Cristian Tabără s-a făcut de râs la o televiziune în Moldova și a stârnit un scandal politic uriaș

Cristian Tabără s-a făcut de râs la o televiziune în Moldova și a stârnit un scandal politic uriaș
Publicat: 29/07/2017, 08:43

Practic, Tabără a prezentat drept reală o imagine trucată, apărută pe varianta moldovenească a site-ului de satiră Times New Roman. După ce și-a dat seama de confuzia pe care a făcut-o Tabără și-a recunoscut public greșeala, informează Pagina de media.

Este vorba despre o imagine surprinsă în timpul unei conferințe de presă susținută de fosta candidată la președinția Republicii Moldova, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). În timpul conferinței cu pricina, în spatele Maiei Sandu se aflau mai mulți tineri care țineau în mână niște foi cu diverse mesaje.

Acele texte au fost trucate de cei de la Times New Moldovan. În locul mesajului „Abrogați, apoi plecați!” a fost pus textul „Free Petrenco”, un alt mesaj a fost înlocuit cu un colaj făcut din imagini în care lângă Maia Sandu actorul Nicolas Cage îmbrăcat într-un costum kazah, iar un alt mesaj a fost înlocuit cu textul „Renato Usatîi, We miss you, We need you”.

Astfel, în cadrul emisiunii Fabrika, Cristian Tabără a prezentat drept reală imaginea trucată, deși aceasta avea inclusiv „watermark-ul” TNM (Times New Moldovan).

„Sunt niște oameni acolo care țin în mână tot felul de hârtii și undeva în colțul din stânga sus apare, iată, un domn care se scarpină la nas și pe hârtiuța lui scrie „Free Petrenco”. Problema lui este să-l elibereze pe Petrenco, probabil un personaj pozitiv din istoria Republicii Moldova care trebuie neapărat eliberat cu ajutorul celor de la PAS”, a comentat Tabără.

Ulterior acesta a recunoscut că a făcut o greșeală.

„Se pare că ne-am lăsat păcăliți, am căzut în capcană și trebuie să recunosc că s-a întâmplat asta. Fotografia pe care am arătat-o s-a dovedit a fi o fotografie trucată. Ne-am păcălit, așa că îmi retrag afirmațiile cu privire la ea și la fel și trimiterea către (site-ul n.r.) jurnalul.md, era de fapt o trimiere către un site de satiră. Așa că m-a păcălit.
Îmi retrag și acea afirmație, dar numai acestea, restul rămân valabile din tot ce am spus în emisiune. Sunt obligat de deontologie să recunosc și când mă înșel. De data asta m-am înșelat”, a spus Cristian Tăbără.

Totuși, greșeala nu a scăpat netaxată. Maia Sandu a avu o reacție extrem de dură și a anunțat că va da în judecată postul de televiziune.

„Vedeți în pozele de mai jos cum Publika, într-un buletin de știri și analiză politică, a trucat în mod mizerabil imaginile, iar „analistul” Cristi Tabără a mințit în cel mai josnic mod. Partidul Acțiune și Solidaritate nu va acorda interviuri și nu va participa la emisiunile acestora. De asemenea, vom sesiza CCA și Consiliul de Presă și vom acționa în judecată Publika TV.

Îndemnăm toți susținătorii noștri să nu urmărească aceste canale. Aceste posturi de televiziune nu sunt presă, ele sunt instrumente de propagandă, iar instrumentele de propagandă trebuie oprite”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Foto: www.telegraph.md