CNA: Nașul TV, amendat cu 40.000 de lei pentru afirmații cu tentă antisemită și publicitate mascată

CNA: Nașul TV, amendat cu 40.000 de lei pentru afirmații cu tentă antisemită și publicitate mascată
Publicat: 25/02/2014, 20:17
Actualizat: 29/07/2014, 23:48

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, în ședința de marți, să amendeze postul de televiziune Nașul TV cu suma de 40.000 de lei, pentru afirmații cu tentă antisemită făcute în emisiunea „Actualitatea românească”, prezentată de Laurențiu Primo, și pentru publicitate mascată.

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, în ședința de marți, solicitarea de modificare a grilei și structurii serviciului de programe a S.C. Nașul, Prietenii de Pretutindeni și Asociații SA – Nașul TV, dar și două reclamații privind televiziunea, una referitoare la afirmații cu tentă antisemită, respectiv una referitoare la emisiunea „Istoria medicinei”, realizată de Alexandru Paul Moraru, potrivit căreia aceasta dezinformează și „promovează fel de fel de tratamente naturiste și are invitați care spun continuu că boala de cancer se poate trata naturist, fără tratamentul standard”.

Potrivit primei reclamații, „având în vedere conținutul emisiunii «Actualitatea românească», difuzată pe postul de televiziune Nașul TV în data de 20 ianuarie 2014, doresc să depun o sesizare în atenția CNA pentru difuzarea de afirmații cu tentă antisemită, incompatibile cu un audiovizual civilizat din spațiul românesc și UE”.

Realizatorul emisiunii „Actualitatea românească”, Laurențiu Primo, a vorbit, în ediția din 20 ianuarie, despre vizita președintelui Traian Băsescu în Israel, despre criza din Ucraina și despre posibilitatea unirii. Primul subiect abordat a fost vizita președintelui Băsescu în Israel. În opinia sa, realizatorul a afirmat că scopul vizitei președintelui României în Israel ar fi fost discutarea, împreună cu „stăpânii săi”, a legii prin care cetățenilor străini să li se permită să cumpere terenuri agricole în România. Astfel, cu spectrul unei viitoare crize alimentare în față, evreii ar dori să cumpere cât mai mult teren agricol în România pentru a-l cultiva și a priva, în felul acesta, statul român de recoltele ce s-ar obține din acele terenuri. Comentând declarația președintelui potrivit căreia unul din motivele vizitei sale în Israel ar fi combaterea terorismului, Laurențiu Primo a spus: „e bine că-l combați (terorismul, n.r.) și du-te la schimb de experiență acolo, în Palestina, unde teroriștii aruncă cu pietre, iar patrioții trag cu mitraliera”. În finalul discuției despre acest subiect, realizatorul a concluzionat că președintele Băsescu „s-a dus (în Israel, n.r.) ca să găsească, împreună cu stăpânii lui, o soluție la ceea ce vrea să propună Parlamentul României cu privire la vânzarea terenurilor agricole. Asta este marea lor durere astăzi, asta îi doare astăzi pe păpușari: terenurile agricole, gazele de șist”.

În acest context, Andi Râpan, reprezentantul Nașul TV, a afirmat că „a fost reclamată o atitudine antisemită, la modul general”. „Am văzut două secvențe selectate de către Serviciul de Monitorizare, dar cred că acelea ar trebui văzute și precizat unde sunt întâlnite aspectele antisemite semnalate în reclamație. Reclamația a fost una generală, fără pasaje sau menționări asupra textului incriminat”, a spus Andi Râpan.

„Eu am avut o discuție cu Laurențiu Primo, eu nu cred că el este antisemit sau că el are un comportament antisemit sau are exprimări antisemite, de aceea era important să știm care sunt exact acuzațiile, ce face el în stilul său pamfletar în acea emisiune, de multe ori exagerează pentru că nu are cunoștințe foarte bune, nici de politică externă, e părerist așa, dar e amuzant, dar i-am atras atenția, pentru că am văzut acea plângere care a fost făcută, și l-am rugat să nu mai meargă pe genul acesta de informații care pot fi interpretate ca antisemite, el garantându-mi că nu e deloc antisemit, dar i-am spus că aici sunt chestiuni delicate, sigur, aici ține și de educație, el nu are experiența pe care o am eu în presă legat de acest subiect foarte sensibil și foarte delicat”, a mai afirmat acesta.

Florin Gabrea, membru al CNA, a spus că legea audiovizuală interzice orice formă de antiseminism, afirmând că o persoană poate fi antisemită nu doar prin faptul de „a înjura sau jigni pe un evreu, ci exact aceste lucruri care sunt exprimate și sunt insinuări”. „Acest tip de alegații subterane sunt de zece ori mai grave decât dacă i-ar spune omului în față. (…) Dar pentru asta ar trebui realizată o anchetă să vadă câți oameni din Israel vor să cumpere pământ”, a mai spus acesta.

Pe de altă parte, Radu Moraru, asociat al televiziunii Nașul TV, prezent la ședința de marți a Consiliului, a afirmat că CNA trebuie să „cântărească foarte bine dacă această amendă se dă pentru antisemitism”. „Eu, dacă aș da amenda, aș da-o pentru prostie sau pentru exagerări”.

În acest context, Florin Gabrea a spus că „nu există un asemenea articol în lege”. „Antisemitism e mult, puteți distruge viața unui om, el va rămâne marcat că CNA l-a amendat pentru antisemitism”, a mai spus Moraru.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a spus că nu este vorba doar de antisemitism, ci și de „incitare la ură”.

Tot în ședința de marți a CNA, în legătură cu o reclamație privind publicitatea mascată, Radu Moraru a spus că nu a fost vorba de publicitate mascată, „ea a fost chiar pe față”, precizând că nu a luat niciun ban. „Eu consider că o televiziune națională trebuie să promoveze în România valori, fie că sunt valori sau investiții care formează locuri de muncă, fie că sunt valori tradiționale și pot să vă spun că, în urma acelei emisiuni de publicitate mascată cum este considerat, dar încă o dată, nu a fost mascată, a fost chiar pe față, am lăudat produsele tradiționale din Tara Moților, Cămara Moțului a fost invitată ieri la Ambasada Americană să prezinte un spectacol culinar”, a explicat acesta.

În legătură cu reclamația privind emisiunea „Istoria Medicinei”, Andi Râpan a afirmat că a fost vorba de o redifuzare a programului din luna aprilie a anului trecut. Postul de televiziune Nașul TV a difuzat în data de 19 ianuarie, cu începere de la ora 17.44 emisiunea cu tematică medicală „Istoria medicinei”, realizată de Alexandru Paul Moraru.

La ședința de marți au fost prezenți membrii CNA Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea, cel din urmă neparticipând la audierea lui Radu Moraru. Cristea și-a motivat absența prin faptul că într-o ședința anterioară Radu Moraru a avut un comportament neadecvat față de membrii CNA. De altfel, în ședința CNA de marți, Radu Moraru și-a cerut scuze membrilor CNA pentru comportamentul său.

Florin Gabrea a propus o amendă de 5.000 de lei, în baza articolului 32, alineatul 1 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care prevede că „niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor”, a articolului 64, punctul b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, potrivit căruia „informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”, și articolului 65, conform căruia „în emisiunile de știri și dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor”.

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a propus o amendă de 30.000 de lei, în baza articolului 40 din Legea Audiovizualului, potrivit căruia „este interzisă difuzarea de programe care conțin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex sau orientare sexuală”, și a articolului 47, alineatul 1, din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform căruia „este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe”.

Valentin Jucan a afirmat că ar trebui ca toate reclamațiile să fie înglobate într-o singură sancțiune, în acest context, Răsvan Popescu afirmând că, în această situație, mesajul CNA privind problema principală a afirmațiilor antisemite „ar fi diluat”. „Dacă e vorba de declarații discriminatorii, un fel de incitare, a amesteca cu alte probleme nu ar face decât să dilueze mesajul nostru”, a afirmat acesta.

De asemenea, președintele CNA, Laura Georgescu, a propus o amendă de 40.000 de lei, în baza articolului 29, alineatul 1 a), conform căruia „comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiții: a) să poată fi ușor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conținut comercial mascat fiind interzise”, a articolului 40, din Legea Audiovizualului, potrivit căruia „este interzisă difuzarea de programe care conțin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex sau orientare sexuală”, a articolului 34, alineatul 1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, conform căruia „orice persoană are dreptul la propria imagine”.

Propunerea președintelui CNA Laura Georgescu a fost adoptată cu șase voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Cristian Trepcea, Radu Călin Cristea) și trei „împotrivă” (Florin Gabrea, Valentin Jucan și Viorel Vasile Buda).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji