Ce efecte au turele de noapte asupra angajaților. „Mai puțin de 3% s-au adaptat la noul program”

Ce efecte au turele de noapte asupra angajaților. „Mai puțin de 3% s-au adaptat la noul program
Publicat: 08/05/2018, 17:34

În studiul publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au arătat ce impact are o simulare de patru zile de muncă în schimbul de noapte asupra expresiei a 20.000 de gene, scrie Medical Xpress.

„Acum înțelegem mai bine schimbările la nivel molecular care au loc în corpul uman atunci când odihna și mâncatul sunt sincronizate cu ceasul biologic. Spre exemplu, am găsit că expresia genelor asociate cu sistemul imunitar și cu procesele metabolice nu s-au adaptat la noi comportamente”, a precizat Diane B. Boivin, director la Centre for Study and Treatment of Circadian Rhythms și profesor la McGill University.

Se cunoaște că expresia multora dintre aceste gene variază pe parcursul zilei și a nopții. Ritmurile sunt importante pentru reglarea multor procese fiziologice și de comportament. „Aproape 25% dintre gene și-au pierdut ritmul biologic după ce voluntarii au fost expuși unei simulări de muncă în tura de noapte. 73% nu s-au adaptat schimbului de noapte și au rămas sincronizate cu ritmul normal. Mai puțin de 3% s-au adaptat la noul program”, a precizat Nicolas Cermakian, unul dintre cercetători.

Totuși, studiul a fost mic, folosind doar opt voluntari, persoane adulte și sănătoase, drept urmare este nevoie de studii de o amploare mai mare pentru a confirma rezultatele la care a ajuns echipa de cercetători canadieni.

Vă recomandăm să citiți și următoarele articole:

Premieră mondială! Gene modificate printr-o metodă revoluționară, testate pe oameni

Savanții au dezvoltat o metodă inedită prin care pot edita gene în creierul uman

Cercetătorii au descoperit peste 100 de gene noi asociate culorii părului

Rezultatele neașteptate ale celui mai mare studiu privind inteligența umană. Există 500 de gene asociate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase