Cercetătorii au găsit răspunsul: ce a fost mai întâi, oul sau găina?

Redactor:
Alin Motogna
Cercetătorii au găsit răspunsul: ce a fost mai întâi, oul sau găina?
O echipă de cercetători, condusă de Colin Freeman, cercetător la Universitatea din Sheffield, susține că găina a fost prima care a apărut, deoarece formarea ouălor este posibilă numai datorită unei proteine ​​gasite în ovarele păsării, notează Descoperă.

„Până acum, se presupunea că oul a fost primul, însă acum dispunem de dovezi științifice care arată că, de fapt, găina a apărut înaintea lui. Proteina a fost identificată cu mult timp înainte, fiind asociată cu formarea oului, dar prin examinarea îndeaproape a substanței, am putut observa modul în care aceasta controlează întreg procesul”, susține Dr. Colin Freeman, cercetător în cadrul Universității din Sheffield, Regatul Unit.

Proteina, denumită „ovocledidin-17” („OC-17”), acționează ca un catalizator, având rolul de a accelera procesul de formare a cojii oului, potrivit Descoperă.

Pentru a afla modul în care proteina acționează, echipa de cercetare coordonată de Freeman a folosit un super-computer, denumit „HECToR”. Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiștii au putut observa în detaliu procesul de formare a oului de găină.

Rezultatele analizelor au arătat că OC-17 are un rol extrem de important încă din primele stadii de formare a cojii oului. În mod concret, proteina transformă carbonatul de calciu în cristale de calcit, care formează coaja oului. La fiecare 24 de ore, în urma acestui proces, sunt produse aproximativ șase grame de astfel de cristale.

Profesorul John Harding, un alt cercetător din cadrul Universității din Sheffield, este de părere că descoperirea ar putea avea și alte utilizări.

„Înțelegerea modului în care găinile produc ouă este, în sine, un fenomen extrem de interesant, însă, mai mult decât atât, acest proces ne poate oferi, de asemenea, indicii referitoare la modul în care omul poate fabrica noi tipuri de materiale”, susține specialistul.

Tags:
Inchide