Cel de-al Treilea Război Mondial, anticipat în urmă cu 30 de ani de regina Marii Britanii. Ce conține discursul său

Cel de-al Treilea Război Mondial, anticipat în urmă cu 30 de ani de regina Marii Britanii. Ce conține discursul său
Publicat: 19/09/2017, 11:52

Pe măsură ce tensiunile cauzate de testele balistice efectuate de Coreea de Nord se intensifică, scenariul celui de-al Treilea Război Mondial pare iminent. Cel puțin pentru unii.

Regina Marii Britanii și-a pregătit deja discursul în cazul în care ar izbucni Al Treilea Război Mondial, fiind scris încă din anul 1983 când Războiul Rece ajunsese în cel mai periculos punct. Textul a fost scris ca și cum ar fi urmat să fie adresat în luna martie, a aceluiași an. Din fericire, nu a mai ajuns să fie dat publicității la acel moment.

Cu toate acestea, în acord cu legea care reglementează de 30 de ani documentele guvernamentale, întregul discurs a fost făcut public de către Arhivele Britanice și dat de BBC, în urmă cu trei ani:

„Când m-am adresat ultima dată vouă, în urmă cu mai puțin de trei luni, cu toții ne bucuram de căldura și bucuria unui Crăciun în familie. Gândurile noastre erau concentrate pe legăturile puternice care unesc generațiile între ele (…) Acum, nebunia războiului se răspândește încă o dată în lume și țara noastră curajoasă trebuie încă o dată să se pregătească să supraviețuiască unor pericole foarte mari.

Nu am uitat niciodată tristețea și mândria pe care le-am simțit în timp ce ascultam la radio, alături de sora mea, cuvintele pline de inspirație ale tatălui nostru în acea zi fatidică din 1939.

Nu mi-am închipuit nicio secundă că această solemnă și îngrozitoare datorie va cădea, într-o bună zi, pe umerii mei.

Cu toții știm că pericolele cu care ne confruntăm, astăzi, sunt cele mai mari din istoria noastră îndelungată. Dușmanul nu este soldatul cu pușca sa, nici pilotul care dă târcoale orașelor noastre, ci puterea letală a tehnologiei abuzate.

Dar indiferent de ororile care ne așteaptă pe noi toți, calitățile care ne-au ajutat să ne păstrăm libertatea intactă, de două ori în acest secol trist, vor fi din nou forța noastră. Eu și soțul meu împărtășim cu toate familiile teama pentru fiii și fiicele, soții și frații care au plecat de lângă noi pentru a ne apăra țara.

Dragul meu fiu Andrew se află în luptă cu unitatea sa și ne rugăm în permanență pentru siguranța lui și pentru siguranța tuturor celor care ne servesc țara.

Mesajul meu pentru voi este, așadar, unul simplu. Ajutați-i pe cei care nu se pot ajuta singuri, oferiți-le consolare celor singuri și persoanelor fără adăpost și lăsați-vă famiiile să devină sursa de speranță și de viață pentru cei care care au nevoie de ea. În timp ce ne luptăm să învingem noul rău, să ne rugăm pentru țara nostră și pentru cei bine intenționați, oriunde s-ar afla ei”.