• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cum a devenit Nicolae Ceaușescu, „omul care nu se pricepea la nimic”, cel mai tânăr conducător politic din Europa

Cum a devenit Nicolae Ceaușescu, „omul care nu se pricepea la nimic”, cel mai tânăr conducător politic din Europa
Detalii pe Gândul.

Alegerea lui a avut loc la plenara solemnă din 22 martie 1965 a CC al PMR, Consiliul de Stat și Consiliul de Miniștri. La 47 de ani, Nicolae Ceaușescu devenea cel mai tânăr conducător politic din Europa.

Fostul cizmar Nicolae Ceaușescu, născut într-o familie de țărani și devenit omul din eșalonul doi al liderilor PMR, nu era nici pe departe succesorul pe care și l-ar fi dorit Dej la șefia țării. Printre principalii candidați era Ion Gheorghe Maurer.

Prim-ministrul Gheorghe Maurer a refuzat, însă, să preia funcția de prim-secretar încă de când Dej era în viață și îi ceruse acest lucru. A refuzat pe motiv că are origini germane, și nu românești, și e intelectual, iar un partid muncitoresc trebuia să fie condus de un muncitor. El a fost, însă, omul-cheie care l-a impus pe Nicolae Ceaușescu la conducerea țării, deși nu avea o părere tocmai bună despre el.

„Îl aducem pe Ceaușescu la guvern și-i dăm un minister, poate chiar Ministerul Agriculturii, ca să învețe ceva. Nu se pricepe la nimic”, i-a spus Gheorghe Maurer vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Alexandru Bârlădeanu, cu puțin timp înainte de moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Cu doi ani înainte, Nicolae Ceaușescu îl înfruntase pe Nikita Hrușciov, liderul de la Kremlin. În pline tensiuni între România și URSS, Nikita Hrușciov a criticat în iunie 1962, în public, chiar la București, întreaga conducere PMR. Deranjat de acest lucru, Gheorghe Maurer s-a plâns celorlalți fruntași ai partidului. Un an mai târziu, în timpul întâlnirii româno-sovietice la nivel înalt de la Scroviștea, din 24-25 iunie 1963, Hrușciov l-a atacat direct pe prim-ministrul Gheorghe Maurer pentru că îndrăznise să comenteze criticile aduse conducerii PMR. Prezent la întâlnire, Nicolae Ceaușescu a fost singurul care i-a luat apărarea lui Maurer. „Cu excepția lui Ceaușescu. Care a replicat: «Nu-i adevărat!» A spus că nu-i adevărat că eu îl criticasem pe Hrușciov. Adică a mințit. Dar a avut îndrăzneala să spună ceva în fața lui Hrușciov în timp ce ceilalți tăceau cu toții (…) Am socotit atunci că singurul care a avut curaj să dea replică unui conducător sovietic este Ceaușescu. Chiar dacă a mințit, a spus ceva. Pe când ceilalți, nimic. Nici minciună, nici adevăr”, mărturisea Maurer.

CITEȘTE PE DESCOPERA.RO CUM A DEVENIT NICOLAE CEAUȘESCU, „OMUL CARE NU SE PRICEPEA LA NIMIC”, CEL MAI TÂNĂR CONDUCĂTOR POLITIC DIN EUROPA

Inchide