Ce putem învăța de la japonezi pentru a trăi mai mult și mai bine

Ce putem învăța de la japonezi pentru a trăi mai mult și mai bine
Publicat: 03/02/2016, 17:32

O mare parte din starea bună de sănătate a națiunii insulei este atribuită numărului mare de fructe de mare consumate în dieta tradițională. Cu toate acestea, potrivit Ministerului japonez al Sănătății, Muncii și Asistenței Sociale, prefectura cu cea mai mare speranță de viață este Prefectura Nagano, care nu are ieșire la mare. Bărbații din această prefectură au continuat să fie cei mai sănătoși din țară din 1990 până în prezent, iar femeile din Nagano a luat primul loc în 2013, întrecându-le pe cele din Okinawa, care au trecut pe locul 3 în spatele femeilor din Prefectura Shimane.

În 2013, un studiu al Ministerului Sănătății a plasat speranța de viață pentru locuitorii Nagano la 80.88 ani pentru bărbați și 87.18 ani pentru femei – mediile naționale pentru același an sunt 79.59 și 86.35.

Oamenii de Nagano nu numai că trăiesc mai mult, ci rămân sănătoși și activi. 26,1 la sută din locuitorii prefecturii de peste 65 ani continuă să fie activi în câmpul muncii, spre deosebire de 20,4, media la nivel național, potrivit Biroului de Statistică al Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor.

Situația era destul de diferită în urmă cu 50 de ani. Nagano din prezent a fost odată parte din Shinano no kuni (provincia Shinshu), o zonă care a avut o dietă bogată în sare similară cu multe regiuni – sarea era necesară pentru a păstra produsele alimentare de-a lungul iernilor lungi și reci. Alimente murate și sărate precum nozawana zuke, frunzele conservate de nozawana (un tip de nap) pentru care este renumită zona, era mult mai sărat decât în prezent. În 1965, locuitorii Nagano au consumat mai multă sare decât orice altă zonă din țară și, nu în mod surprinzător, cele mai importante cauze de deces la acel moment erau accidentele vasculare cerebrale și alte boli legate de hipertensiune arterială.

La începutul anilor 1980, Nagano a început să abordeze această problemă în mod serios, pornind de la nivelul orașului și satului și făcând treptat modificări la nivelul întregii prefecturi. Problema cantității de sare consumate a fost prima abordată. Oamenii au fost încurajați să reducă consumul de supa miso la o dată pe zi în loc de fiecare masa, pentru a mânca o cantitate mică de legume murate în loc de un bol plin, și să nu bea tot sosul sărat folosit la tăițeii de hrișcă (Nagano este foarte apreciat pentru calitatea hriștii). Prin metode moderne de congelare, consumul de legume proaspete – cele care nu au fost murate cu sare – a fost încurajată, de asemenea.

Importanța stilului de viață sănătos, nu doar de a trăi mai mult, a fost pusă în evidență. Acest mod de gândire a fost reprezentat printr-un slogan care a fost folosit pentru prima dată în Nagano pentru a promova un stil de viață sănătos, și a câștigat de atunci atenția la nivel național. Sloganul este „pin pin korori” – să fii pin pin (vioi și energic) în viață, și să moară korori (rapid și fără durere).

Locuitorii de toate vârstele din Nagano dau mai puțin decât media națională pe asistență medicală (care include rețete pentru medicamente, vizite la medic și cheltuieli de spitalizare).

Potrivit sondajului de opinie național din 2012 cu privire la sănătate și nutriție, consumul mediu de legume de către rezidenții din Nagano a fost de 379 de grame pe zi pentru bărbați și 365 de grame pentru femei – cele mai mari porții din țară. În 2012, un locuitor din Nagano a consumat în medie aproximativ 70 de grame mai multe legume decât media națională, scrie Japan Times.

Cheia pentru a înțelege de ce oamenii din Nagano au fost capabili de a-și schimba obiceiurile alimentare pot consta în varietatea de alimente pe care au fost dispuși să le încerce de-a lungul timpului. În lipsa unor surse de alimente ușor de obținut, în special în timpul iernii, chiar hachinoko (larve de albine) și lăcustele erau o opțiune, iar carnea de cal a fost mult timp o delicatesă locală. O dietă cu multe legume și mare varietate de alimente pare a fi o formulă bună pentru o alimentație sănătoasă în orice moment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...