Ce a răspuns Andrei Pleșu când a fost întrebat dacă va fi numit ambasador la Paris. „Am pus definitiv punct”

Ce a răspuns Andrei Pleșu când a fost întrebat dacă va fi numit ambasador la Paris. „Am pus definitiv punct
Publicat: 04/05/2015, 15:36

Scriitorul Andrei Pleșu a dezmințit zvonurile potrivit cărora ar fi primit, săptămâna trecută, propunerea de a fi ambasador la Paris. Într-un editorial publicat pe adevarul.ro, acesta a explicat că a pus demult punct carierei sale diplomatice, subliniind că orice „revenire în scenă” în această postură este imposibilă.

În ultima săptămână, am primit tot felul de apeluri telefonice și de la oameni apropiați și de la unii mai puțin apropiați, chinuiți, toți, de aceeași fierbinte curiozitate: voiau să știe dacă e adevărat că voi fi numit ambasador la Paris„, a scris Pleșu.

„Îmi este imposibil să pricep cum poate apărea un asemenea zvon, fără ca tu, cel direct implicat, să ai habar de «infomația» pe care zvonul cu pricina o colportează. «De unde știți? întrebam de fiecare dată. «Din presă» mi se răspundea. Am căutat, deci, «sursa». Tot ce am putut afla a fost că, într-un editorial, dl. Ion Cristoiu a anticipat câteva probabile «promovări» diplomatice (considerându-le, de altfel, binevenite): Emil Hurezeanu la Berlin, George Maior la Washington și Andrei Pleșu la Paris. Acum doi ani, citisem și despre o iminentă instalare a mea, tot la Paris, dar ca ambasador UNESCO, în locul dlui Nicolae Manolescu. Era o gogoriță, la fel de inconsistentă ca și cea care se vântură astăzi dinaintea cititorilor creduli„, a adăugat el.

În continuare, scriitorul a subliniat că, precum s-a întâmplat și după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, când s-a speculat că ar putea intra în echipa de consilieri ai lui Klaus Iohannis, totul nu a fost decât un zvon nefondat.

După alegerile prezidențiale, s-a răspândit și versiunea preluării mele în echipa de consilieri ai președintelui nou ales. Una peste alta, mi se tot fac «oferte» avantajoase, despre care eu aflu ultimul. Mai întâi, să lămurim definitiv lucrurile. Nu m-a contactat nimeni, dar absolut nimeni, nici măcar pentru o prealabilă tatonare în perspectiva unui post de ambasador. N-am fost întrebat, n-am fost solicitat, n-am fost propus pentru nici una din funcțiile în discuție„, a explicat Pleșu.

„Adaug, cât se poate de apăsat, că și în eventualitatea în care aș fi fost luat în considerare pentru vreo «demnitate», oricare ar fi fost ea, (ceea ce, repet, nu s-a întâmplat!), aș fi refuzat prompt, fără să las loc pentru nici un fel de negociere. Socotesc sincer că biografia mea politică și diplomatică s-a încheiat și că orice «revenire în scenă» de altă natură decât cea legată de meseria mea de scriitor nu mai poate fi avută în vedere. Am pus definitiv punct. În anii care mi-au mai rămas, (mai) am câteva proiecte de lucru, pe care nu înțeleg să le sacrific pentru nici o formă de «serviciu public». Asta nu înseamnă că nu mă voi implica, în nici un chip, în utile activități de ordin cultural, chiar dacă ele n-ar fi nemijlocit legate de scrisul meu. Dar de «funcții», de «administrație», de «ranguri», de «șefii» nu mai poate fi vorba. Prin urmare, pentru cei încă nelămuriți: nu, nu voi fi ambasador la Paris, n-am primit, în acest sens nici o «invitație» și – chiar dacă aș fi primit-o – aș fi refuzat-o politicos„, a completat scriitorul Andrei Pleșu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului