Ce se întâmplă dacă ești răcit, ai nasul înfundat sau ești alergic și fumezi în același timp

Ce se întâmplă dacă ești răcit, ai nasul înfundat sau ești alergic și fumezi în același timp
Publicat: 13/01/2014, 19:23
Actualizat: 30/07/2014, 15:29

Fumătorii care suferă de o infecție în sfera ORL trebuie să renunțe la acest viciu, mai ales în perioada în care urmează tratamentul. Acesta este sfatul medicilor care spun că acest viciu poate agrava starea de sănătate a pacientului. Pe un teren alergic, efectele fumatului pot fi devastatoare, avertizează ORL-iști, citați de ȘtirileProTv.

Specialiștii menționează că dependența de tutun agravează și menține orice problemă ORL.

Strănutul, nasul înfundat – la mulți pacienți acestea sunt semnele unei rinite declanșate de fumat. În pericol sunt și personalele care fumează pasiv. „Acest efect de alergen al pulberilor provoacă inflamația mucoasei nazale și în consecință obstrucția nazala”, a declarat dr Mircea Bălănescu.

Indiferent de vârstă, fumatul întreține inflamația întregului corp și, în special, a mucoaselor respiratorii. Din acest motiv, medicii recomandă renunțarea la țigări pe parcursul oricărei terapii destinate sferei ORL.

„Dacă la inflamația dată de pulberile de fum se adaugă și o inflamatia infecțioasă, bineînțeles că obstrucția nazală va fi mult mai mare”, precizează dr Mircea Bălănescu.

O situație și mai gravă se constată la persoanele alegice. În contact cu fumul de țigară, apar problemele. „Întreține o stare de iritație a mucoasei respiratorii și această iritație permite alergenilor să penetreze mai ușor mucoasa și le permite să-și îndeplinească rolul lor de a se cupla cu anticorpii fixați pe niște celule speciale”, explică dr. Ioan Bradu Iamandescu.

Simultan, apare un alt fenomen. Tutunul mai joaca și un rol de accelerea, formarea anticorpilor contra alegiei, indiferent de natură – praf, polen. Aceeași acțiune nocivă o au pulberile provenite de la motoarele diesel.