Cel mai scump film iranian va avea premiera duminică. Cât a costat pelicula despre viața profetului Mohamed

Cel mai scump film iranian va avea premiera duminică. Cât a costat pelicula despre viața profetului Mohamed
Publicat: 01/02/2015, 12:56
Actualizat: 01/02/2015, 14:10

Într-o perioadă în care controversele abundă pe plan mondial în privința felului în care este reprezentat profetul Mohamed, un film biografic despre tinerețea acestuia – cel mai scump film iranian realizat vreodată – va avea premiera mondială duminică.

Festivalul Internațional de Film Fajr din Teheran, care coincide cu cea de-a 36-a aniversare a Revoluției Islamice din 1979 din Iran, conține în programul său un film care prezintă propria versiune a acestei țări despre felul în care a trăit cea mai venerată personalitate religioasă a islamului.

Potrivit organizatorilor festivalului, pentru a proteja demnitatea profetului, filmul va fi proiectat în afara competiției.

Iranul a fost un critic vehement a felului în care profetul Mohamed este portretizat în Occident, condamnând cea mai recentă copertă a revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, publicată după atentatul terorist de la Paris de pe 7 ianuarie, care îl prezintă pe profetul musulman plângând și ținând în mâini o pancartă cu mesajul „Je Suis Charlie”.

Filmul, ce va fi lansat cu titlul „Muhammad, Messenger of God” în ceremonia de deschidere a festivalului, este regizat de Majid Majidi, un cunoscut regizor iranian, care a lucrat mai mult de cinci ani – și în mare secret – pentru a produce acest lungmetraj, care este doar al doilea film de mare buget din istoria cinema-ului iranian despre viața profetului Mahomed.

Primul film iranian de amploare despre profetul Mahomed a fost „The Message”, regizat în 1976 de Moustapha Akkad, cu Anthony Quinn în rolul principal, care a generat la rândul său controverse, în ciuda faptului că nu l-a arătat nicio secundă pe profet pe ecran, pentru a nu ofensa credințele musulmanilor.

Majid Majidi spune că a avut propriile dubii despre filmul biografic regizat de Moustapha Akkad, considerând că acel lungmetraj nu a reușit să prezinte în mod corect viața profetului Mohamed, „arătând doar Jihad și război”, dar și pentru că „imaginea islamului din acel film este imaginea unei săbii”.

Filmul lui Majid Majidi, finanțat de statul iranian, care reprezintă prima parte dintr-o trilogie ambițioasă despre viața profetului, prezintă povestea lui Mohamed de la nașterea lui și până la vârsta de 12 ani, încheiindu-se cu prima lui vizită la Sham (în Siria), unde Bahira, un călugăr creștin, i-a prezis că va ajunge într-o bună zi un profet.

Iranul intenționează să distribuie pe scară largă acest film începând din luna martie, cel puțin în țările vorbitoare de limbă engleză, ca și în cele arabe.

Chipul lui Mohamed nu va fi arătat pe ecran, iar directorul de imagine al filmului, italianul Vittorio Storaro, recompensat cu trei premii Oscar pentru trei capodopere ale cinematografiei – „Apocalipsul acum”, de Francis Ford Coppola, „Roșii”, de Warren Beatty, și „Ultimul împărat”, de Bernardo Bertolucci -, a folosit o varietate de combinații de lumini și umbre, pentru a face posibilă reprezentarea unei figuri religioase în acest film.

O problemă ar putea fi reprezentată de faptul că filmul este produs de iranieni șiiți. Spre deosebire de sunniți, iranienii șiiți au o atitudine relativ relaxată față de reprezentarea vizuală a personalităților religioase, fapt care a generat numeroase controverse în trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×