Cele mai căutate cărți la Gaudeamus 2019. Premiile organizatorilor și topurile editurilor

Cele mai căutate cărți la Gaudeamus 2019. Premiile organizatorilor și topurile editurilor
Publicat: 24/11/2019, 19:39

Organizatorii târgului Gaudeamus au decernat duminică după amiază premiile ediției. Votul publicului a decis ca trofeele Gaudeamus să meargă în 2019 spre editura Humanitas (locul I), editura Polirom (locul 2) și grupul editorial Art (locul 3).

Titlul pentru cea mai râvnită carte a târgului stabilită tot prin Votul Publicului, s-a acordat Editurii Humanitas, pentru volumul „Omul care mută norii. Șapte întâmplări”, de Radu Paraschivescu.
Premiul Educația: Academia de Studii Economice din București

Premiul de Excelență, acordat de un juriu format din domnii Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș , se acordă Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fondată în pe data de 3 ianuarie 1990 de către profesorul de germanistică, teoreticianul literar și eseistul Andrei Corbea – Hoișie, una dintre cele mai performante edituri universitare din România, la aproape 30 de ani de la start.
Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, a fost acordat de un juriu alcătuit din doamna Denisa Comănescu și domnul Ion Bogdan Lefter pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română Luminiței Munteanu, pecialistă în limba și literatura turcă, profesoară a Universității din București, pentru traducerea din limba turcă a seriei „Orhan Pamuk”, publicată de Editura Polirom; cea mai recentă apariție din serie fiind volumul ” Alte culori”.

Pentru traducerea din limba română într-o limbă străină, premiul a ajuns la Daniel Ioniță, coordonatorul antologiei „Testament. 400 de ani de poezie românească/ 400 Years of Romanian Poetry” (Editura Minerva), ediție bilingvă, realizată în Australia, traducerile fiind semnate de Daniel Ioniță, Daniel Raymond, Adriana Paul și Eva Foster.

Ficțiune în luptă cu documentarele

Editura Litera a clasificat lalolaltă vânzările pentru ficțiune și pe cele de nonficțiune. Cea mai căutată carte a editurii la Gaudeamus a fost „Rugăciune pentru Cernobîl” de Svetlana Aleksievici, urmată de „Trei femei” de Lisa Taddeo, „Crăciunul lui Poirot”, de Agatha Christie, „Toamna”, de Karl Ove KnausgÃ¥rd și „Dorință”, de Richard Flanagan.

Volumul semnat de „laureata Premiului Nobel pentru Literatură, este cartea-fenomen care a inspirat cel mai vizionat serial al momentului (Cernobîl) o cronică a trecutului dar și un avertisment pentru viitor. O carte crucială care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului”, arată reprezentanții editurii.

În Top 5 pentru volumele de la Litera mică conduce după târg volumul „Zăpadă”, de Walter de la Mare cu ilustrații de Carolina Rabei, urmat de „Cum a salvat Felix Crăciunul” de Alex T. Smith, „Miau, Miorlau și Miaunici”, de Simona Epure, cu ilustrații de Alexia Udriște, „Povești clasice de Crăciun” și „Călătoria lui Albie Bright”, de Christopher Edge.

„«Zăpadă» este un poem perfect pentru această perioadă a anului, scris de unul dintre cei mai semnificativi poeți englezi. Minunat ilustrat de Carolina Rabei, această carte este prima sa lucrare de ilustrație, primită cu entuziasm de public și de critică și nominalizată la prestigioasa medalie Kate Greenaway”, au arătat cei de la Litera.

Grupul editorial Nemira a participat la Gaudeamus 2019 cu noutăți pentru toată familia, cu o listă de cadouri pentru toate tipurile de cititori: cărți pentru copii de la Nemi, science fiction, fantasy și thriller de la Armada, literatură străină, literatură română și nonficțiune. Ca mai căutată carte de la această ediție a fost, potrivit editurii, „Suspicious Minds”, de Gwenda Bond (publicat laimprintul Armada). Este vorba despre primul roman dintr-o serie de povești inspirate de universul serialului Stranger Things. În „Suspicious Minds” este spusă povestea mamei lui Unsprezece și a omului de știință care a pus bazele experimentului întunecat ce va aduce monștri în Hawkins. Lista continuă cu „Străinul”, de Stephen King (imprintul Armada), „Soldatul iernii”, de Daniel Mason (colecția Babel), „Soția imperială”, de Irina Reyn (colecția Damen Tango) și „Rețeaua șoaptelor”, de Chandler Baker (imprintul Armada.

Lista celor mai căutate cărți pentru copii de la Nemi e deschisă cu „O dorință de Crăciun”, de Katherine Rundell, poveste nominalizată la Cilip Carnegie Medal 2019 și Cilip Greenaway Medal 2019, din care copiii învață cea mai importantă lecție: când îți dorești ceva, trebuie să fie din toată inima. În continuare, editura citează „Nevermoor. Probele de admitere ale lui Morrigan Crow”, de Jessica Townsend, „Lama lama de Crăciun”, de Anna Dewdney, „Poveste muzicală de Crăciun”, de Cristina Andone și „Eu și Moș Crăciun”, de Matt Haig.

Povestea vedetelor și legendele imaginației

Grupul Editorial Corint a declarat pentru MEDIAFAX volumul „Maria Tănase. artista, omul, legenda”, de Stejărel Olaru, drept cea mai solicitată carte de la stand la Gaudeamus. ” Stejarel Olaru ne ofera cu totul altfel de carte, remarcabila prin valoarea ei documentara si cuceritoare prin talentul literar cu care a fost scrisă”, a notat despre volum criticul Alex Ștefănescu. Lista de la Corint continuă cu „Jaclyn Hyde”, de Annabeth Bondor-Stone și Connor White, „Politica viitorului. Tehnologia digitală și societatea”, de Jamie Susskind, „Până și monștrii se spală pe dinți”, de Jessica Martinello și Gregoire Mabire și „Manuscrisele roșii ale magiei”, de Cassandra Clare.

Editura Trei anunță că la târg Cele mai vândute volume de ficțiune au fost cele care se află și în topurile internaționale. Cea mai căutată carte de ficțiune a editurii a fost „Fata care trebuia să moară”, de David Lagerctantz (colecția Fiction Connection, Editura Trei). În continuarea clasamentului, cititorii au stabilit „Pasărea cu piept roșu”, de Jo Nesbø (serie de autor, Editura Trei), „Acolo unde cântă racii”, de Delia Owens (colecția Literary Fiction, Editura Pandora M), „Un an și o zi”, de Pascal Bruckner (serie de autor, Editura Trei) și „Fidelitate”, de Marco Missiroli (colecția Literary Fiction, Editura Pandora M).

Colecțiile de psihologie au fost, de asemenea, apreciate de vizitatorii târgului, cele mai cumpărate cărți ale editurii Trei fiind „Viața interioară”, de Christophe André (colecția Psihologie Practică, Editura Trei), „Ce-ar face Freud în locul tău?”, de Sarah Tomley (colecția Psihologia pentru toți, Editura Trei), „Expresia psihopatologică în pictură”, de Aurel Romila (colecția Psihologie-Psihoterapie, Editura Trei), „Psihicul politic”, de Andrew Samuels (colecția Misterele inconștientului colectiv, Editura Trei) și „Cum să formezi oameni de succes”, de Esther Wojcicki (colecția Psihologie practică pentru părinți, Editura Trei).

Nici cărțile de istorie sau cele dedicate stilului de viață modern nu au fost ocolite de cititori, cei de la Trei fiind mulțumiți de clasarea în ordine în topul vânzărilor pentru volumele „Arta subtilă a disperării, de Mark Manson (Editura Lifestyle Publishing), „Drumurile mătăsii”, de Peter Frankopan (colecția Istorie, Editura Trei), „Pompeii”, de Mary Beard (colecția Istorie, Editura Trei), „Oamenii”, de Tom Philips (Editura Trei) și „Nebunie și vindecare”, de Barbara K. Lipska și Elaine McArdle (Editura Trei).

Cei mai mici cititori care au ajuns la standul Trei s-au bucurat de întâlnirea cu personajele lor preferate, spun reprezentanții editurii. Cele mai dorite titluri din colecțiile Literati și PanDA au fost, în ordine, „Astrofizica pentru copii grăbiți”, de Neil deGrasse Tyson (colecția Literati, Editura Pandora M), „Findus se mută”, de Sven Nordqvist (colecția PanDa, Editura Pandora M), „Noi suntem aici”, de Oliver Jeffers (colecția PanDa, Editura Pandora M), „Victoraș greieraș”, de Antoon Krings (colecția PanDa, Editura Pandora M) și „Unde este Turnul Eiffel?”, de Dina Anastasio (colecția Cine? Ce? Unde?, Editura Pandora M).

Suspans pentru toate vârstele

Grupul editorial Rao a avut în prim plan volumul „Ziua răzbunării”, de John Grisham, romanul care „ne poartă din junglele din Filipine și tranșeele războiului până în lumea plină de secrete a unui azil de boli mintale și sălile de tribunal în care avocații încearcă disperați să îi salveze viața lui Pete Banning”, arată editorii. Alte titluri căutate la standul Rao sunt „Sociologia proastei guvernări în România interbelică”, de Bogdan Bucur, „România în perioada Administrației Emil Constantinescu”, de Alex Mihai Stoenescu, „Enciclopedia de diplomație”, de Dan Dungaciu și „Viața după Auschwitz”, de Eva Schloss.

Topuri de vînzări al editurii Polirom la Gaudeamus 2019 a fost dominat de volumul „Poartă-ți plugul peste oasele morților”, de Olga Tokarczuk, urmat de volumele din Colecția Biografii romanțate: „Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos”, de Simona Antonescu; „Enescu. Caiete de repetiții”, de Dan Coman; „Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare”, de Moni Stănilă; „Caragiale. Scrisoarea pierdută”, de Bogdan-Alexandru Stănescu. Între primele titluri vândute se găsesc și „Cei rămași și cei plecați”, de Parinoush Saniee, la egalitate cu „Fetele Căpitanului”, de Maria Dueñas, „Alte culori”, de Orhan Pamuk, la egalitate cu „Vorbind în șoaptă. Viața privată în Rusia lui Stalin”, de Orlando Figes și „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea și poveștile altor fete refugiate din toată lume”, de Malala Yousafzai.

Dintre volumele de literatură română, vânzările Polirom au fost dominate de „Contaminare”, de Mihai Radu, „Sonia ridică mână”, de Lavinia Braniște, „Părul contează enorm”, de Dan Lungu, „Homeric”, de Doina Ruști și „Ultima cruciadă”, de Simona Antonescu.

Top 5 traduceri din literatura universală este condus, la Polirom, de „Poartă-ți plugul peste oasele morților”, de Olga Tokarczuk, urmat de „Cei plecați și cei rămași, Parinoush Saniee”, la egalitate cu „Fetele Căpitanului”, de Maria Dueñas, „Lumina de veghe”, de Michael Ondaatje, „Din pântecul balenei”, de Sjón și volumul de versuri „Flacăra”, de Leonard Cohen.

Colecția Biografii romanțate: „Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos”, de Simona Antonescu; „Enescu. Caiete de repetiții”, de Dan Coman; „Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare”, de Moni Stănilă; „Caragiale. Scrisoarea pierdută”, de Bogdan-Alexandru Stănescu conduce și Top 5 nonfiction al editurii. Urmează „Așteptarea Penelopei”, de Aurora Liiceanu, „Alte culori”, de Orhan Pamuk, la egalitate cu „Vorbind în șoaptă. Viața privată în Rusia lui Stalin”, de Orlando Figes, „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea și poveștile altor fete refugiate din toată lume”, de Malala și de volumul „Despre viitor. Perspectivele umanității”, de Martin Reeves, la egalitate cu „Naufragiul civilizațiilor”, de Amin Maalouf.

Cei mai mici cititori au decis și Top 5 Polirom Junior, unde cea mai căutată carte este „Mopși la Polul Nord”, de Philip Reeve și Sarah McIntyre. Urmează „Ușa cu trei încuietori”, de Sonia Fernandez-Vidal, „Balada Unicornilor”, de Ledicia Costas, „Jurnalul Lottei”, de Alice Pantermuller și Daniela Kohl și „Ninja Timmy și rîsetele furate”, de Henrik Tamm.

Povești citite și istorii desenate

Bestsellers Humanitas la Gaudeamus 2019 sunt „Omul care mută nori. Șapte povestiri” de Radu Paraschivescu, „Ludice. Exerciții de umor criptic”, de Gabriel Liiceanu, „Ne facem bine. O antologie de fapte extraordinare văzute și vorbite la ROMANIA, TE IUBESC!” de Cosmin Savu, Rareș Năstase, Paula Herlo, Alex Dima, Paul Angelescu, Cristian Leonte, „O călătorie prin univers. Astrofizica povestită” de Cristian Presura, cu ilustrații de Ana Alfianu, în colecția Humanitas Junior, „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)” de Lucian Boia.

Dintre cărțile pentru copii, Humanitas junior top 5 este condus de „O călatorie prin Univers. Astrofizica povestită de Cristian Presura”, ilustrații de Ana Alfianu. Urmează „Băiatul care nu credea în Moș Crăciun”, de Liana Alexandru, ilustrații de Ana Alfianu, „Visătorul de visuri”, de Maria, Regina Romaniei, ilustrații de Sidonia Călin, „Povești cu animale din lumea întreagă. 50 de basme și legende”, text de Angela Mc Allister, ilustrații de Aitch, și „Darwin. Expediția pe Beagle”, de Fabien Grolleau și Jeremie Royer.

Dintre volumele Humanitas Fiction, cititorii de la Gaudeamus au ales în primul rând volumul lui Evgheni Vodolazkin, „Brisbane”, urmează romanul lui Eric Emmanuel Schmitt, „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” , iar pe locul trei este cartea semnată de WÅ‚adysÅ‚aw Szpilman, „Pianistul. Amintiri din Varșovia, 1939-1945”. Clasamentul este completat de romanul lui Liu Zhenyun, „Nu mi-am omorât bărbatul” și de volumul semnat de Melanie Benjamin, „Soția aviatorului”.

Grupul editorial Art anunță că Editura Arthur a înregistrat cele mai bune vânzări pentru „Harry Potter și piatra filosofală”, de J.K. Rowling, ilustrații de Jim Kay, traducere din engleză de Florin Bican. Pe locul al doilea este ” Jurnalul unui puști 14. Marea demolare”, de Jeff Kinney, traducere din engleză de Ioana Vîlcu, iar podiumul este completat de „Povestea fără sfârșit”, de Michael Ende, traducere din germană de Yvette Davidescu.

În seria Arthur Retro, cei mici au redescoperit titluri precum „Povești despre Păcală și Tândală”, de Alexandru Mitru, ilustrații de Done Stan, și „Doctorul Aumădoare”, de Kornei Ciukovski, ilustrații de V. Cijikov, traducere din rusă de Nic. Iliescu.
Dintre cărțile autorilor români de la Arthur, „Cartea albă cu Apolodor sau apolododecameronul”, de Florin Bican, ilustrații de Dan Ungureanu, și „Cronicile Domnișoarei Poimâine I. Vremea Vrăjitoarei Niciodată”, de Adina Rosetti, ilustrații de Oana Ispir, au fost cele mai căutate.
Editura Vlad și Cartea Genius au anunțat că vânzările cele mai bune le-au avut volumele „Dacă-i dai un fursec unui șoricel, de Laura Numeroff, ilustrații de Felicia Bond, traducere din engleză de Vlad Zografi, și „Noile aventuri ale lui Peter Iepurașul”, de Emma Thompson, ilustrații de Eleanor Taylor, traducere din engleză de Andreea Caleman.
Editura YoungArt a remarcat interesul pentru „Băieții din strada Pál”, de Molnár Ferenc, ilustrații de Reich Károly, traducere din maghiară de V. Micu, Colecția youngretro, și pentru „Miss Peregrine 4. Harta zilelor”, de Ransom Riggs, traducere din engleză de Laura Ciobanu.

În ceea ce privește titlurile editurii Art, cea mai căutată carte a fost „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire”, de Peter Handke, traducere din limba germană și postfață de Mariana Lăzărescu, urmată de ” Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri”, de Peter Handke, traducere din limba germană de Corina Jiva, și de titlul „Cei aleși și cei damnați”, de Primo Levi, traducere din italiană de Doina Condrea Derer, Colecția Desenul din covor.

În colecția musai, editura a reținut interesul cumpărătorilor pentru „Rămâi cu mine”, de Ayòbámi Adébáyò, traducere din engleză de Iulia Gorzo, și „Fata cu Leica”, de Helena Janeczek, traducere din italiană de Liviu Ornea.

Colecția Sapiens a celor de la Art a trezit interesul cititorilor prin „Familia Romanov. Asasinat, revoluție și prăbușirea Rusiei imperiale”, de Candace Fleming, traducere din engleză de Gabriel Tudor și „Charles și Emma. Crezul familiei Darwin”, de Deborah Heiligman, traducere din engleză de Andrei Bontaș.
Dintre cărțile de la Paladin atenția vizitatorilor a fost reținută mai ales „Artemis”, de Andy Weir, traducere din engleză de Mihai-Dan Pavelescu și de „Poarta lui Abaddon”, de James S.A. Corey, traducere din engleză de Cezar Petrilă, Editura Paladin

„Asterix și goții”, cu un text de René Goscinny, desene de Albert Uderzo, traducere de franceză de Ioana Pârvulescu și „Îndrăznește să dezamăgești. O copilărie în Turcia”, de Özge Samanci, traducere din engleză de Mădălina Buican, au fost cele mai bine vândute titluri pentru Editura Grafic.

Cât despre colecția minigrafic, de la editura Grafic, vânzările ei la Gaudeamus au fost dominate „Garfield 3: mai mare, mai grozav”, de Jim Davies, traducere din engleză de Florentina Hojbotă, „Colecția esențială Calvin și Hobbes”, de Bill Watterson, traducere din engleză de Florin Bican, și de „Cele douăsprezece prințese dansatoare”, de Maria Surducan.

A XXVI-a ediție a Târgului de carte Gaudeamus Radio România din București a avut loc între 20 și 24 noiembrie, sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluției Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri au găzduit sute de mii de titluri și aproape 900 de evenimente, lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe și dezbateri cu teme ce au acoperit un spațiu vast, de la ficțiune și suspans până la gastronomie și poezie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”