Creatoarea lui Harry Potter are o avere fabuloasă. Cum a făcut bani J. K. Rowling

Creatoarea lui Harry Potter are o avere fabuloasă. Cum a făcut bani J. K. Rowling
Publicat: 14/03/2016, 18:12

Publicația The Sun a dezvăluit că profitul de pe urma francizei Harry Potter nu se ridică cu precizie în prezent la 7.5 miliarde de lire sterline, în schimb J. K. Rowling ar putea acumula în anii următori, conform predicțiilor financiare, o avere estimată la 17 miliarde de lire sterline.

Câștigul înregistrat de romancieră a continuat să crească pe măsura succesului de box office al ultimelor trei ecranizări din franciză, ce se vor lansa pe parcusul anilor următori. Pe de altă parte, scriitoare a mai avut benefiici și din transpunerea teatrală ale celor două dramatizări după saga „Harry Potter”, la care se adaugă venitul individual înregistrat pe site-ul personal, Pottermore.

Totodată, Rowling primește 1 liră sterlină pentru fiecare exemplar al cărții vândut în lume. Din vânzările exemplarelor cărții, s-a înregistrat o sumă în jur de 141 de milioane de lire sterline doar în Marea Britanie și Statele Unite din anul 2008 până în prezent, potrivit The Sun. Pe de altă parte, de-a lungul ultimilor trei ani, Rowling a câștigat aprope 70 de milioane de lire sterline din vânzarea de cărți în versiune electronică, prin site-ul Pottermore.

Suma exactă ce-i revine scriitoarei din acordul cu compania de producție Warner Bros ce produce filmele și jocurile video bazate pe povestea din cărți este învăluită în mister, dar relatări din presă divulgă faptul că romanciera căștigă un procent mult mai mare decât media autorilor ce semnează astfel de acorduri de producție.

Filmul „Fantastic Beasts And Where to Find Them”, ce va înfățișa aventuri întâmplate înainte de povestea inițială a lui Harry Potter, se va lansa în noiembrie, iar expertul în marketing Mark Borkowski a declarat pentru The Sun că potrivit estimărilor sale, fiecare parte implicată în realizarea filmului va beneficia de 600 de milioane de lire sterline, echivalând cu un total de 1.8 miliarde.

Pe de altă parte, pentru piesa de teatru „Harry Potter And The Cursed Child” ce va avea premiera curând s-au vândut în avans bilete în valoare totală de 127 de milioane de lire sterline. De asemenea franciza mai cuprinde și un parc tematic „Harry Potter” ce se va deschide la Los Angeles luna viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase