Ce au citit românii în 2013. Lucian Boia, Andrei Pleșu și Neagu Djuvara, în topul celor mai bine vânduți autori

Publicat: 23/12/2013, 17:36
Actualizat: 06/08/2015, 23:05

Dintre autorii autohtoni, românii au citit în 2013 volumele lui Andrei Pleșu, Neagu Djuvara, Lucian Boia ori Radu Beligan, dar și pe Tudor Chirilă, solistul trupei Vama intrat în top cu cartea „Exerciții de echilibru”. Iar din literatura universală au ales volume de J.D. Salinger, Alice Munro șiGuillaume Musso.

La editura POLIROM, topul celor mai vândute cinci cărți ale anului este condus de volumul „Exerciții de echilibru”, de Tudor Chirilă. Pe următoarele poziții se află „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger, și „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității”, de Aurora Liiceanu. Top 5 este completat de „Viața lui Pi”, de Yann Martel, și „Cel care mă așteaptă”, de Parinoush Saniee.

Cartea solistului formației Vama se află pe locul întâi și când vine vorba de cele mai vândute titluri ale autorilor români în anul 2013. Mai jos în top se găsesc volumele „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității”, de Aurora Liiceanu; „Sunt o babă comunistă”, de Dan Lungu, „Jurnalul fericirii”, de N. Steinhardt și „Toate bufnițele”, de Filip Florian.

În ceea ce privește autorii străini, cei mai mulți cititorii și-au îndreptat atenția către celebrul roman al lui J.D. Salinger: „De veghe în lanul de secară”. Pe locul al doilea în topul celor mai vândute cinci cărți semnate de autori străini se află „Viața lui Pi”, de Yann Martel; „Cel care mă așteaptă”, de Parinoush Saniee; „Marele Gatsby”, de F.S. Fitzgerald, și „Lolita”, de Vladimir Nabokov.

Potrivit informațiilor furnizate pentru gândul, editura încheie anul cu o cifră de afaceri de aproximativ 21 milioane de lei, cu 15% mai mult decât în 2012. „Nu am mizat pe o creștere semnificativă a ratei profitului, deoarece politica de marketing a editurii s-a bazat pe o mai bună valorificare a portofoliului existent, fără să neglijeze însă și noile apariții”, a precizat Claudia Fitcoschi, Director de Promovare și Relații cu Presa. „Prin urmare, numărul comenzilor către tipografii a fost substanțial crescut și, implicit, și cheltuielile au crescut. Piața de carte națională a fost și ea mai în comparație cu anul precedent, deși, pe ansamblu, nu a ajuns la nivelul anilor 2008-2009. Câteva procente în plus, încă puține, le-au adus cărțile în format digital”, a adăugat aceasta.

Pentru anul viitor, editura Polirom mizează pe două colecții: „Memoria” și cea de jurnale de călătorie. O serie de autor va fi consacrată celebrei exploratoare a Tibetului, Alexandra David-Neel. „În Biblioteca Polirom vom finaliza seria Orhan Pamuc și ne vom orienta mai susținut către autorii din Orient, Africa sau Islanda, puțin traduși încă la noi. Vom continua seriile dedicate unor autori ca N. Steinhardt – în colaborare cu Mănăstirea Rohia -, Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Aurora Liiceanu, Andrei Oișteanu. De asemenea, în 2014 vom finaliza și seria romanelor lui Georges Simenon. Și nu în ultimul rând, mizăm pe prozatorii autohtoni care în fiecare an ne-au făcut surprize dintre cele mai neașteptate”, a mai spus Claudia Fitcoschi.

„Românii citesc multă literatură universală”

În topul vânzărilor din 2013 la editura ALL se află romane bestseller pe plan mondial. „Românii citesc multă literatură universală, iar gusturile lor sunt similare cu cele ale cititorilor din țări precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Statele Unite”, a a precizat pentru gândul Adela Râpeanu, PR & Marketing Manager Editura ALL.

Anul acesta, Colecția „Strada ficțiunii” a depășit 20.000 de exemplare vândute, cap de listă fiind „O sută de nume” și „P.S. Te iubesc”, cel mai nou, respectiv primul roman (reeditat) ale irlandezei Cecelia Ahern, precum și „Sanctus” al lui Simon Toyne. Un autor consacrat este și Guillaume Musso, aflat în topul 2013 cu mai vechiul roman „Chemarea îngerului” și cu cel mai recent titlu publicat în România, „După șapte ani”. Dintre noile apariții, în topul vânzărilor se regăsește bestsellerul chinezului Yan Lianke, „Bucurați-vă de viață!” și „Nevăzuții”, al doilea roman al englezoaicei Katherine Webb.

Foto: Mediafax (Ovidiu Micsik)

Topul celor mai vândute cărți ale autorilor români este condus de „Între acte”, de Radu Beligan, – aproape 10.000 de exemplare vândute de la publicarea sa, în luna aprilie -, „Rătăciri”, de Horațiu Mălăele, și „O poveste cu Horațiu”, de Doina Papp. Mai jos în clasament se află „Capitole târzii din viața mea”, de Diana Mandache, și „Șoseaua Cățelu”, de Alina Nedelea.

Cel mai bine vândut autor străin la Editura All în anul 2013 a fost Guillaume Musso, cu volumul „Chemarea îngerului”. Acesta a fost urmat de „P.S. Te iubesc”, de Cecelia Ahern; „Sanctus” de Simon Toyne, „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, de Stephen Covey” și „Seria PIXI”, carte pentru copii, de diverși autori.

Printre altele, în anul 2014, editura va continua traducerile de bestseller internaționale în colecția „Strada ficțiunii”, dar va aduce și noi titluri în seria „Crime”.

Alice Munro, cel mai citit autor străin la editura Litera

La editura LITERA cele mai vândute trei cărți în anul 2013 sunt „Prea multă fericire”, de Alice Munro; „Seria Crossfire – Atracția, Revelația, Împlinirea”, de Sylvya Day, și „Meniul perfect”, de Gordon Ramsay.

Topul celor mai căutate cărți ale autorilor români este dominat de volumul „Regele Mihai. Album istoric”, de Diana Mandache. Acesta este urmat de „Gătește moldovenește cu Stela Popescu”, „Poezii pentru cei mici”, de Aurora Georgescu, „Tamara Buciunceanu. O viață închinată scenei”, de Bogdana Darie, și „Scenariu pentru dragoste”, de Ana Damian.

Pe de altă parte, autorul străin cel mai căutat de cititorii români a fost în 2013 Alice Munro, cu volumul „Prea multă fericire”. Pe următoarele patru poziții s-au aflat „Seria Crossfire – Atracția, Revelația, Împlinire”, de Sylvia Day, „Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale”, de Samuel P. Huntington”, „Meniul perfect”, de Gordon Ramsay, și „Atlasul ilustrat al corpului uman”, semnat Beverly McMillan.

Foto: AFP//Mediafax (Peter Muhly)

„Inteligența emoțională”, de Daniel Goleman, este cel mai vândut volum al anului la editura CURTEA VECHE. Următoarele în clasament sunt „Puterea prezentului”, de Eckhart Tolle; „Cum să te bucuri de viață și de slujbă”, de Dale Carnegie; „Scrisorar”, de Mihail Șișkin, și „Gătește în 30 de minute cu Jamie”, de Jamie Oliver.

În ceea ce privește cărțile semnate de autori români, cea mai vândută a fost „Rețete vegane fără foc”, de Ligia Pop. Pe locul al doilea s-a clasat volumul „Trei poduri peste lume”, de Alteța Sa Regală Principele Radu., iar pe al treilea, „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, de Adrian Cioroianu. Ultimele două poziții au fost ocupate de cărțile „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei”, de Dagmar Dusil” și „Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini”, de Răzvan Petrescu.

Topul Humanitas Multimedia, condus de „Manuscrisul găsit la Accra”, de Paulo Coelho

Potrivit datelor furnizate de editura HUMANITAS pentru gândul, „Sfârșitul Occidentului”, de Lucian Boia, a fost cea mai bine vândută carte a anului 2013. Pe locul al doilea s-a clasat volumul „Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleșu, iar pe al treilea, „O scurtă istorie a românilor ilustrată”, de Neagu Djuvara. Top 5 este închis de „Nostalgia” (ediție aniversară), de Mircea Cărtărescu, și „Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu.

În secțiunea „Humanitas Fiction”, în fruntea clasamentului se află „Manuscrisul găsit la Accra”, de Paulo Coelho. Următoarele cele mai căutate volume au fost „Caietul Mayei”, de Isabel Allende; „Orele îndepărtate”, de Kate Morton, „Obosit de viață, obosit de moarte”, de Mo Yan; „Limbajul florilor”, de Vannesa Diffenbaugh, și „Oscar și Tanti Roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt.

În topul celor mai vândute cărți Humanitas din acest an se află și volumul „Cele mai frumoase povestiri din Biblie”, în traducerea din ebraică, aramaică și greacă veche realizata Monica Broșteanu și Francisca Băltăceanu, cu un cuvânt însoțitor de Andrei Pleșu și ilustrații de Mihail Coșulețu. „Cititorul autohton se poate socoti norocos”, scrie Pleșu. „Ține în mînă un volum alcătuit de două mari profesioniste. Doamnele Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu sunt o garanție de infailibilitate filologică, de competență biblistică, de inteligență, eleganță și sensibilitate. Selecția textelor, traducerea lor, notele introductive și ținuta generală a întregului constituie un dar prețios, delectabil și modelator, potrivit pentru toate vârstele.”

Foto: Mediafax (Diana Zaharia)

Din seria Junior, cărți dedicate copiilor, cele mai vândute titluri în 2013 sunt cele trei volume de aventuri ale lui Habarnam, protagonistul trilogiei lui Nikolai Nosov: „Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”, „Habarnam pe Lună”, „Habarnam în Orașul Soarelui”.

La editura NEMIRA, cartea „Cântec de gheață și foc”, de G.R.R Martin, a fost cea mai bine vândută în secțiunea autori străini. Pe următoarele două locuri s-au aflat „Jocurile foamei”, de Suzanne Collins, și „Jocul lui Ender”, de Orson Scott Card.

Cel mai bine vândut autor român la această editură a fost Rodica Ojog Brașoveanu (o serie de volume). Pe locul al doilea s-a aflat Nichita Stănescu, cu „111 cele mai frumoase poezii de Nichita Stănescu”, iar pe al treilea, Gheorghe Sasarman, cu „Cuadratura cercului”.

La editura CORINT cele mai căutate cărți ale anului 2013 au fost „Suleyman Magnificul și Sultana Hurrem”, „Atlas geografic școlar”, de Octavian Mândruț, și „Sissi, împărăteasa Austriei”, de Jean Des Cars.

Cât și cum citesc românii. 12% nu cumpără deloc cărți

Cel mai recent studiu privind obiceiurile de lectură ale românilor a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în urmă cu doi ani. Potrivit datelor acestei cercetări, peste o treime dintre cei 1.237 de respondenți, cu vârste de 18 ani sau mai mult, au susținut că au citit o carte în ultima lună; 23% au citit cartea în ultima săptămână, iar 12% în luna curentă. Unul din cinci români însă a citit o carte în urmă cu mai mult de un an, 2% citesc doar cărți pentru școală sau facultate, iar 22% recunosc că nu citesc deloc.

Pe de altă parte, femeile domină vârfurile de tendințe, astfel că ele sunt cele mai prezente atât în topul celor care nu citesc deloc cărți (22,3% femei față de 21,9% bărbați), dar și în cel al subiecților care au citit o carte în ultima săptămână (26% femei față de 19,5% bărbați).

Foto: Mediafax (Luiza Puiu)

Apetitul cititorilor români este mai mare atunci când vine vorba despre traduceri. Astfel, pentru aproape o treime dintre respondenți (27%), ultima carte citită a fost un roman al unui autor străin. Alte tipuri de cărți citite sunt: roman scris de un autor român (13%), cărți religioase (10%), cărți profesionale (10%), toate celelalte tipuri de cărți menționate adunând mai puțin de 4% din opțiuni.

În acest conteext, aproape 80% dintre respondenți spun că nu au niciun scriitor român contemporan preferat. Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Dan Puric, Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor și Mircea Dinescu obțin fiecare câte 1% dintre preferințele participanților la studiu. De altfel, 8% dintre cititori nu și-au amintit sau nu au fost în măsură să indice un scriitor român contemporan preferat.

Un sfert dintre respondenți au mărturisit că achiziționează cărți mai rar decât o dată pe an. Alt sfert cumpără într-un an mai puțin de cinci cărți, 22% cumpără într-un an peste 10 cărți, iar 13% cumpără între 5 și 10 cărți pe an. 12% nu cumpără deloc cărți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO