Ce se întâmplă când copiii nu au acces la Internet o zi întreagă

Redactor:
Diana Bahrin
Ce se întâmplă când copiii nu au acces la Internet o zi întreagă
Psihologul Yekaterina Murashova a realizat un experiment interesant în care mai mulți adolescenți au fost încurajați să facă diverse lucruri, accesul la Internet și tehnologie fiind restricționat.

Copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au petrecut opt ore singuri și fără acces la telefon sau internet. Li s-a interzis să folosească calculatorul, alte dispozitive electronice, radio sau TV. În schimb, ei puteau să se distreze în stilul „clasic”: scris, citit, cântat la instrumente muzicale, pictat, cusut, cântat, plimbat și altele.

Autorul experimentului a vrut să demonstreze că generația aceasta de tineri nu se poate distra prin activități simple și nu poate rămâne concentrată făcând ceva anume o perioadă mai mare de timp. Potrivit regulilor experimentului, copiii aveau să explice a doua zi cum s-au descurcat singuri în astfel de condiții. În cazul în care copii deveneau prea anxioși sau stresați, experimentul lua sfârșit, înregistrându-se cât a durat.

Ideea ar putea să pară una simplă, însă rezultatele sunt uimitoare.

Doar trei din cei 68 de participanți au completat experimentul: doi băieți și o fată. Trei participanți și-au dorit să se sinucidă, iar cinci au avut atacuri de panică. 27 dintre copii au avut simptome precum greață, transpirat intens, amețeală, bufeuri și durere abdominală. Majoritatea au simțit frică și anxietate.

Noutatea situației și bucuria de a fi singuri au dispărut în aproximativ două sau trei ore.

Ce au făcut adolescenții în timpul experimentului?

Au gătit sau au mâncat

Au citit sau au încercat să citească

Și-au făcut temele

S-au uitat pe geam sau s-au plimbat prin apartament

Au mers la magazin sau la o cafenea

S-au jucat cu Lego sau puzzle

Au desenat

Au făcut duș

Au făcut curățenie în cameră

S-au jucat cu un câine sau o pisică

Au mers la sală

Și-au notat felul în care se simt

Au scris litere pe o foaie

Au cântat la chitară sau la pian

Au scris poezii

Un băiat a mers cu autobuzul 5 ore

O fată a cusut

Un alt băiat a călătorit prin oraș de la un capăt la altul

O fată a mers la muzeu, un băiat la zoo

O fată s-a rugat

 

Aproape toți au încercat să doarmă la un moment dat, dar nu au reușit.

După luarea sfârșit a experimentului, 14 adolescenți s-au logat imediat pe rețelele sociale, 20 și-au sunat prietenii, trei și-au sunat părinții și cinci au mers să își viziteze prietenii. Alții au pornit televizorul sau au început să joace jocuri video. Aproape toți și-au pus căștile pe urechi.

Toate simptomele de stres au încetat o dată cu sfârșitul experimentului.

63 de adolescenți au recunoscut că experimentul li s-a părut util pentru că le-a permis să afle mai multe despre ei înșiși, iar șase l-au repetat pe cont propriu și au declarat că a doua, a treia sau a cincia oară au reușit să reziste o zi întreagă fără internet.

Când au descris ce simțeau în timpul experimentului, 51 au folosit cuvinte precum „dependență”, „se pare că nu pot trăi fără”, „doză”, „am nevoie” și altele. Toți, fără excepție, au spus că au rămas foarte surprinși de gândurile care le veneau în minte, scrie Brightside.me.

Unul dintre băieții care au completat experimentul cu succes a petrecut opt ore lipind piese dintr-un model de corabie, cu o pauză de masă și o pauză pentru a plimba câinele. Un alt băiat și-a petrecut timpul organizându-și lucrurile. Cei doi nu au avut gânduri negative în timpul experimentului.

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide