Ce este „molecula spiritului” substanța pe care cercetătorii o studiază de 70 de ani pentru a-i înțelege efectul. „A fost ca și cum i-aș fi trimis să exploreze o altă lume”

Ce este „molecula spiritului substanța pe care cercetătorii o studiază de 70 de ani pentru a-i înțelege efectul. „A fost ca și cum i-aș fi trimis să exploreze o altă lume
Publicat: 12/04/2018, 07:45

„Este o stare în care exiști în forma ta cea mai pură, o stare de pace și fericire profundă”, a declarat consumatorul Sam pentru Business Insider. „Este o lume extraordinară, se pare că de acolo venim toți. Spirale după spirale încep să apară, spirale infinite care se transformă în alte spirale. Am fost fericirea însăși, lumea este a mea și fericirea apare doar pentru mine”.

O experiență cu DMT este descrisă de utilizatori drept „evadarea dintr-o simulare”. Oamenii sunt capabili să-și exploreze adevăratul Eu interior, să-și exploreze mințile și spun că sunt lansați într-o altă dimensiune, unde experimentează existența conștiinței dincolo de corp.

De fapt, „călătoria” este atât de intensă și abstractă, încât unii consumatori nu pot explica exact ceea ce au trăit. O concluzie comună în rândul consumatorilor este că DMT oferă o experiență „mai reală ca realitatea”.

Mulți consumatori au spus că mințile lor „ies” din corpuri, întâlnesc extratereștri sau ființe spirituale, care îi ghidează, într-un mediu viu, care seamănă cu un carnaval.

DMT, încă din anii ’50

Efectul psihedelic al drogului DMT a fost observat pentru prima oară de chimistul maghiar Stephen Szara, în anii ’50. În anii ’60, s-a descoperit că DMT este sintetizat în plămâni și glanda pineală a creierului. Se presupune că DMT este răspândit în regatul naturii, în mii de plante și în fiecare mamifer.

În anii ’70, studierea DMT a devenit greoaie, deoarece substanța a fost pusă sub o supraveghere legală atentă.

Rick Strassman, un psiholog american, a realizat primul studiu asupra DMT-ului în SUA, alături de colegul său, Clifford Qualls, între 1990 și 1995.

„Am fost interesat să analizez DMT ca sursă naturală a experienței psihedelice, din mai multe motive”, a declarat Strassman, pentru BI. „Am fost interesat de biologia mecanismului natural al stărilor spirituale. Cu alte cuvinte, orice s-ar spune, unele simptome ale momentului din apropierea morții, o experiență mistică de iluminare sau una religioasă, visuri neobișnuite. Cineva ar putea argumenta că DMT produs natural a fost implicat în aceste stări apărute fără influența vreunei substanțe”.

În urma unor studii pe voluntari, Strassman a stabilit că efectele unei „călătorii DMT” țin 30-40 de minute. „Nu au existat clopote, fluiere, statui budiste – a existat doar drogul, și i-am rugat să-mi spună ce s-a întâmplat, după ce revin cu picioarele pe pământ”, a povestit Strassman. „A fost ca și cum i-aș fi trimis să exploreze o altă lume și le-aș fi zis să revină și să-mi spună tot ce au experimentat”.

În mod obișnuit, DMT este inhalat sau injectat, deoarece se dezintegrează prea rapid în stomac și nu produce efecte halucinogene, dacă este înghițit.

Când oamenii revin dintr-o stare determinată de DMT, au deseori experiențe profunde și analizează, de exemplu, amintirile din copilărie. Unii au vizualizat imagini abstracte, care le-ar fi sugera să stea mai mult cu familia. O femeie din experiment a revenit din starea DMT convinsă de persistența conștiinței dincolo de moarte.

DMT, legat de spiritualitate și moarte

Legătura dintre DMT și spiritualitate este cunoscută. O teorie populară despre prezența DMT în corp este legată de faptul că eliberăm mari doze atunci când murim. Când oamenii revin dintr-o experiență apropiată morții și spun că au văzut o lumină albă sau ființe divine, unii spun că aceste elemente sunt rezultatul eliberării de DMT, care oferă o ultimă halucinație supremă creierului uman.

În Amazon, ayahuasca este o combinație de DMT și o plantă care conține un factor de inhibiție a enzimei care influențează de obicei DMT. Rezultatul este o băutură DMT, folosită de peste 500 de ani.

„Ayahuasca este un cuvânt din limba quecha, care înseamnă vinul morților sau vinul sufletelor”, a spus Strassman. „Consumul de ayahuasca furnizează acces la experiența morții, la experiența spiritului dincolo de corp”.

Există de asemenea un studiu nepublicat care indică faptul că nivelurile de DMT cresc în creierul animalelor muribunde.

DMT poate oferi răspunsuri legate de creierul uman

„Cred că DMT, substanțele psihedelice în general, stimulează capacitatea de imaginație a minții, mai mult decât cea rațională… DMT ne poate ajuta să înțelegem mai bine această funcție”.

Există și întrebări legate de prezența DMT în corpul uman. Este cu siguranță important, a spus Strassman, deoarece este transportat către creier cu ajutorul energiei. Există puține elemente pe care creierul pe absoarbe în acest mod, precum glucoza și aminoacizii, vitale pentru funcționarea normală a acestui organ, dar care nu pot fi produse independent de corpul uman.

„Ne întrebăm astfel dacă DMT este implicat în funcționarea zilnică a conștiinței”, a declarat Strassman. „S-ar putea ca DMT să definească o percepție vizuală, dar și o percepție a conștiinței”.

Cât despre teoriile legate de faptul că am putea trăi într-un fel de simulare, totul rămâne discutabil.

Una din problemele legate de analiza DMT este asimilarea rapidă în corp. Tocmai de aceea experiența durează circa o jumătate de oră. În 2016, Strassman și colegul său, Anderw Gallimore, au publicat o lucrare științifică în care descriu modul de acționare a DMT-ului timp de mai multe ore consecutive.

„Cei mai mulți oameni descriu efectele terapeutice ale ayahuasca… și dacă ai putea extinde starea dată de DMT, ai putea să o fructifici în scop terapeutic”, a spus Strassman.

Oricare ar fi scopul lui, DMT are un impact profund asupra oamenilor

Consumatorii frecvenți de DMT sunt convinși că drogul are un potențial uriaș, care poate deschide mințile oamenilor și ar urma să contribuie la tratamentele unor afecțiuni psihice.

Sam consideră că substanța halucinogenă are capacitatea „să elibereze conștiința umană globală și să schimbe lumea modernă”.

Înainte de a lua DMT, Sam se confrunta cu o criză existențială, a vrut să se sinucidă și nu mai vedea rostul lui în lume. „Răspunsul meu a venit sub formă de DMT și am simțit că universul mă îmbrățișează cu un ocean de iubire”.

„Am considerat că trebuie să încerc DMT, ca ultim efort de renunțare la planul de sinucidere. Poate fi utilizat în scop terapeutic, ca tratament revoluționar pentru vindecarea oamenilor… Lumea se schimbă și cred că intrăm într-o nouă eră a civilizație umane”.

Anthony Castellanos se consideră unul dintre cei mai experimentați consumatori de DMT. El a declarat că substanța poate fi folosită pentru reducerea anxietății, stresului, depresiei. După o asemenea incursiune, consumatorul a simțit că are acces la „părțile interioare” ale imaginației sale, timp de patru luni.

Avertismente legate de DMT. „Are și potențial negativ”

DMT ar trebui folosit cu grijă, a avertizat Castellanos. „Datorită intensității sale, poate afecta creierul”, a avertizat consumatorul de DMT. „Un om este scos din rutina percepției realității și readaptarea poate fi dificilă, după o asemenea „călătorie”.

Cercetarea în domeniul DMT este de abia la început, a spus Strassman. Din păcate, unii cercetători renunța la studiu, deoarece cred că concentrațiile de DMT din creierul uman sunt prea mici pentru a fi luate în seamă.

Pe de altă parte, mulți susținători ai drogului recreațional spun că dezincriminarea și reglementarea substanțelor ar duce la o mai mare siguranță.

Cercetătorii au început să analizeze de abia acum adevăratul potențial al DMT. „Este un elixir pentru existența dificilă”, a spus utilizator Eli. „Ne dezvăluie cât de nesemnificativă și trecătoare este existența noastră corporală și, întru această revelație, cineva poate înțelege și aprecia cât de specială este viața în general. Poate părea paradoxal… dar asta ne aduce acest drog”.

Photo by Chris Arock on Unsplash

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului