CNA: Un spot publicitar al Romtelecom, cu Smiley și Bartoș, interzis de la difuzarea pe TV

CNA: Un spot publicitar al Romtelecom, cu Smiley și Bartoș, interzis de la difuzarea pe TV
Publicat: 29/04/2014, 13:03
Actualizat: 26/03/2019, 12:28

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a primit, luni, o adresă de la Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, semnată de secretarul de stat Raed Arafat.

„În ultimele două-trei săptămâni, sistemul național de intervenții în situații de urgență s-a confruntat cu o creștere nobișnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenți electrocutați ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune. În pofida eforturilor care au inclus resurse umane și logistice semnificative (inclusiv transportul de urgență cu aeronave specializate), am consemnat inclusiv decese, iar celelalte cazuri rămân traumatizate sau chiar mutilate pe viață. Una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător este o posibilă influență a unui clip publicitar realizat pentru o companie de telefonie mobilă (Romtelecom Cosmote), în care două personaje care beneficiază de foarte multă simpatie în rândul copiilor și adolescenților, Smiley și Pavel Bartoș, realizează o serie de exhibiții acrobatice urcați pe un tren în mișcare”, se spune în adresa primită de CNA de la secretarul de stat Raed Arafat.

Acesta a cerut CNA sprijinul pentru găsirea „unor soluții urgente” de rezolvare a acestei situații, inclusiv „printr-o eventuală interdicție a difuzării clipului”, urmând ca Departamentul pentru Situații de Urgență să întreprindă demersurile necesare pentru a pregăti un mesaj care să explice pericolele la care se expun copiii, împreună cu aceleași personaje care au participat la promovarea clipului (Smiley și Pavel Bartoș, n.r.).

CNA a analizat, în ședința de marți, spotul publicitar „Skateboarders”, care face parte dintr-o campanie a companiei Romtelecom, intitulată „Acțiunea tare e molipsitoare” și care îi are ca protagoniști pe Smiley și Pavel Bartoș. Campania dramatizează scene din filmul „Thor: Întunericul”, care face parte din pachetul oferit odată cu abonarea la serviciile Romtelecom.

La propunerea membrului CNA Cristina Trepcea, Consiliul a decis să aplice în cazul spotului publicitar „Skateboarders” o decizie de intrare în legalitate, fapt care presupune că acest clip nu mai poate fi difuzat de televiziuni în forma care încalcă legislația audiovizualului.

Decizia a fost luată în baza articolului 29, alineatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiții: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătății sau siguranței populației”.

„Pentru” interzicerea difuzării acestui spot TV au votat membrii CNA Cristina Trepcea, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. „Împotrivă” a votat membrul CNA Christian Mititelu, care a precizat că nu există niciun studiu din care să reiasă că acest spot ar sta la baza creșterii numărului de copii electrocutați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice