Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cele mai comune trăsături umane despre care nu știm că sunt, de fapt, mutații genetice

Cele mai comune trăsături umane despre care nu știm că sunt, de fapt, mutații genetice
Detalii în articol

Într-o anumită măsură această regulă se aplică la aproape orice lucru legat de ființele umane. Dacă ne uităm pe linia evoluției umane vom observa că fiecare avantaj pe care oamenii îl au în fața altor ființe s-a născut dintr-o mutație genetică. 

Totuși, există anumite aspecte care stârnesc uimirea când aflăm despre ele că sunt mutații. 

1. Abilitatea de a bea lapte. În urmă cu aproape 10.000 de ani, europenii au început să domesticească animale, între ele regăsindu-se și vacile. Ei au putut consuma laptele grație unei mutații a genei MCM6, care a rezultat în producția enigmei numită lactoză de către organismul uman. În cazul altor comunități, cum ar fi fermierii indieni, a evoluat și capacitatea de digerare a laptelui. 

2. Lipsa măselei de minte: Măselele de minte sunt plate, în special atunci când necesită și intervnție chirurgicală și, în cazul oamenilor moderni, ele sunt total nefolositoare. Totuși, în trecut, strămoșii omului aveau molarii mai mari pentru a se putea hrăni cu vegetale tari. 

Fălcile noastre sunt mai înguste și, ca atare, un al treilea rând de molari a început să dispară din componența danturii omului modern. Mutația a început în urmă cu 350.000 de ani în urmă. 

3. Părul roșcat: Este una dintre cele mai cunoscute mutații și apare la doar 4-5% dintre oameni, cu locuitorii din nordul Europei, acolo unde mutația ar fi evoluat datorită climatului mai rece. Totuși, această genă ridică temeri legate de posibila ei dispariție, din cauza globalizării și schimbării condițiilor climatice. 

4. Ochii albaștri: Schimbarea care a condus la apariția ochilor albaștri în rândul a 8% din populația lumii a apărut relativ recent, pe linia evoluției ființelor umane. Fiecare om de pe Pământ avea ochii căprui. Mutația a apărut în urmă cu 6-10.000 de ani în urmă. Primii oameni cu ochi albaștri au trăit în Europa. 

Inchide