Cu cât e scoasă la vânzare una dintre casele în care a locuit scriitorul F. Scott Fitzgerald

Cu cât e scoasă la vânzare una dintre casele în care a locuit scriitorul F. Scott Fitzgerald
Publicat: 02/02/2013, 15:10
Actualizat: 27/03/2019, 01:40

O casă din orașul american Baltimore unde F. Scott Fitzgerald a scris romanul „Blândețea nopții/ Tender is the Night” (1934) a fost scoasă la vânzare pentru suma de 450.000 de dolari, informează dailymail.co.uk.

Casa este situată în zona istorică a orașului Baltimore, Bolton Hill, și a fost închiriată de Fitzgerald între anii 1933 și 1936, când soția acestuia, Zelda, a fost internată într-o clinică de boli mintale din apropiere.

Casa are patru dormitoare spațioase, balcoane la ambele etaje și o grădină privată. O plăcuță albastră montată pe fațada casei informează trecătorii că acolo a locuit celebrul scriitor.

Prețul cu care este scoasă la vânzare această casă este considerat de experți unul scăzut, dar în acord cu cele practicate în zonă.

Înainte de această locuință, scriitorul închiriase o alta, numită La Paix, din mai 1932 până în noiembrie 1933, însă a fost forțat să se mute, când casa a fost distrusă de un incendiu provocat de soția lui, în iunie 1933.

În casa care este scoasă la vânzare, Fitzgerald a locuit cu fiica lui adolescentă, Scottie, în timp ce soția îl vizita, însoțită de o asistentă medicală, o dată la câteva săptămâni.

În această perioadă turbulentă, Fitzgerald, dependent de alcool încă din perioada de studenție, a consumat cantități mari de alcool și s-a confruntat cu ceea ce se numește „blocajul scriitorului”. În ciuda circumstanțelor, a reușit însă să continue să scrie.

Cel de-al patrulea său roman, „Blândețea nopții”, a fost început în 1925, în timp ce el și Zelda locuiau în Franța, și a fost încheiat cât a locuit în această casă care este scoasă la vânzare. Romanul prezintă povestea lui Dick Diver, un tânăr psihiatru a cărui viață este distrusă de o pacientă ce-i devine soție, Nicole, care suferă de o boală mintală. Acesta a fost cel mai important roman al său de la celebrul „Marele Gatsby/ The Great Gatsby”. Publicat în aprilie 1934, s-a vândut inițial în 13.000 de copii și a fost criticat de specialiștii în domeniu, dar în prezent este considerat una dintre cele mai importante opere ale sale.

Francis Scott Fitzgerald (1896 – 1940) s-a născut în St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, „This Side of Paradise” („Dincoace de paradis”, Polirom, 2005) în 1920, an în care s-a căsătorit cu Zelda Sayre, ea însăși scriitoare. S-a bucurat de la bun început de o imensă popularitate, dar și de recunoaștere critică, fiind considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai „generației pierdute”. Capodopera sa, „The Great Gatsby” (Marele Gatsby, Polirom, 2002, 2007, 2011) a apărut în anul 1925. Următorul mare roman, „Tender Is the Night” („Blândețea nopții”, Polirom, 2001, 2009), a fost publicat în 1934. În 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post a declarat „Marele Gatsby” drept al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, după „Ulise” de James Joyce. Fitzgerald a mai scris „The Beautiful and Damned” („Cei frumoși și blestemați”, 1922, Polirom, 2008) și „The Love of the Last Tycoon” („Dragostea ultimului magnat”, publicat postum în 1941). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care „Tales of the Jazz Age” („Povestiri din epocă jazzului”, 1922), „All the Sad Young Men” („Toți acești tineri triști”, 1926), „Babylon Revisited and Other Stories” (publicat în 1960 și tradus în colecția „Biblioteca Polirom” cu titlul „Un diamant cât Hotelul Ritz și alte povestiri”, 2006). La editura rmânească Polirom a mai apărut și volumul de povestiri „Strania poveste a lui Banjamin Button și alte întîmplări din epocă jazzului” (2009), a cărui ecranizare a fost distinsă cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA și a obținut cinci nominalizări la Globul de Aur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii