Cinci destinații turistice perfecte pentru GURMANZI

Cinci destinații turistice perfecte pentru GURMANZI
Publicat: 14/10/2018, 20:56
Actualizat: 25/03/2019, 19:03

O bună parte din plăcerea unei destinații de vacanță ține de tentațiile culinare pe care le poți descoperi într-un colț sau altul al lumii.

Croația este un spațiu care se bucură de întâlnirea dintre influențele italiene, cele din bucătăria din Centrul Europei și aromele rămase din apropierea pierdută în istorie de fostul Imperiu Otoman. Berea, tăițeii și carnea preparate după rețete păstrate din bucătăriile central-europene se învecinează aici cu oferta aromată a restaurantelor din península Istria, cu fructe de mare și ulei de măsline, trufe și prosciutto însoțite de vinuri și băuturi spirtoase.

Ceva mai departe pentru români, Jamaica este cunoscută pentru rom, bere și pui marinat la grătar (jerk chicken) și pentru fructele tropicale. Printre rețetele exotice pe care le găsește un turist se numără combinația de fruct ackee cu pește sărat (cod) sau tocana de capră sau coadă se vită cu callaloo, legume gătite la abur. Iar băuturile merg de la berea de ghimbir până la ceaiul roz de hibiscus îndulcit și, uneori, aromat cu ghimbir.

Înspre est, nu trebuie decât să traversăm Marea Neagră pentru a gusta înGeorgiacâteva dintre preparatele care combină alunele de pădure, vinetele, rodiile, ardeiul iute, fasolea, carnea și brânza în moduri neașteptate. Printre preparatele specifice se numără khachapuri, o plăcintă cu brânză preparată cu un ou în mijloc, badrijani nigvzit, vinete cu alune, semințe de rodie și alte condimente sau khinkali, găluștile cu carne la fel de obișnuite în Georgia ca pizza sau hamburgerul în Vest.

În Asia, poate nu la fel de cunoscute ca preparatele din bucătăria chineză ori cea japoneză, dar la fel de spectaculoase, sunt mâncărurile din Sri Lanka. Folosind mirodenii și condimente asemănătoare celor din India, găsești aici orez cu curry alb, roșu, brun sau galben, servit cu carne de pui, vită, oaie ori pește alături de salată de castraveți, mango sau ananas. Nici tăițeii de orez cu ou nu sunt prea greu de găsit, dar spectacolul vine de la mâncăruri bazate pe produse specifice insulei, de la cocos la fructe de mare și pește. Dulciurile preparate cu făină de orez, pregătite în lapte de cocos cu susan, caju și zahăr de palmier au arome inconfundabile. Să spunem că poți să guști pe rând kiri peni (brânză dulce cu miere), kavun (o clătită dintr-un ameste de făină și melasă, prăjită în ulei de cocos) sau aluva (cremă caramel cu alune Caju). Iar o salată ca mallum amestecă legume locale, ceapă, chili, pește și nucă de cocos.

Magazinele de mobilă răspândite în lume au făcut celebre chifteluțele cu sos și piure servite cu murături în Suedia. Dar țara scandinavă are multe alte lucruri de gustat. Specialitatea lor sunt aromele contrastante și pâinea este de multe ori înlocuită cu cartof fiert, dar sosurile preparate cu fructe de pădure sau peștele sărat pentru a fi conservat lungi perioade de timp aduc arome pe care nu le poți găsi prea ușor în alte părți. O zi din săptămâna suedeză, joia, este dedicată supei. Supa de mazăre galbenă preparată cu ceapă și carne de porc, ärtsoppa, este sevită cu muștar. Iar împrumuturile culinare din bucătăria franceză a secolelor trecute aduc lângă preparatele din carne de vită, porc sau pește sărat ori îndulcit, pateuri spectaculoase și dulciuri care folosesc tradițiile europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?