Cele mai bune documentare de la Festivalul de Film PELICAM, proiectate la București. Programul evenimentului

Cele mai bune documentare de la Festivalul de Film PELICAM, proiectate la București. Programul evenimentului
Publicat: 04/07/2014, 00:07
Actualizat: 22/03/2019, 01:00

Festivalul Internațional de Film despre Oameni și Mediu – „Pelicam”, desfășurat în Tulcea la jumătatea lunii iunie, se va bucura anul acesta, pentru prima dată, de o retrospectivă. Cele mai bune cinci documentare de la ediția recent încheiată vor fi proiectate în București, la Cinema Elvira Popescu, în perioada 8-10 iulie.

În deschiderea retrospectivei „Pelicam 2014″ publicul va putea vedea producția câștigătoare a secțiunii competiționale dedicate scurtmetrajelor. Este vorba despre „Santra and the Talking Trees”, în regia finlandezei Miia Tervo. Filmul vorbește despre dificultatea și frumusețea găsirii propriei case.

O tânără modernă ce provine dintr-o familie despărțită ajunge în nord-est la granița Finlandei cu Rusia, unde găsește o femeie bătrână și înțeleaptă și bătrână. Filmul combină animația cu imaginile de arhivă, într-un poem cinematic ce conturează o frumoasă aventură etnografică.

FOTO: pelicam.ro

În continuare, în aceeași seară, va fi prezentat și „My Name is Salt”, filmul câștigător al Marelui Premiu „Pelicam 2014″. Producția ce poartă semnătura regizorală a Faridei Pacha vorbește despre truda miilor de familii care își părăresc satele și migrează într-un deșert din India pentru a-și câștiga existența extrăgând sare. Atenția se focusează în special pe familia lui Sanabha, a cărui poveste apare ca o imagine în oglindă a mitului lui Sisif.

Miercuri, 9 iulie, de la ora 20:00, va fi proiectat documentarul „Au Bord du Monde”, în regia lui Claus Drexel. Producția selectată în anul 2013 la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în secțiunea „Association du Cinema Independant pour sa Diffusion” (ACID), prezintă o lume „ascunsă” a Parisului, în care boemia capitalei franceze dispare, lăsând să iasă la iveală fața nevăzută a vieții persoanelor fără adăpost.

Cu franchețe, Jeni, Wenceclas, Christine și Pascal își dezvăluie poveștile, după ce timp de un an Drexel și echipa sa de producție le-au însoțit fiecare pas: „Ceea ce oamenii aceștia au nevoie cel mai mult – chiar mai mult decât banii sau orice alt lucru material – este contactul uman și sentimentul că și ei există în ochii celorlați”, a povestit Claus Drexel pentru gândul.

„Ei au fost de acord să apară în acest film documentar când le-am explicat că – spre deosebire de televiziunile de știri – vreau să petrec alături de ei oricât timp este nevoie, că vreau să-i întâlnesc de mai multe ori pe parcursul unui an întreg și că nu le voi cere să-mi răspundă pur și simplu unui șir de întrebări adresate în fața camerei de luat vederi, ci că, în schimb, vreau să stăm de vorbă mai multe ore. Până la urmă, ceea ce oamenii văd în acest film documentar nu sunt răspunsurile din timpul unui interviu, ci fragmente din niște discuții purtate între prieteni”, a adăugat regizorul francez.

Deși documentează o problemă din afara granițelor noastre, filmul numără printre personajele sale și un român pe nume Costel.

„Nu-i spun mamei mele că locuiesc sub un pod, pentru că începe să plângă”, povestește bărbatul în fața camerelor de luat vederi. „Îi spun că muncesc, că stau într-un apartament. Îi spun că aici e ca în Rai”, recunoaște el.

Seara următoare va aduce pe marele ecran, de la ora 19:00, documentarul „Amazon Gold”. Regizată de Reuben Aaronson, producția a fost recompensată cu trofeul Green Film Network (GFN) 2014. GFN este o organizație internațională ce reunește 22 de festivaluri de film de mediu. Premiul GFN este o inițiativă anuală începută în 2014, cu scopul de a suține și promova realizatorii de film documentar, dar și de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu.

Narat de actrița Sissy Spacek și muzicianul Herbie Hancock, ambii laureați ai premiilor Oscar, „Amazon Gold” spune o povestea îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război, conduși de un biolog peruvian scot la iveală efectele devastatoare pe care mineritul ilegal pentru aur îl are asupra pădurilor tropicale virgine.

„Povestea în sine este foarte tulburătoare pentru că oamenii care trăiesc în sărăcie, sunt nevoiți să lucreze în condiții periculoase pentru a supraviețui, însă în tot procesul acesta ne distrug planeta. Oamenii sunt singura specie care își distruge propriul cuib„, a explicat Aaronson pentru gândul.

Tot joi, însă de la ora 20:00, va fi proiectat documentarul „Pipeline”, regizat de Vitaly Mansky, desemnat câștigător al secțiunii „Black Sea Docs” la Festivalul Pelicam 2014. Filmul explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania.

Producția este propunerea Pelicam pentru Trofeul Green Film Network 2015.

Tichetele pentru proiecțiile de la București vor putea fi achiziționate de la casa de biletele Cinema Elvira Popescu.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu „Pelicam”, desfășurată la Tulcea în perioada 13-15 iunie, a adus pe marele ecran 27 de filme documentare, prezentate în premieră națională. În plus, cei peste 5.000 de participanți la eveniment au avut ocazia să participe la diverse workshop-uri, expoziții de fotografie și concerte.

„Cel mai important e că lumea a ieșit de la film entuziastă, comunicativă; asta e ideea festivalului – să dialogăm mai mult, să comunicăm mai mult, să fim mai implicați, mai respectuoși față de ceilalți, față de mediu”, a spus Benjamin Ribout, directorul Festivalului Pelicam, la finalul evenimentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii