„Cel mai rapid roman din lume” a fost lansat oficial în România

Cel mai rapid roman din lume a fost lansat oficial în România
Publicat: 20/12/2012, 11:48
Actualizat: 31/01/2019, 22:38

„Moș Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, volumul redactat în doar 5 ore și 35 de minute de 53 de scriitori, sâmbătă, la Universitatea din București, a fost lansat oficial miercuri seară, la Librăria Bastilia din Capitală, în prezența majorității autorilor care au participat la proiect.

Cu umor, aceștia au refăcut povestea scrierii acestui roman, cu anecdote despre lipsa diacriticelor în calculatoarele puse la dispoziție, despre „momentul țurțurelui” și amintiri despre arbitrul de fotbal care a cronometrat tot acest proces.

Scriitorul Florin Iaru a spus că povestea din romanul colectiv prezintă „un mod bucureștean de a vedea lumea”. Tot el și-a amintit și de problemele tehnice ale redactării romanului. Prima dintre ele a fost faptul că pe unele dintre calculatoarele puse la dispoziția scriitorilor nu existau diacritice. După consultații și intervenții, diacriticele au fost instalate, dar a intervenit o nouă criză – când s-a atins pragul de 25.000 de semne, programul în care era redactat romanul s-a blocat și o parte din autori și-au pierdut textele, pe care a trebuit să le refacă.

Laura Albulescu, redactor-șef al Grupului Art, a povestit cu umor „episodul țurțurelui”. În timp ce autorii scriau romanul, aceasta a fost anunțată că un țurțure a spart parbrizul unei mașini parcate lângă Universitate. „M-am gândit întâi să îi anunț după ce termină de scris, dar am zis că nu e bine așa”, a spus amuzată Laura Albulescu, amintindu-și cum a alergat prin sălile în care scriau autorii, întrebându-i dacă au o mașină cu numărul de înmatriculare al celei avariate. În cele din urmă, s-a dovedit că mașina era a sunetistului dintr-unul din amfiteatre.

În ceea ce privește titlul cărții, Răzvan Țupa, unul dintre autorii „celui mai rapid roman din lume”, a ținut să spună că volumul este totuși destinat adulților.

Redactarea cărții a început sâmbătă, la ora 10.20, cu cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Țupa și Marius Chivu, stabilind împreună planul și titlul volumului – „Moș Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”. S-au scurs doar 9 ore, 5 minute și 8 secunde până la tipărirea primului număr al ineditului roman, pe care inițiatorii proiectului îl consideră „un dar pentru societatea românească”.

Editura Art, care a publicat romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv depus de 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat și omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

Cei 53 de autori ai „celui mai rapid roman din lume” sunt: Leonard Ancuța, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Braniște, Anca Bucur, Marius Chivu, Laurențiu Constantin, Bogdan Coșa, Andrei Crăciun, Augustin Cupșa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniș, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duțescu, Mihail Gălățanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groșan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu-Hondrari, Mitoș Micleușanu, Iulia Militaru, Dmitri Miticov, Oana-Cătălina Ninu, Radu Nițescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleșa, Matei Pleșu, Mihai Radu, Ana Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Șahighian, Livia Ștefan, Cecilia Ștefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Țupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.

Proiectul a fost realizat de Asociația Culturală Aedificatio și Editura ART, împreună cu Links Associates, cu sprijinul Universității din București.

Romanul este disponibil în librării la prețul de 25 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...