Cristian Mungiu, la premiera „După dealuri”: Este un film în care actorii sunt cei mai expuși

Cristian Mungiu, la premiera După dealuri: Este un film în care actorii sunt cei mai expuși
Publicat: 26/10/2012, 10:21
Actualizat: 29/07/2014, 17:04

Regizorul Cristian Mungiu a declarat, joi seară, după premiera de gală a filmului „După dealuri”, care a avut loc la cinema Patria din București, că pelicula, care a primit premiul pentru scenariu și interpretare feminină, anul acesta, la Cannes, este una în care „actorii sunt cei mai expuși”.

Regizorul Cristian Mungiu a spus că trofeul pentru interpretare primit la Festivalul de la Cannes de Cristina Flutur și Cosmina Stratan reprezintă, de fapt, „un premiu pentru școala românească de actorie”.

Mungiu a mai spus, pe scenă, înainte de a începe proiecția, că „După dealuri” este o producție la care s-a muncit timp de doi ani. „A fost o muncă în condiții foarte dificile. Cea mai grea a fost partea de filmare și o să vedeți de ce”, a spus acesta.

La rândul său, actrița Dana Tapalagă a declarat, când s-a urcat pe scenă, după proiecție, alături de colegii actori Cristina Flutur, Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță: „Sper că ați văzut un film care vorbește despre adevăr, despre simplitate, despre nădejde și dragoste”.

Pe de altă parte, Cristian Mungiu s-a declarat nemulțumit de calitatea proiecției de la premieră. „Vă mulțumim pentru răbdare. Cred că calitatea proiecției reflectă starea cinematografiei române (…) Îmi pare bine că proiecția s-a desfășurat până la capăt”, a mai spus regizorul.

„Mi-aș dori ca acesta să fie un semn de interes general pe care publicul îl are. Mi-aș dori ca și mâine să fie la fel. Mă îndoiesc că așa va fi”, a spus Cristian Mungiu, în fața unei săli pline, de 1.000 de locuri.

Filmul „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, intră în cinematografele din România vineri, iar traseul lungmetrajului cuprinde peste 40 de orașe, unele dintre ele fără săli de cinema.

Seri de gală în prezența echipei sunt organizate și la Iași (vineri) și Cluj (sâmbătă). În prima săptămână, filmul scris și regizat de Cristian Mungiu și inspirat de romanele non-ficționale ale Tatianei Niculescu Bran va putea fi văzut și de spectatorii din Timișoara, Arad, Craiova, Constanta, Bacău, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Brașov, Brăila și Tulcea. În luna noiembrie, pelicula propusă de România la Oscarul pentru cel mai bun film străin din 2013 va putea fi vizionată și la Sibiu, Piatra Neamț, Oradea, Deva, Botoșani, Alba Iulia, Bistrița, Râmnicu Vâlcea și în alte localități. Filmul va ajunge și în orașe care nu mai dispun de cinematograf, precum Călărași, Alexandria, Slobozia, Miercurea Ciuc și Lugoj, iar proiecțiile vor fi organizate în case de cultură, teatre și alte spații pentru spectacole. Detalii despre orașele și sălile unde rulează „După dealuri” vor putea fi găsite în permanență pe site-ul filmului, www.dupadealuri.ro.

„După dealuri” a rulat în avanpremieră la Vaslui și la Câmpina, la sfârșitul lunii septembrie. În paralel, cariera filmului premiat la Cannes pentru scenariu și interpretare continuă în marile festivaluri ale lumii. Notorietatea filmului, construită după Festivalul de la Cannes de numeroasele cronici elogioase apărute în presa internațională, este confirmată de proiecțiile sold out – cu câteva zile înainte de rulare – de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival și New York Film Festival.

Recent, lungmetrajul „După dealuri” a câștigat marele premiu al secțiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA, la Festivalul Internațional de Film de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federația Criticilor de Film din Europa și Zona Mediteraneană. „După dealuri” a fost desemnat cel mai bun film și la Festivalul de la Vukovar (Croația) și la Herceg Novi (Muntenegru).

În jur de 40 de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, au cumpărat drepturile de distribuție ale filmului. Distribuitorul român este Voodoo Films.

„După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) și Voichița (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat și s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania și își dorește ca Voichița să vină cu ea. Însă Voichița este atașată profund de viața de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York