Cele mai populare nume în lume: Sofia, Maria, Luke, Matheus

Redactor:
Bogdan Munteanu
Cele mai populare nume în lume: Sofia, Maria, Luke, Matheus
La fel ca atâtea alte aspecte ale vieții contemporane, și alegerea numelor pentru nou-născuți se arată a fi supusă unor tendințe globale.

La fel ca atâtea alte aspecte ale vieții contemporane, și alegerea numelor pentru nou-născuți se arată a fi supusă unor tendințe globale. Deși influențele locale nu pot fi scoase din ecuație, iar răspunsul la întrebarea „de ce” aleg părinții un nume sau altul ar merita câte un studiu separat pentru fiecare țară, există clasamente cu cele mai populare nume ale ultimilor ani.

Între alegerile tot mai comune se arată a fi Sofia (Sophia/Sophie), care ocupa, în 2008, locul întâi la numele de fetițe în Germania și Scoția. În același an, acest nume se situa pe locul doi în Brazila, pe trei – în Canada și intra în primele zece în Austria, Finlanda și Mexic. Alte nume întâlnite mai des în „top-ul 10” al mai multor țări au fost Maria (Mary/Marie/Marija), Emily/Emilie, Julia/Giulia și Isabella (Izabela, Isobel).

Statele anglo-saxone și cele latine au între ele mai multe nume comune în topuri, pe când țări precum Cehia au primele trei din 2008 (Jana, Petra și Lenka) foarte specifice. Clasamentele revelvă și unele plasări neobișinute în clasamente, precum locul doi pentru Mikayla (Canada, 2008) sau locul patru pentru Maelys (Franța, 2008).

În privința numelor de băieți, nu există un „loc întâi” comun în ultimii ani, dar există nume mai des întâlnite în topuri, precum Luke (Lukas/Lucas/Luca) ori Matheus (Matheo/Mathieu).

Numele din SUA în ultimii ani

Evidențe mai precise prezente online apar în privința numelor din SUA, unde, în ciuda eterogenității etnice, apar nume care par îndrăgite pe tot cuprinsul țării, poate sub influența unor seriale populare. Astfel, în 2008 și 2009, cel mai popular nume de băieți a fost Aidan (Aiden/Aden). Foarte popularul nume John până acum câteva decenii a coborât pe locul 100 în top. Alte nume au avut creșteri spectaculoase, precum Logan, urcat pe 10 în 2009, de la 20 (2008).

Le fetițe, pe primul loc s-a situat Amelia/Emilia (2009), respectiv Emma (2008). Acesta din urmă avea să „cadă” pe locul 10 în 2009.

În afara primelor locuri, cele mai populare nume de băieți au fost, în ordine descrescătoare, Noah (locul 2), Liam, Cayden (Caden/Kayden/Kaden), Ethan, Jackson, Landon, Jacob/Jakob, Caleb/Kaleb, Lucas/Lukas.

La fete, clasamentula rată astfel: Isabella/Izabella, Ava, Sophia/Sofia, Olivia, Madeline (Madelyn/Madelynn), Lily/Lilly, Abigail, Chloe/Khloe și Emma.

Inchide