Cum arăta buncărul lui Mussolini

Redactor:
Mădălina Chițu
Un buncăr ce a fost folosit în cel de-Al Doilea Război Mondial de către liderul fascist Benito Mussolini este deschis publicului pentru prima dată, notează BBC.

Ultimul buncăr al lui Mussolini, liderul fascist italia, a fost descoperit în anul 2010 de către niște muncitorii care se ocupau de reabilitarea Palatului Veneția, aflat în centrul Romei, notează BBC.

Departamentul de cultură din Roma a spus că deschiderea buncărului de sub vila și grădinile de lux ale lui Mussolini le va reaminti localnicilor, dar și turiștilor de „una dintre cele mai negre pagini ale istoriei italiene”.

Buncărul original, din pivnița de vinuri, va fi deschis publicului, pentru prima dată, pe 31 octombrie.

Pentru că se temea de bombardamentele Aliaților, liderul italian, cunoscut și sub numele de „Il Duce”, a decis să transforme o pivniță pentru vinuri într-un adăpost antiaerian complet, cu uși anti-gazare, a declarat pentru Reuters TV Marco Placidi, președinte al organizației nonprofit Underground Rome.

„A fost în mod clar foarte incomod, pentru că buncărul a fost construit în grădină, la 100 – 150 de metri distanță de spațiul locuibil”, a spus Placidi pentru Reuters TV.

Mussolini a decis să construiască încă un buncăr și, apoi, un al treilea, care era neterminat în momentul în care a fost arestat, în 1943.

Benito Mussolini a fost ucis în aprilie 1945, de luptătorii italieni care se opuneau regimului nazist impus de Germania, în timp ce încerca să se ascundă în nordul Italiei, după ce fusese arestat în iulie 1943, la ordinul regelui Italiei, dar eliberat din închisoare prin intervenția trupelor germane, câteva luni mai târziu. Trupul lui Mussolini a fost spânzurat, cu capul în jos, la Milano, într-un loc public, pentru ca italienii să aibă dovada morții sale.

Cel de-al treilea buncăr, construit la o adâncime de 6,5 metri, este protejat de patru metri de beton armat. Departamentul de cultură a mai spus că, dacă ar fi fost terminat, ar fi fost cel mai rezistent adăpost antiaerian din Italia dedicat unei singur familii.

„Odată cu căderea fascismului nu a fost niciodată terminat pe deplin, așa că, în prezent, îl putem vedea așa cum a fost lăsat în urma arestării lui Mussolini”, a spus Placidi.

Potrivit BBC, acesta pare să fi fost ultimul loc de refugiu al liderului. Nu se cunosc foarte multe informații despre acest buncăr, autoritățiile neavând documente care să ateste anul de construire al lui.

Benito Amilcare Andrea Mussolini a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat.  A intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial de partea lui Adolf Hitler și a adoptat mai multe legi prin care mii de evrei au fost persecutați.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide