Cometa ISON a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare

Cometa ISON a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare
Publicat: 30/11/2013, 13:32
Actualizat: 28/09/2018, 05:05

Cometa ISON a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare, joi, și a fost denumită „cometa zombie” de către astronomii americani, care consideră că acest corp ceresc neobișnuit „s-a întors dintre morți”, informează lefigaro.fr.

Soarta cometei ISON i-a îngrijorat pe astronomii care urmăreau cu mare atenție trecerea acesteia la mică distanță de Soare în cursul zilei de joi. La două ore după ce s-a apropiat la ceva mai mult de 1 milion de kilometri de suprafața astrului – o distanță considerată mică, întrucât ea este mai mică decât diametrul Soarelui -, ISON nu reapăruse încă în zona monitorizată de sondele spațiale Soho și Stereo, care filmează evenimentele petrecute în apropiere de Soare.

Trecerea cometei ISON pe lângă Soare s-a produs cu o viteză uluitoare, care a atins 1,4 milioane de kilometri pe oră.

Concluziile inițiale ale experților indicau faptul că ISON, un bulgăr uriaș de gheață și praf stelar, venit de la marginea Sistemului Solar, nu a supraviețuit temperaturilor de câteva mii de grade Celsius în timpul apropierii de Soare și că acest corp ceresc s-a dezintegrat.

Ar fi fost o soartă tragică, pe care anumiți astronomi au și prezis-o, dar care ar fi anulat orice șansă de a putea observa cometa pe cerul nocturn la începutul lunii decembrie, cu ochiul liber în cel mai bun caz sau cu binoclul.

Vineri, însă, spre surpriza specialiștilor, o pată strălucitoare și-a făcut apariția pe imaginile captate de sonda Soho, exact în locul în care era așteptată traiectoria cometei ISON.

„Nu mai vedeam decât o coadă foarte mică, ce pare să provină din resturile de praf ale cometei, iar, apoi, puțin câte puțin, o condensare strălucitoare a reapărut pe imagini”, a explicat Dominique Bockelée-Morvan, astronom și director de cercetare la Centrul Național de Cercetări Științifice afiliat Observatorului din Paris.

Această „condensare strălucitoare” reprezintă un semn care atestă faptul că nucleul cometei – sau ceea ce a mai rămas din el – a redevenit activ și a reînceput să emită gaze și praf, fiind încălzit de Soare.

„Un filon strălucitor de material, care se îndepărtează de Soare, a apărut pe imaginile transmise de Solar and Heliospheric Observatory, operat de Agenția Spațială Europeană și de NASA, în noaptea de joi spre vineri”, se afirmă într-un comunicat postat, vineri, pe site-ul NASA, citat de agenția Reuters.

„Nu știm deocamdată dacă este vorba de resturi rămase din cometă sau dacă o parte din nucleul cometei a supraviețuit”, afirmă NASA.

Analizele preliminare sugerează faptul că cel puțin o parte din nucleul cometei ISON este intact.

Deocamdată este prea devreme pentru ca astronomii să poată spune dacă ISON a rămas intactă sau a fost fragmentată și să indice procentul din masa inițială care a fost conservat, dar, în orice caz, masa rămasă este suficientă pentru a forma un nucleu cu o activitate vizibilă.

Experții vor trebui, de asemenea, să explice motivul pentru care ISON a rămas invizibilă pentru o perioadă atât de îndelungată după trecerea pe lângă Soare. Una dintre ipoteze este aceea că temperatura din acea zonă a fost atât de ridicată, încât particulele de praf au fost arse și vaporizate instantaneu și, astfel, în urma cometei nu a mai rămas niciun fel de material care să disperseze lumina și să facă vizibilă această cometă.

Nucleul în sine este deocamdată invizbil, întrucât este de o culoare foarte închisă și trebuie să aibă, potrivit experților, un diametru mai mic de un kilometru. Îndepărtându-se suficient de mult de Soare, temperatura a coborât suficient de mult pentru ca particulele de praf să poată să supraviețuiască.

ISON a captat atenția comunității astronomice după descoperirea ei în septembrie 2012 de doi astronomi ruși, întrucât ea reprezintă o dovadă a originii Sistemului Solar, format în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Cometa a scăpat abia în urmă cu câteva milioane de ani din Norul Oort, un fel de „parcare” a cometelor, la marginea Sistemului Solar, aflat la jumătatea distanței dintre Soare și cea mai apropiată stea.

Anumiți astronomi au crezut inițial că ISON era o cometă foarte mare cu un nucleu având un diametru de mulți kilometri. Dar, atunci când cometa a trecut foarte aproape de Marte, o sondă marțiană a NASA a putut să o fotografieze și a indicat un diametru maximal de doar 1,2 kilometri, inferior diametrului mediu al cometelor.

Întrucât ISON a fost detectată foarte departe în Sistemul Solar, astronomii au avut la dispoziție mult timp să o observe. Măsurătorile lor au arătat mai ales faptul că nucleul cometei era înconjurat de un nor de dioxid de carbon (CO2).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...