Cum a devenit 1 aprilie Ziua Păcălelilor. PLUS: Cele mai amuzante farse

Cum a devenit 1 aprilie Ziua Păcălelilor. PLUS: Cele mai amuzante farse
Publicat: 01/04/2016, 13:03

Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat și-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Totodată, o altă explicație ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, inițial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie și, din acest motiv, au fost numiți „April Fools”.

În Franța, Belgia, Italia și Olanda o tradiție de Ziua Păcălelilor – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peștele lui aprilie) – constă în lipirea unui pește din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-și dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea, relatează Descoperă.

Sărbătoarea „poisson d’avril” este încă marcată și în Canada, dar și în Portugalia și Spania. Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins și în zonele olandeze și flamande, sub denumirea „aprilvis”.

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy”, în timp ce, în Scoția, Ziua farselor este denumită în mod tradițional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă și o altă semnificație – cea de sosire a primăverii (April cuckoo).

În Polonia, ziua de 1 aprilie este una în care oamenii fac glume și farse, iar „activitățile serioase” sunt de evitat. În Danemarca, 1 mai este cunoscută ca „Maj-kat” („May-cat” și ca o zi a glumelor). O semnificație similară are ziua de 1 mai și în Suedia. Însă atât danezii, cât și suedezii obișnuiesc să sărbătorească și April Fools’ Day („aprilsnar”), în timp ce Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puțin celebrată de aceștia.

În Spania, sărbătoarea „peștele lui aprilie” („pescado de abril”) a fost preluată pe filieră franceză, spaniolii având și propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes” („Day of the Holy Innocents”/ „Masacrul Inocenților”), fuga în Egipt și salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria și Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „șiretlic”.

În unele țări din sudul Statelor Unite se sărbătorește „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care începe cu șapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.

Este de așteptat ca și anul acesta April’s Fool să vină cu farse și scenarii în presă, care mai de care mai elaborate, dar care au și un iz de credibilitate.

În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a fost un prilej pentru presa și site-urile internaționale să descrețească frunțile cititorilor îngrijorați de criza economică și de problemele cu care se confruntă zilnic. Astfel, rețelele de socializare au încercat să își păcălească utilizatorii, anunțând introducerea unur noi servicii neverosimile, în timp ce unele site-uri au anunțat că își vor închide operațiunile.

Totodată, de-a lungul anilor, presa internațională a făcut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Între acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

Însă, în unele cazuri, răspândirea sărbătorii păcălelilor a avut un efect contrar. În loc să stârnească amuzamentul, unele publicații i-au făcut pe cititorii lor să nu mai aibă încredere în materialele publicate pe 1 aprilie.

Cele mai cunoscute farse din istorie, făcute cu ocazia zilei de 1 aprilie

Relația de dragoste dintre Margaret Thatcher și Mihail Gorbaciov

Pe data de 1 aprilie 1987, în cotidianul britanic Daily Mirror apărea o știre care trebuia să șocheze lumea politică din întreaga lume: prim-ministrul Regatului Unit, Margaret Thatcher, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, trăiau o poveste de dragoste. Ziariștii aveau și o dovadă în acest sens: o fotografie cu cei doi stând la o masă și alintându-se. Opinia publică a fost șocată la acea vreme să afle că Doamna Fier, fiind femeie căsătorită, a putut face acest gest. Într-un final, reprezentanții presei au dezvăluit faptul că cele două persoane surprinse în imagine erau, de fapt, sosii ale celor doi lideri politici.

Pinii în care cresc portocale

În 1950, câțiva motocicliști care circulau pe o autostradă din California de Sud au observat ceva cu adevărat spectaculos: în toți pinii și cedrii de pe marginea șoselei crescuseră portocale. Ceea ce văzuseră ei s-a dovedit, de fapt, a fi o farsă pusă la cale de locuitorii orașului Skyforest, aflat în apropiere. În noaptea de dinainte, aceștia au legat în pomi aproape 50.000 de fructe rămase de la un festival organizat în localitatea vecină, San Bernardino.

Zâna mumificată din Derbyshire

La sfârșitul lui martie 2007, britanicul Dan Baines posta pe site-ul său web o imagine cu o creatură cu aripi, care avea aproximativ 20 de centimetri lungime. Pe data de 1 aprilie, autodeclaratul expert în fenomene paranormale susținea în mod public că ceea ce avea el era o zână mumificată. Baines a fost surprins să primească atunci răspunsuri din partea altor persoane care declarau că descoperiseră o asemenea creatură. Într-un final, englezul a recunoscut că totul fusese o farsă, însă au fost persoane care nu au vrut să îl creadă, susținând că el ascunde, de fapt, adevărul.

Conserva cu carne de unicorn

Pe data de 1 aprilie 2010, compania britanică ThinkGeek anunța lansarea unui produs revoluționar: conserva cu carne de unicorn. Conținutul acesteia era descris ca fiind „noua carne albă” și „o sursă excelentă de strălucire”. Vestea a fost primită cu atâta enzutiasm încât firma a decis să introducă noua invenție pe piață. Cu toate acestea, cei care au cumpărat conserva, au avut supriza să constate că în interiorul ei se afla, de fapt, un unicorn de jucărie. Singurii nemulțumiți au fost clienții germani, care nu au putut achiziționa produsul, deoarece oficialitățile de la Berlin îl interziseseră, pe motiv că în țara lor nu poate fi importată carne provenind de la „animale rare”.

Recolta de spaghete elvețiene

Cu ocazia zilei păcălelii, în anul 1957, televiziunea britanică BBC publica faptul că, datorită unei ierni blânde și a eliminării complete a dăunătorilor, fermierii din Elveția se bucură de o recoltă bogată de spaghete. Acest fenomen era surprins într-o filmare, în care apar țărani ce culeg tăiței din pomi. Clipul i-a fascinat atât de tare pe spectatori, încât mulți dintre ei au telefonat la sediul instituției din Londra, pentru a-i întreba pe realizatori cum își pot cultiva în grădini arbori în care cresc spaghete. Răspunsul redactorilor a fost unul cât se poate de sincer: „puneți niște lăstari de spaghete într-o conservă cu sos de tomate și sperați la ce e mai bine”. Ulterior, directorul general al BBC a declarat că a consultat o enciclopedie, pentru a se lămuri dacă, într-adevăr, puteau exista pomi în care cresc spaghete.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor