• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cristian Mihăilescu sărbătorește CARICATURA cu expoziția „Cei 7(0) de ani de acasă”

Caricaturistul Cristian Mihăilescu își sărbătorește arta prin expoziția "Cei 7(0) de ani de acasă". Vezi când are loc expoziția.

Autorul se află la cea de-a patra expoziție personală la „Clubul Caricaturiștilor – Cuptorul cu Lemne”. Cristian Mihăilescu propune o serie de caricaturi retrospective din realitatea apropiată trăită în cei 70 de ani de viață de până acum.

„A desenat de când se știe ca o formă de a se liniști în anii copilăriei, ca o formă de expresie personală în anii adolescenței și ca o formă de terapie în anii de tinerețe. Dacă înainte de Revoluție, în colaborările constante de la Urzica sau almanahurile ce se publicau la vremea aceea caricatura era una de situație, în cei 29 de ani postdecembriști caricatura sa s-a transformat într-una politică fiindu-i cea mai la îndemână formă de expresie a lumii de tranziție pe care a trăit-o activ în atâtea redacții de ziar”, notează organizatorii.

Cristian Mihăilescu consideră că „deși m-a deformat, caricatura politică mă ajută să-mi exprim părerea și opinia în toată larma existentă”.

 

Expoziția sa va rămâne deschisă până pe 31 martie.

Cristian Mihăilescu a debutat în 1968 fiind prezent cu peste 15.000 caricaturi de-a lungul anilor în aproape toate ziarele și revistele din România. După participări la zeci de expoziții de grup cu teme preponderent axate pe satira de situație, înainte de 1989 și caricatura politică în anii postdecembriști, această expoziție personală este o retrospectivă a activității sale, un timelapse al perioadei contemporane prin ochii unui caricaturist.

Născut în ianuarie 1949 la Ploiești, Cristian Mihăilescu a urmat cursurile Liceului Ioan Luca Caragiale din oraș după care a absolvit Facultatea de Mașini și Utilaje pentru Construcții din București în 1971. Până în 1991 a profesat ca inginer proiectant la Uzina Republica. Din acel an trece în presă lucrând ca Secretar General de Redacție la Baricada, apoi la Ultimul Cuvânt, Ziua, Privirea, Curentul, Monitorul de București, Evenimentul zilei. La toate aceste publicații a efectuat, pe lângă munca de secretariat și pe cea de caricaturist. Din 2002 începe colaborarea la Adevărul și apoi la Gândul pe funcția de caricaturist-editorialist. În momentul de față continuă să producă online o caricatură pe zi pe blogul personal Gândul meu, continuatorul rubricii permanente Gândul rău, începută în 2005, din cotidianul Gândul, și o caricatură pe săptămână în revista Profitul agricol. Cristian Mihăilescu este unul din cei 7 caricaturiști care au reprezintat România în catalogul publicat de Osvaldo Macedo de Sousa cu lucrări realizate de peste 100 de caricaturiști din țările Uniunii Europene.

FOTO: cristianmihailescu.blogspot.com/

Inchide