Cele mai bune și cele mai dăunătoare alimente pentru dinți

Cele mai bune și cele mai dăunătoare alimente pentru dinți
Publicat: 01/03/2016, 15:07

Conform CSID, alimentele care ajută la menținerea dinților sănătoși sunt:

Lapte și ouă

Laptele este un produs bogat în calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smalțul dinților. Produsele lactate și gălbenușul de ou reprezintă o sursă bogată de calciul și vitamina D.

Brânzeturi și iaurt

Brânza degresată, laptele, iaurtul (fără zahăr adăugat) sunt alegeri clasice bogate în calciu. Brânza este benefică, în special, deoarece conține cazeină, o proteină care poate consolida smalțul. În plus, aceste alimente au și proprietăți antibacteriene, așa că ajută la protecția împotriva cariilor.

Carne, pește și tofu

Carnea, peștele și tofu sunt bogate în fosfor, un alt mineral important care protejează smalțul dinților.

Broccoli și alte legume cu frunze verzi

O alternativă vegetariană pentru aportul de minerale? Broccoli, varza, spanacul și alte legume cu frunze verzi sunt o sursă vegetală perfectă pentru aceste minerale.

Țelină, morcovi și alte legume bogate în apă

Crocante și ferme, alimentele care au un conținut ridicat de apă sunt bune pentru sănătatea orală, deoarece stimulează fluxul de salivă. Saliva conține enzime care neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum. Țelina reprezintă o adevărată „periuță de dinți naturală”, datorită structurii sale fibroase. Particulele alimentare sunt îndepărtate de pe dinți în timp ce mestecăm țelină crudă.

Mere

Merele și alte fructe bogate în fibre ajută foarte mult în autocurățarea dentară și împrospătează respirația.

Alimente dăunătoare pentru dinții tăi:

Lămâi, portocale și grepfrut

Acizii puternici sunt cauza principală a eroziunii smalțului și a cariilor dentare. În general, dacă un aliment pătează dinții, înseamnă că este foarte acid (vinul roșu, de exemplu). Citricele au un conținut ridicat de acizi ce atacă smalțul dentar. Nu este indicată spălarea imediată a dinților după consumul de lămâi sau portocale, deoarece substanțele din pasta de dinți pot reacționa cu acizii din fructe.

Murăturile

Combinația dintre oțet și zahăr accelerează distrugerea smalțului dentar.

Cafeaua

Acizii tanici din cafea (și din anumite ceaiuri) atacă smalțul dentar și pătează dinții. Pentru a limita cantitatea de cafea ce intră în contact cu suprafața dinților tăi, încearcă să consumi băutura folosind un pai.

Vinul roșu

Majoritatea studiilor arată că un pahar de vin roșu pe zi este benefic pentru sănătatea inimii și scade nivelul colesterolului. Cu toatea acestea, vinul roșu, dar și cel alb, au pigmenți foarte puternici ce vor păta cu siguranță dinții și vor afecta sănătatea danturii.

Roșiile

Roșiile nu sunt bune pentru dantură, fie că sunt consumate în sosuri sau crude. Motivul principal este nivelul lor ridicat de aciditate. Este recomandat consumul lor alături de alte alimente mai puțin acide pentru a evita problemele dentare.

Sucurile carbogazoase

Bogate în zahăr, sucurile carbogazoase sunt extrem de acide și erodează dinții chiar și atunci când sunt băute în cantități mici.

Dulciurile

Zahărul din dulciuri duce la apariția cariilor și transformă dinții în medii favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile și caramelele sunt printre alimentele care ar trebui eliminate din meniu pentru a avea o dantură perfectă.

Fructele uscate

Fructele uscate conțin o cantitate ridicată de zahăr ce afectează smalțul dinților. În plus, acestea se lipesc de dinți, ceea ce le accentuează efectul nociv, scrie CSID.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase