Ce vedem la CANNES 2012

Ce vedem la CANNES 2012
Publicat: 14/05/2012, 15:28
Actualizat: 10/06/2012, 02:49

Jack Kerouac și romanul său cult „On the Road”, Don DeLillo și al său „Cosmopolis”, Hemingway, Mauriac, Musset și Anouilh – a 65-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va include multe adaptări cinematografice ale unor romane celebre și va beneficia de prezența a numeroase staruri de cinema.

Cei doi „amanți” celebri din franciza „Amurg/ Twilight” își vor încrucișa încă o dată pașii pe covorul roșu de la Cannes, grație a două adaptări cinematografice noi.

Astfel, Kristen Stewart o întruchipează pe Marylou în foarte așteptata adaptare a romanului lui Jack Kerouac „On the Road”, regizată de brazilianul Walter Salles. Produs de Francis Ford Coppola, acest film se anunță a fi unul dintre evenimentele majore de la Cannes.

Partenerul ei de marele ecran, dar și de cuplu, Robert Pattinson joacă rolul principal în noul film regizat de David Cronenberg, „Cosmopolis”, alături de Juliette Binoche și Paul Giamatti, o adaptare a romanului omonim scris de Don Dellilo. Ambele filme vor fi lansate pe 23 mai.

La trei ani după ce a primit marele premiu al juriului pentru „Un prophète”, Jacques Audiard revine în cursa pentru Palme d’Or cu „De rouille et d’os”, o poveste complicată de dragoste, cu Marion Cotillard și Matthias Schoenaerts, adaptată pentru marele ecran după două nuvele scrise de Craig Davidson. Filmul va fi lansat pe 17 mai.

Dintre cele șase filme franceze aflate în competiție se remarcă „Vous n’avez encore rien vu”, de Alain Resnais, regizor care va împlini 90 de ani în iunie. Această peliculă, construită ca o ecranizare a piesei de teatru „Eurydice”, de Jean Anouilh, cu Mathieu Amalric, Sabine Azéma și Pierre Arditi în distribuție, va avea premiera pe marile ecrane pe 26 septembrie.

În secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, coreeanul Jin-ho Hur „atacă” miticul roman epistolar „Les Liaisons dangereuses”, de Choderlos de Laclos. Aceste „legături” asiatice au fost turnate în China și transpuse în Shanghai-ul anilor ’30.

Tot în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs va fi proiectată adaptarea unei serii de volume ilustrate pentru copii, „Ernest et Célestine”, de Gabrielle Vincent, pe baza unui scenariu scris de Daniel Pennac. Acest film de animație, care aduce pe ecran un urs și un șoricel, este opera unui trio de cineaști francezi și belgieni – Vincent Patar, Benjamin Renner și Stéphane Aubier -, care au regizat pelicula „Panique au village”.

Printre cele 54 de lungmetraje din selecția oficială se remarcă și alte adaptări ale unor romane, precum „The Paperboy”, regizată de Lee Daniels, cu Zac Efron și Nicole Kidman pe afiș, pe baza unui scenariu scris de romancierul Peter Dexter.

Filmul „Killing Them Softly” de Andrew Dominik, cu Brad Pitt în distribuție, are la bază romanului „Cogan’s Trade” de George V. Higgins. Filmul „Lawless”, de John Hillcoat, transpune pe marele ecran cartea „The Wettest County in the World”, de Matt Bondurant, care se inspiră din poveștile de viață ale strămoșilor scriitorului din perioada prohibiției.

În secțiunea Un Certain Regard, Sylvie Verheyde a turnat adaptarea romanului „Confession d’un enfant du siècle”, de Alfred Musset, cu Charlotte Gainsbourg și rockerul britanic Pete Doherty.

Kôji Wakamatsu relatează destinul tragic al scriitorului japonez Yukio Mishima în filmul său „11.25 The Day He Chose His Own Fate”. Filmul „Les cheveux de Dieu”, de marocanul Nabil Ayouch, este o adaptare a romanului „Les Etoiles de Sidi Moumen” de Mahi Binebine, despre atentatele de la Casablanca din 2003.

Un omagiu special va fi adus la Cannes, pe 27 mai, cineastului Claude Miller, decedat pe 4 aprilie, prin proiecția ultimului său film „Thérèse Desqueyroux”, adaptat după romanul lui François Mauriac, care o are în distribuție pe actrița franceză Audrey Tautou.

Cel mai recent film al regizorului Philip Kaufman, „Hemingway & Gellhorn”, cu Clive Owen și Nicole Kidman, va fi proiectat în cadrul unui omagiu adus cineastului.

Cea de-a 65-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se desfășoară în perioada 16 – 27 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman