Cum a ajuns bucătar FLORIN DUMITRESCU, juratul de la MASTER CHEF. „Aveam 14 ani și munceam 17 ore în bucătărie. Când nu mai rezistam, plângeam pe umărul patiserei”

Publicat: 24/04/2012, 18:04
Actualizat: 14/11/2014, 18:05

La nunta lui Edi și a Silviei Stancu, cei 21 de concurenți rămași în competiția „MasterChef” au gătit, de la 6 după-amiaza până la 2 noaptea, 5 feluri de mâncare pentru 180 de invitați. În viața reală, pentru o astfel de nuntă gătesc maximum 6 oameni. Iar Florin Dumitrescu povestește cum, pe vremea când lucra în Italia, umplea singur 800 de farfurii pe zi.

Juratul de la MasterChef, care are 24 de ani, și-a început cariera în bucătărie în urmă cu 10 ani, după ce a văzut la un post italienesc de televiziune cum un bucătar, într-o ținută albă impecabilă, a gătit în 30 de minute un preparat spectaculos.

„Mă băteau bucătarii de nu știam de mine”

Florin Dumitrescu povestește cum a ajuns să ia deciza vieții lui la 14 ani. „Eu am refuzat să răspund la întrebarea Ce vrei să te faci când vei fi mare atunci când aveam 7 ani. Eu nu am avut răspuns pentru ea, toți colegii mei de clasă au avut. Fiecare a vrut să se facă avocat, polițist, bătăuș, doctor, vânător de recompense. Eu, când m-a ridicat învățătoarea, i-am spus că nu știu și ea a crezut că am o problemă. La fel și taică-meu”, spune juratul. Șapte ani mai târziu, i-a zis tatălui său că vrea să se angajeze pentru a face rost de bani să plece la mare. Așa a ajuns să lucreze în bucătăria unui restaurant franțuzesc. Și a renunțat la polo, sport pe care l-a practicat vreme de 7 ani, ieșind în două rânduri cel mai bun portar din țară.

„Nu m-am angajat legal, dar stăteam 17 ore pe zi acolo. Părinții mei nu erau neapărat de acord, dar m-au lăsat în pace, pentru că știau că asta e ceea ce vreau să fac. Trebuia să fac curat în toată bucătăria, trebuia să asigur legumele pentru tot restaurantul, eu țineam toate garniturile și, în afară de asta, gafam, pentru că eram copil, și mă băteau bucătarii de nu știam de mine. Și am tras. Noroc cu patisera, aveam o cofetăreasă foarte bună. Și plângeam de multe ori, pentru că mă terminau chestiile astea, plângeam pe umărul ei pentru că avea copii de vârsta mea. Și ea îmi zicea: Dacă fiu-meu ar trebui să se angajeze în bucătărie și să treacă prin ce treci tu, nu l-aș mai lăsa„, își amintește Florin Dumitrescu. Între timp, a uitat și de ce s-a angajat și nu a mai ajuns ani buni la mare. A ajuns însă să lucreze, de-a lungul carierei lui, în 26 de restaurante din România și din Italia, iar acum este chef la restaurantul Escargot.

Bucătarii care au doar iaurturi în frigider

În Italia s-a dus în 2007 pentru a fi respectat ca bucătar, lucru care nu se întâmpla pe atunci în România. „În Italia am fost respectat pentru meseria mea. La un moment dat am ajuns șef de restaurant și, până să ajung la serviciu, trebuia să-mi beau cafeaua în cel puțin 6 cafenele din oraș, toată lumea mă invita”. Însă în ciuda acestor momente senine, viața de bucătar nu-i deloc ușoară. „Lucram în Italia într-un restaurant unde făceam singur 800 de porții de paste: 400 pe prânz, 400 pe cină. Am plecat de acolo și am ajuns într-un hotel unde doar eu și șeful bucătar făceam mese pentru 250 de persoane. Totul ține de matematică și planificare”, povestește bucătarul, care, în ciuda tuturor bunătăților pe care le prepară, nu este deloc răsfățat din punct de vedere culinar.

„Cât timp stai în bucătărie, mirosurile te păcălesc, iar stomacul începe să macine, ca și când ar mânca. Acesta este și motivul pentru care mulți bucătari suferă de gastrită sau de ulcer. Noaptea, când pleci de la restaurant, ți se face foame și atunci trebuie să mănânci neapărat, un pui la rotisor, să zicem. Cei care au familii, au mereu câte ceva în frigider. Pe vremea când trăiam singur, în ziua mea liberă, eu mă duceam la piață și îmi cumpăram iaurturi, ouă, ciocolată, migdale. Lucruri care nu se strică, strict pentru supraviețuire”, povestește Florin Dumitrescu.

Nimic din ce se întâmplă la MasterChef nu este un rol

În timpul serviciului pentru un eveniment, cum a fost nunta lui Edi și a Silviei Stancu, bucătăria se transformă în militărie, iar cheful într-un fel de comandant de oști. „Este o adrenalină foarte mișto, deja sunt dependent de ea. Nu fumezi, nu bei, nu mănânci, nu faci absolut nimic de la 6 până la 2 noaptea, cum au făcut concurenții. Este epuizant, dar la sfârșit ai o satisfacție, ai cea mai mare satisfacție posibilă”, spune Florin Dumitrescu.

Felul în care s-a purtat în bucătărie, la nunta lui Edi Stancu nu a fost un rol, cum nu e nimic din ceea ce face în timpul emisiunii. „În bucătărie sunt nonstop cum m-ați văzut la Howard Johnoson. Eu sunt altfel pentru că eu fiind mai tânăr, toată lumea se așteaptă la mine să greșesc foarte tare. Clienții, angajații, patronii îți subminează autoritatea din cauza vârstei pe care o ai. Și, în momentul în care te trezești singur împotriva tuturor, trebuie să fii sigur că nimic nu se întâmplă greșit. Iar când cineva greșește, are tendința să își ascundă greșelile. Și nu îți permiți să lași așa ceva să treacă”, explică bucătarul.

„În bucătărie lucrezi nonstop sub stres”

I se pare firesc să-i pună la încercare pe concurenții care se bat pentru un premiu de 50.000 de euro și titlul de MasterChef. „În bucătărie lucrezi nonstop sub stres, sub presiunea timpului, sub stresul că persoanei de la masă nu o să îi placă. Acolo nu ai o oră să gătești un preparat. Într-o oră trebuie să pregătești 3-4 mese cel puțin. Titlul ăsta de MasterChef mi se pare foarte important. Cel care îl câștigă o să aibă România la picioare”, crede juratul.

În opinia lui, toți concurenții MasterChef care au trecut de preselecții și au intrat în bucătărie ar putea să-i înlocuiască pe foarte mulți dintre bucătarii din restaurantele din România. Dintre concurenți, i-a plăcut foarte mult Doru Șerban, care a gătit niște delicioase scoici St. Jaques, dar a fost eliminat la proba oului, și Sidia Sissoko. „Are bază de bucătărie franțuzescă, pentru că el vine din Guinea Franceză. La proba de bucătărie franceză a făcut un preparat genial. Noi am crezut că o să plece acasă când l-am văzut cum gătește. Era foarte panicat și avea doar chestia aia la cuptor, din care nu se vedea nimic. Se vedea doar arsura de deasupra și am zis: Ăsta vrea să plece acasă. Cu toate acestea, nu a putut să se bată nici cu Izaura, nici cu Mimi, nici cu Andreea, care au avut preparate foarte bune”, spune Florin Dumitrescu.

„În mod normal, când închizi trei bucătari într-o cameră, ies scântei”

Bucătarul a ajuns la MasterChef în urma unui casting și îl cunoștea vag doar pe unul dintre colegii săi din juriu, Cătălin Scărlătescu, cunoscut în lumea bucătarilor sub numele de Tataie. „Trebuia să vină chef într-un restaurant în care lucram eu și țin minte că de la el am învățat să fac pastele mai bune. Tataie face cele mai bune paste din România. Ei bine, eu l-am întrecut, pentru că eu îmi fac singur și pastele”, spune Florin Dumitrescu în glumă.

Cei trei jurați s-au împrietenit din primul moment. „După ce am aflat că suntem în juriu, am ieșit la o cafea, am vorbit, am povestit. Eu nu am vorbit niciodată cu ei despre bucătărie, dar niciodată. Vorbim de lucruri în general. În mod normal, în momentul în care închizi trei bucătari într-o cameră, ies scântei. Noi nu am permis să existe chestia asta, pentru că noi nu am vorbit niciodată despre mâncare”, explică juratul.

A gătit pentru Nicolas Cage și Francis Ford Coppola

Florin Dumitrescu spune că cel mai greu lucru pe care l-a gătit vreodată a fost o plăcintă de carne, inspirată dintr-o rețetă de-a lui Radu Anton Roman. „Mi-a luat trei săptămâni să o fac, să pot să încep să o vând și îmi ia undeva la 30 de ore să o gătesc. Dar este rețeta mea și vând peste 30 de porții pe zi. Mi-aș deschide o plăcintărie numai pentru asta”, spune juratul, care a gătit de-a lungul timpului pentru Nicolas Cage, Francis Ford Coppola, Wesley Snipes și Jean Claude Van Damme.

Pentru Nicolas Cage a gătit atunci când a venit în România, să filmeze pentru Ghost Rider. „Când gătești pentru cineva cunoscut, e o presiune ciudată din partea celorlalți care îți spun că totul trebuie să iasă perfect”, povestește Florin Dumitrescu. În opinia lui, principalul atu al unui bucătar bun este încrederea clienților. „Așa cum actorii au public, noi avem încrederea clienților. Nu trebuie să-l știi neapărat pe bucătar, dar dacă te intersează poți să afli cine este. De multe ori, mă duceam eu la clienți să îi întreb dacă le-a plăcut: și nu pentru că eram eu interesat de laude, ci pentru că eram interesat de păreri”, arată Florin Dumitrescu, adăugând că în ultimii doi ani prestigiul meseriei de bucătar a început să crească și în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului