• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Comoară arheologică descoperită pe un ogor dintr-un sat din Vrancea

Comoară arheologică descoperită pe un ogor dintr-un sat din Vrancea
Imediat au fost anunțați...

Un student din Vrancea a descoperit întâmplător, pe un ogor din localitatea Nănești, mai multe unelte din piatră și fragmente de vase de lut ce datează din perioada neoliticului, relatează presa locală.

Tânărul a povestit că era la arat atunci când a observat obiectele respective. Dându-și seama că ar putea fi vorba despre o descoperire importantă, tânărul a anunțat arheologii de la Muzeul Vrancei, care au constatat că era vorba despe un fragment dintr-un topor-ciocan din piatră, lamele din silex și un vârf de săgeată din silex confecționate în urmă cu câteva mii de ani.

În plus, o echipă de specialiști de la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național Vrancea și de la Muzeul Vrancei a stabilit că locul respectiv reprezintă un bogat sit arheologic.

„Am mers la fața locului, am delimitat situl și am descoperit și alte obiecte, pe care le-am colectat din pământul arat. Am găsit un fragment dintr-un vas strecurătoare din neolitic, o lamelă din silex întreagă, un fragment dintr-o buză de vas neolitic și o tortiță dintr-un vas, tot neolitic. Toate acestea ne-au confirmat existența sitului arheologic”, a explicat arheologul Aurora Emilia Apostu, de la Muzeul Vrancei.

De asemenea, au mai fost descoperite și fragmente de chiupuri (vas mare de lut, în care se păstrează alimente, n. red).

Arheologii spun totuși că pentru deschiderea cercetărilor arheologice în zona respectivă ar avea nevoie de o finanțare de circa 10.000 de lei.

„Ar fi de mare importanță să deschidem o cercetare arheologică adevărată la acest sit. Este vorba despre descoperirea și protejarea istoriei și culturii locale. Pentru deschiderea sitului și pentru cercetările incipiente am avea nevoie de circa 10.000 lei. Cu cazarea și masa celor care ar lucra aici ne-ar putea sprijini și primăria din localitate”, a arătat Florin Micu Iliescu, directorul interimar al Direcției pentru Cultură Vrancea.

ROMÂNII AU TALENT, SEZONUL 3. PRIMA SEMIFINALĂ – Ce concurenți merg mai departe la emisiunea „Românii au talent”

LOTO – LOTO 6 DIN 49: Găsești aici numerele extrase la LOTO dumunică, 7 aprilie

STEAUA – CSMS IAȘI LIVE în LIGA I

Inchide