Comoară impresionantă salvată de pe un galion spaniol, expusă la Madrid

Comoară impresionantă salvată de pe un galion spaniol, expusă la Madrid
Publicat: 13/06/2014, 14:59

Prințul moștenitor Felipe, care va deveni pe 19 iulie noul rege al Spaniei după abdicarea tatălui său Juan Carlos, și viitoarea regină Letizia au inaugurat această expoziție care celebrează revenirea comorii în Spania.

Obiecte și documente istorice care rememorează bătălia în timpul căreia, pe 5 octombrie 1804, galionul Nuestra Señora de las Mercedes, încărcat cu aur și argint, a fost scufundat de marina britanică în largul coastelor Portugaliei, în timp ce se întorcea dintr-o călătorie efectuată în Peru, un teritoriu ce făcea parte pe atunci din Imperiul spaniol.

Elementul central al expoziției, aflat la subsolul Muzeului de Arheologie recent restaurant, este o urnă din sticlă de mari dimensiuni care conține peste 30.000 de monede din aur și argint – o parte a încărcăturii de aproape 600.000 de monede pe care le transporta acea corabie.

Comoara, cântărind 23 de tone, a fost adusă în Spania în februarie 2012, după o bătălie judiciară de cinci ani dusă de statul spaniol contra companiei americane Odyssey, care a descoperit-o în 2007.

În 1802, Spania și Franța au semnat cu Marea Britanie un tratat de pace, însă acesta a fost încălcat la puțin timp după aceea.

Marina britanică, bănuind că ambarcațiunea spaniolă transporta o comoară ce va fi folosită pentru a alimenta vistieria lui Napoleon, a deschis focul contra galionului Nuestra Señora de las Mercedes, scufundându-l în largul coastelor portugheze. Scena a fost reprodusă și pe un tablou din epocă, prezentat în cadrul expoziției.

Acel atac, cunoscut sub denumirea „Bătălia de la Capul Santa Maria”, a determinat Spania să declare război Marii Britanii.

În mai 2007, specialiștii în scufundări subacvatice la adâncimi mari ai companiei Odyssey Marine Exploration au descoperit epava galionului spaniol, pe fundul Oceanului Atlantic, la o adâncime de 518 metri.

Odyssey, care afirma că a găsit epava în apele internaționale, a transportat în Florida această comoară – descrisă în epocă drept cea mai importantă găsită pe o epavă și estimată la cel puțin 350 milioane de euro -, fără să prevină autoritățile spaniole.

A urmat o îndelungată bătălie judiciară. În fața cererilor formulate de Odyssey, Peru și urmașii proprietarilor comorii, un judecător de la Tribunalul Federal din Tampa, Florida, a decis în martie 2012 că această comoară trebuie să revină Spaniei.

Curtea Supremă americană a respins un ultim recurs al companiei Odyssey în mai 2012.

Comoara expusă la Madrid reprezintă doar o mică parte din cele 580.000 de monede recuperate de pe epavă. Pentru a fi prezentate publicului, cele mai multe dintre ele au fost curățate și depuse într-o urnă din sticlă, însă altele sunt expuse în starea în care au fost descoperite.

Aproximativ alte 8.000 de monede sunt expuse din luna mai la Muzeul de Arheologie Submarină din Cartagena, în sud-estul Spaniei.

O a treia expoziție a fost vernisată joi la Muzeul naval din Madrid, care prezintă povestea galionului și a acelei bătălii navale.

Pe lângă recuperarea acestei colecții de monde, revenirea comorii în Spania reprezintă o veritabilă sursă de mândrie pentru această țară, care și-a intensificat în ultimii ani eforturile depuse în lupta pe care o duce împotriva jefuitorilor de epave.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului