Cine este omul care vrea să cumpere Hollywoodul: „Nu mă va deranja nimic”

Cine este omul care vrea să cumpere Hollywoodul: Nu mă va deranja nimic
Publicat: 25/11/2016, 19:18
Actualizat: 19/08/2017, 04:40

Această misiune și-a asumat-o Wang Jianlin, cel mai bogat om din China și președintele Dalian Wanda Group, un conglomerat în domeniul imobiliar. Despre planurile omului de afaceri și despre viața acestuia scrie revista Hollywood Reporter.

Deși este dispus să investească în toate cele șase mari studiouri de film hollywoodiene, Jianlin nu merge să vadă filme la cinematograf. Însă pentru mama sa, care are 90 de ani, el face o excepție. Aceste escapade la cinema se numără printre rarele ocazii când Jianlin lasă munca deoparte. „Nu mă va deranja nimic. Deoarece vreau să-mi petrec timpul cu mama mea. Respectul față de membri seniori ai familiei este o virtute în China”, povestește empatic omul de afaceri.

Wang s-a poziționat agresiv, iar unii spun că nu a cruțat niciun efort în vârful ofensivei Chinei în industria divertismentului din Statele Unite. După ce a cheltuit 2,6 miliarde de dolari pentru achiziționarea lanțului de cinematografe nord-american AMC Entertainment în 2012, Wanda a ales metodic ținte pentru noi achiziții din interiorul lanțului valoric al sectorului divertismentului, de la simple cinematografe la un acord de 3,5 miliarde de dolari pentru studioul Legendary Entertainment, la distribuție, parcuri tematice, marketing digital, merchandising și posibila preluare a Dick Clark Productions printr-o tranzacție de un miliard de dolari.

Trebuie menționată aici și construirea celui mai mare studio de filme din lume pe coasta de nord-est a Chinei, un proiect de 8,2 miliarde de dolari. Wang nu și-a păstrat secretă dorința de a deține un studio mare în America. Însă în loc să aștepte liniștit până când una dintre posibilele ținte devenea disponibilă sau vulnerabilă la preluări (omul de afaceri chinez și-a manifestat deschis dorința de a cumpăra o participație majoritară la Paramount), Wang s-a decis să acționeze hotărât și rapid, un stil care-l caracterizează. Se pregătește să înființeze un nou fond de investiții de mai multe miliarde de dolari cu care să pompeze capital în toate cele șase mari studiouri hollywoodiene.

„Am vrut inițial să cumpărăm doar unul dintre cele șase studiouri, dar dacă putem face aceasta, este o altă poveste, este incert”, spune Wang. Autorul articolului a avut prilejul să vadă una din sălile de consiliu din sediul central al Wanda – o sală uriașă, aflată la etajul 20, cu scaune tapițate cu piele neagră dispuse în cerc în jurul unor mese din lemn masiv de mahon; ferestrele sunt cât peretele de mari și fac ca încăperea să fie foarte bine luminată când orașul nu este înecat în poluare. La nouă dimineața, Wang, în vârstă de 62 de ani, prezidase deja câteva ședințe. „Pot la fel de bine să încep de unde vreau eu, cum ar fi cu investiții în toate cele șase studiouri”, spune omul de afaceri, arătând astfel clar care îi este strategia. „Vom continua să facem planuri pentru o posibilă achiziție. Dar nu strică să începem cu ceva ce ne permitem să facem. Participarea prin investiții pare pentru moment o alegere înțeleaptă.”

Citește în continuare pe Business Magazin.