Redactor:
Simona Tudorache
Câte ore trebuie să muncim pe zi. „Serviciul trebuie privit doar din prisma productivității, nu a eroismului”
Specialiștii cred că omul poate fi util la serviciu doar opt ore și că nu trebuie să uite niciodată că are o viață personală și nevoie de odihnă. În opinia psihoterapeutului Constantin Cornea, o altă cale aleasă poate duce la depresie.

8 ore somn, 8 ore serviciu și 8 ore pentru activități sociale. Aceasta este ecuația cea mai grea, dar care poate oferi cele mai mari satisfacții.

„O persoană care nu doarme îndeajuns nu nu poate fi utilă 100%. Odihna reface creierul și trupul, vă oferă posibilitatea să vă bucurați de viață și să faceți față serviciului. Nici un om nu poate munci productiv mai mult de 8 ore, pentru că serviciul trebuie privit doar din prisma productivității, nu a eroismului, cine și cum rezistă cel mai mult. De aceea, capacitatea de lucru poate fi maximizată doar în cele 8 ore. Dacă stați mai mult, înseamnă că sunteți împovărat de muncă, deci aveți nevoie de colegi.. Dacă 8 ore nu sunt îndeajuns, atunci trebuie să vedeți unde este problema și să încercați să o rezolvați. Ori aveți un șef care vine la prânz și nu are chef pâna seara să plece acasă, ori aveți probleme de care vreți să vă ascundeți  și încercați să vă cufundați în muncă”, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

În opinia specialiștilor, activitățile sociale nu trebuie să lipească. Indiferent dacă vorbim de: sport, întâlniri cu prietenii, activități culturale, plimbat în parc, luat masa, relaxarea are nevoie de o perioadă de timp acceptabilă.

„Trăim într-o societate în care totul se petrece pe repede înainte, în dorința de atingere a succesului. Astfel, școala nu mai reprezintă o instituție de cultură, ci doar o etapă obligatorie ce poate și trebuie cumva păcălită. Facultatea nu etalează ce este mai bun în societate, individul se perfecționează într-un domeniu anume, iar licența este doar de formă. De aceea, individul ajunge să se angajeze fără să aibă un grad de cultură și educație adecvat, fără să creadă în valorile familiei și societății adevărate, dar își dorește să se îmbogățească repede, iar pentru asta este în stare să facă orice. Modelele sociale de succes se dovedesc imagini de carton, cu un trecut gaunos și lipsit de o logică profesională. Vip-urile ce apar în mass media au un discurs analfabet, se îmbracă  în haine scumpe, pun preț pe imagine, nu pe conținut. Aceasta este societatea unde individul trebuie să își găsească rostul, reperele și valorile”, mai spune Constantin Cornea.

Specialistul are convingerea că societatea, modelele, reperele și valorile sunt anapoda clădite, iar omul trebuie să știe cum să își manegerieze timpul și să îmbie timpul liber cu munca, asta dacă își dorește o viață satisfăcătoare. „Cu cât vă apropiați mai mult de această ecuație, cu atât vă veți bucura mai mult de viață. Cu cât veți fi mai departe, problemele fizice sau psihice vor deveni un mod de trai. Nu căutați scuze, nu încercați să vă ascundeți, încercați să vă bucurați, cu adevărat, de viață”, concluzionează psihoterapeutul.

 

 

               

 

Inchide