Creatorii Dolce&Gabbana și-au închis pentru trei zile magazinele din Milano, în semn de protest

Creatorii Dolce&Gabbana și-au închis pentru trei zile magazinele din Milano, în semn de protest
Publicat: 20/07/2013, 17:05
Actualizat: 01/04/2019, 21:21

Creatorii casei de modă Dolce&Gabbana au decis să închidă pentru trei zile magazinele pe care le dețin în Milano, în semn de protest față de acuzațiile de fraudă fiscală care le-au fost aduse, informează dailymail.co.uk.

Creatorii de modă italieni Domenico Dolce și Stefano Gabbana au ales această formă de protest din cauză că au fost „puși la zidul infamiei” ca urmare a acuzațiilor de fraudă fiscală care le-au fost aduse.

Începând de vineri, trecătorii pot vedea afișe cu textul „Chiuso per indignazione/ Closed for indignation” (Închis din cauza indignării, n.r.) pe geamurile magazinelor casei de modă Dolce&Gabbana din Milano, orașul în care Domenico Dolce și Stefano Gabbana și-au lansat prima lor colecție, în 1985.

Domenico Dolce și Stefano Gabbana sunt furioși din cauza „atacurilor” primite din partea autorităților italiene și din cauza faptului că au fost puși „la stâlpul infamiei” de către presa din Italia, ca urmare a acuzațiilor de fraudă fiscală care le-au fost aduse, dar pe care cei doi le-au negat întotdeauna.

Potrivit dailymail.co.uk, cei doi creatori de modă nu poartă încă uniforme de pușcăriaș, întrucât sistemul de justiție din Italia prevede că orice persoană găsită vinovată de către instanță are dreptul să facă recurs de cel puțin două ori.

Totuși, administrația din Milano a anunțat că cei doi creatori de modă nu vor mai putea să folosească spații publice pentru show-urile lor, din cauză că acest lucru ar afecta imaginea orașului.

„De fiecare dată când creatorii de modă Dolce și Gabbana au depus cereri pentru a obține spații publice (pentru prezentările lor, n.r.), consiliul municipal le-a închis ușile în față”, a declarat directorul comercial al casei de modă, Franco D”Alfonso. „Creațiile lor sunt apreciate peste tot în lume. Nu avem nevoie de un scandal cu acuzații de fraudă fiscală pentru a ne promova”, a adăugat acesta.

Anunțul făcut de municipalitatea din Milano a fost primit cu furie de către cei doi creatori de modă. „Cei de la consiliul municipal din Milano: Sunteți dezgustători!”, a scris Stefano Gabbana pe contul său de pe rețeaua de socializare Twitter.

Domenico Dolce și Stefano Gabbana au fost condamnați, pe 19 iunie, de Tribunalul din Milano la o pedeapsă de un an și opt luni de închisoare pentru fraudă fiscală, a anunțat presa italiană, citată la momentul respectiv de AFP.

Parchetul ceruse la sfârșitul lunii mai o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare, în acest proces, în primă instanță. După ce au aflat decizia instanței, avocații apărării au anunțat că vor face apel, fapt care suspendă executarea pedepsei.

Cei doi creatori de modă italieni, printre ai căror clienți se află numeroase vedete de prim rang precum Beyonce și Madonna, au respins întotdeauna acuzațiile care le-au fost aduse.

Verdictul anunțat pe 19 iunie îi condamnă pe Domenico Dolce și Stefano Gabbana și la plata unei amenzi către fiscul italian în valoare de 500.000 de euro.

În același proces, în afară de cei doi creatori de modă, alți patru acuzați au fost condamnați la pedepse de cel puțin doi ani de închisoare cu suspendare. Printre aceștia se află fratele lui Domenico Dolce, Alfonso, și alți manageri ai casei italiene. Un al cincilea acuzat, Antoine Noella, a fost achitat.

Cei doi creatori de modă sunt acuzați de fraudă fiscală prin intermediul unei serii de firme fantomă – inclusiv Gado, un acronim al numelor lor de familie – din Luxemburg, în 2004 și 2005, cărora le-au încredințat controlul asupra mărcilor din grupul lor, cu scopul de a evita fiscul italian, în condițiile în care acele firme erau în realitate administrate din Italia.

Tribunalul din Milano a reținut împotriva celor doi creatori de modă un singur delict, din cele două, de care erau învinuiți, „nedeclararea anumitor venituri”, renunțând la acuzația de „declarație falsă de venituri”. În plus, din suma de 1 miliard de euro de care cei doi creatori au fost acuzați, inițial, că au sustras-o de la fiscul italian, tribunalul a reținut în final doar nereguli în valoare de 200 milioane de euro.

Înainte de pronunțarea verdictului, procuroarea Laura Pedio a vorbit, pe 19 iunie, de „o fraudă fiscală sofisticată și certă”, dovedită prin „probe solide ca o stâncă”.Ea a considerat că „cei doi creatori de modă au participat activ, semnând contracte de cesiune a mărcii”. Gado, potrivit părerii sale, era „un fel de nebuloasă care avea consistența unui gaz”.

În timpul rechizitoriului, un alt procuror din acest proces, Gaetano Ruta, a spus că „Gado era o construcție artificială, al cărei obiectiv consta în realizarea unui avantaj fiscal care a fost în final obținut”.

În martie, o instanță civilă, Comisia Tributară din Milano, i-a condamnat pe cei doi creatori de modă, pentru aceeași acuzație de evaziune fiscală, la plata unei uriașe amenzi de 343 milioane de euro. Cei doi creatori de modă au făcut deja recurs la Curtea de Casație împotriva acestei sancțiuni.

„Pe mine mă interesează doar să creez haine, asta e tot! Să facă și să spună ce vor”, a comentat Stefano Gabbana într-un mesaj postat pe Twitter. El și-a susținut încă o dată nevinovăția: „Să fii acuzat de ceva care nu este adevărat nu e deloc un lucru frumos, dar nu-mi pasă, cu toții ajungem sub pământ”.

Un grup înființat în 1985, Dolce & Gabbana are peste 3.000 de salariați, 250 magazine în 40 de țări și a înregistrat o cifră de afaceri de circa 1 miliard de euro în anul fiscal 2011/ 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni