CONTROVERSE. Ce s-a întâmplat la procesul lui Nicu Ceaușescu și cum a ajuns să moară într-o clinică din Viena – FOTO

CONTROVERSE. Ce s-a întâmplat la procesul lui Nicu Ceaușescu și cum a ajuns să moară într-o clinică din Viena - FOTO
Ce s-a întâmplat la procesul lui Nicu Ceaușescu și cum a ajuns să moară într-o clinică din Viena / Sursă FOTO: Wikipedia
Publicat: 18/06/2020, 12:54

Nicu Ceaușescu, cel mai mic dintre copiii ultimului conducător al României din perioada comunistă, a fost judecat la scurt timp după Revoluțiua din 1989 pentru instigare la omor deosebit de grav și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În perioada Revoluției din 1989, se zvonea că la Sibiu se trage cu tunul în oameni și că Nicu Ceaușescu luat copii ostatici. Astfel, pe 22 decembrie, mașina cu care venea spre București este oprită la intrarea în Capitală iar acesta adus în studioul 4 al Televiziunii Române după ce fusese înjunghiat în burtă.

Ulterior, pe 28 decembrie, procurorul militar Mihai Popa, de la Procuratura Generală, emite mandatul de arestare pe numele lui Nicu Ceausescu, pentru infracțiunea de genocid. Procesul începe la Sibiu pe 26 mai 1990 și este instrumentat de judecătorul Doru Viorel Ursu, care va deveni ministru de Interne în Guvernul condus de Petre Roman.

„Preşedintele Completului de Judecată – maiorul de Justiţie Doru Viorel Ursu – a manifestat constant faţă de inculpat politeţea şi buna cuviinţă necesare. Iar inculpatul – Nicu Ceauşescu – a arătat o demnitate impresionantă”, notează historia.ro.

Procesul lui Nicu Ceaușescu – jocuri de culise?

Nicu Ceaușescu este considerat responsabil de moartea a 102 persoane la Sibiu, în zilele Revoluției, și este condamnat la 20 de ani de închisoare, de către Tribunalul Militar Teritorial București, pentru instigare la omor deosebit de grav.

Însă cauza este rejudecată iar pe 3 iunie 1991, încadrarea juridică este schimbată iar pedeapsa îi este redusă la 16 ani de închisoare. În plus, pe 20 noiembrie 1992 este condamnat la 5 ani închisoare doar pentru port ilegal de armă și încălcarea regimului armelor și munițiilor.

Cel mai mic copil al familiei Ceaușescu a fost închis la Aiud și Jilava, însă în 1992 este eliberat din motive medicale, fiind pus în libertate condiționată.

La patru ani după eliberare, pe 16 septembrie 1996, la vârsta de 45 de ani, este internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroza hepatică cronică. La câteva zile după, pe 18 septembrie, părăsește România pentru o intervenție chirurgicală la Viena, unde va muri pe 26 septembrie.

Mărturisile din timpul incarcerării la Aiud

Nicu Ceaușescu a acordat în timp incarcerării la Aiud un interviu jurnaliștilor Lucian Jiman și Rudolf Kamla, de la ziarul „Tribuna” din Sibiu, potrivit historia.ro.

„Cotidianul independent „Tribuna” nu era altceva decât fostul organ al Comitetului Judeţean de Partid, transformat peste noapte, ca toate publicaţiile de partid şi de stat din primii ani postdecembrişti, în oficios al noii puteri FSN-iste. Cu toate acestea, în abordarea evenimentelor de la Sibiu din decembrie 1989, evenimente pentru care Nicu Ceauşescu era făcut răspunzător, ziarul dovedeşte o corectitudine exemplară”, notează sursa citată.

„Vizavi de situaţia care era în judeţul Sibiu, în acea perioadă, personal – şi nu ştiu dacă cineva va crede sau nu – nu credeam că se va întîmpla ceea ce s-a întîmplat în zilele de 21 şi 22 şi, după cîte am înţeles mai apoi, pînă în zilele de 30-31 decembrie. Adevărul este că, după cum se prezenta situaţia la Sibiu în acel moment, era foarte greu să prevezi că la noi s-a întîmplat ceea ce s-a întîmplat. Puteau să fie demonstraţii – asta nu era nici o problemă – dar, ca să se ajungă să se tragă în populaţie, asta n-aş fi putut să cred că se va ajunge”, spunea Nicu Ceaușescu în interviu.

Ce spunea Nicu Ceaușescu despre Revoluția din 1989

„Era necesară o schimbare, şi-mi pare un lucru foarte normal şi era evident că se va produce. Toată problema era cum se va produce… După părerea şi dorinţa mea, se putea produce foarte simplu, fără să moară nimeni şi fără nici un act de violenţă”, a mărturisit fiul lui Nicolae Ceaușescu în interviul acordat jurnaliștilor de la „Tribuna”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri