Cel mai nou film al lui Jennifer Lawrence, inspirat de „școala de seducție” a KGB-ului. Cum erau racolate rusoaicele pentru a-i șantaja pe diplomații străini

Cel mai nou film al lui Jennifer Lawrence, inspirat de „școala de seducție a KGB-ului. Cum erau racolate rusoaicele pentru a-i șantaja pe diplomații străini
Publicat: 12/03/2018, 14:47

În trecut, Uniunea Sovietică a administrat o adevărată școală, în care le antrena pe tinere în arta sexului, pentru a-i seduce pe diplomații străini, scrie mirror.co.uk.

Noul film al actriței Jennifer Lawrence, intitulat „Red Sparrow”, este construit în jurul poveștii unei tinere balerine, care ajunge să urmeze „cursurile de sex” ale „academiei KGB”.

Povestea ar putea părea „trasă de păr”, dar are un sâmbure puternic de adevăr, potrivit autorului romanului care a stat la baza filmului cu Jennifer Lawrence.

Balerina transformată în armă de seducție

Lawrence este Dominika Egorova, o balerină din Rusia contemporană, care suferă o accidentare, în urma căreia își încheie cariera și ajunge în lumea întunecată a spionajului.

Dominika este instruită pentru a deveni o așa numită „vrabie” – o femeie care se folosește de propriul trup pentru a-i prinde în capcană pe „inamicii statului rus”.

Filmul reprezintă o incursiune în anii spionajului de tip „kompromat” – folosirea seducției, în locul tehnologiei, pentru a-i atrage pe diplomați și afaceriști, care ar putea divulga secrete importante. De asemenea, aceștia puteau fi șantajați de „vrăbiile” antrenate de KGB.

Rețeta șantajului: un bar moscovit, prea multe pahare și o domnișoară frumoasă

Evenimentele din filmul „Red Sparrow” reprezintă un amalgam de anecdote, istorisite de fostul ofițer CIA, devenit autor de cărți, Jason Matthews, care a lucrat sub acoperire.

„Rușii au folosit timp de mulți, mulți ani femeile pentru a-i compromite pe oficialii străini, pentru a-i șantaja, pentru a-i face să divulge toate secretele”, a declarat autorul pentru CNBC.

„Dacă aceste condiții erau ideale, în Moscova, cineva cu acces la secrete consuma prea multe pahare într-un bar și o domnișoară avea grijă să-l seducă”.

Potrivit lui Matthews, care a lucrat 30 de ani în domeniul siguranței naționale, filmul este fidel realității istorice.

În momentul de apogeu al Cortinei de Fier, între anii 1960-1970, potrivit lui Matthews, sursele ruse au vorbit de o școală a „vrabiilor”, unde femeile erau „antrenate” în arta sexului și spionajului.

„S-au închis de ceva timp”, recunoaște autorul. Femeile erau instruite în vederea „dezvoltării unei conversații elitiste, deschiderii unei sticle de șampanie, lucruri mărunte, pentru care o femeie normală din Rusia nu era pregătită, la acea vreme”, a spus Matthews, care s-a retras din CIA în 2010.

Potrivit The Telegraph, informațiile despre școlile de spioni au fost vehiculate de foștii agenți.

Un fost agent KGB, directorul serviciilor de inteligență Oleg Kalugin, a spus că serviciile secrete nu le rugau pe femeile ruse să se ridice pentru țara lor, ci să „stea pe spate”.

O altă sursă este fostul lt. gen KGB Leonid Vladimirovici Șebarșin, care își aduce aminte că a locuit într-un dormitor „dărăpănat”, unde a învățat „arta fotografiei în toate variațiile, scrierea secretă, metode de comunicare, fundamentele colaborării cu sursele, metode de realizare a supravegherii – totul fiind nou și facinant”.

În lumea spionajului, una din „arte” ținea de seducție. Ca urmare, ceea ce am văzut în filmele cu James Bond, de pildă, reprezenta o certitudine.

Atât bărbații, cât și femeile au fost folosite ca momeli în trecut – fie că vorbim de o dansatoare exotică – precum agentul dublu Mata Hari, în primul război mondial sau „spionii Romeo” din Germania de Est, trimiși în Vest în calitate de „gigolo”, pentru a le seduce și influența pe doamne, în timpul Războiului Rece.

Astăzi, lucrurile s-au schimbat, potrivit lui Matthews: „Serviciile secrete occidentale nu folosesc sexul ca tehnică, așa cum făceau rușii. Nu mai există „sexspionaj”, nici șantaj, nici constrângere. FSB (fostul KGB) nu mai derulează o „Școală de Vrăbii”. Cred că dacă un diplomat străin se vede cu o tânără, într-un bar din Moscova, aceasta este pe cont propriu și FSB ar putea utiliza informațiile împotriva acelui individ, dar nu mai este o regulă”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului