Cel mai nou pământ românesc. Este întins cât Bucureștiul, dar accesul este interzis

Cel mai nou pământ românesc. Este întins cât Bucureștiul, dar accesul este interzis
Publicat: 02/10/2017, 08:22

Guvernul României a interzis popularea insulei Sacalin, un teritoriu de 21.410 hectare (cam de dimensiunea capitalei țării, București) din Marea Neagră.

Principalul scop al acestei măsuri este protejarea păsărilor rare care cuibăresc aici (229 de specii). Și flora este una deosebită, sute de plante rare putând fi întâlnite în acest loc, relatează one.ro.

Locuirea insulei a fost interzisă de autoritățile române încă din 1938.

Insula Sacalin s-a format în urmă cu aproximativ 150 de ani. Inițial, erau două insule, Sacalinu Mare și Sacalinu Mic, însă, în timp, cele două s-au unit și formează acum un teritoriu compact de peste 210 kilometri pătrați.

Insula se află în Marea Neagră, la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării.

Pe insula Sacalin se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. În apele din proximitate se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

Insula românească nu trebuie confundată cu insula Sahalin, cea mai mare insulă rusească, situată în nordul oceanului Pacific.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase