Cum arată cea mai frumoasă casă din Transilvania. „Casa triunghiulară” din Alba Iulia a costat 1 milion de euro. GALERIE FOTO

Publicat: 16/11/2016, 17:15

Proiectul a câștigat locul doi la „Bienala de Arhitectură”, concurs desfășurat la Cluj-Napoca, la categoria „arhitectura locuinței”.

Casa a fost construită la marginea orașului Alba Iulia pe un teren cu stejari, amplasat în imediata apropiere a pădurii de pe dealul Mamut. Tocmai faptul că pe acest teren existau stejari și proprietarul a dorit să-i păstreze a determinat forma actuală a locuinței.

„Existau doi stejari în zona în care urma să fie construită și ideea a fost să facem casa ca să ne încadrăm exact între stejari. Atunci i-am propus o variantă de casă triunghiulară, care și pentru noi a fost ceva inedit. Am făcut un pic de compromis între arhitectură și partea practică, multe camere au ieșit triunghiulare și a fost mai greu de mobilat, dar compromisul până la urmă s-a dovedit a fi câștigător”, afirmă arhitectul Sorin Magda.

Casa are o suprafață desfășurată de 395 metri pătrați. La parter se află spațiile de zi cu o zonă de living care are o priveliște deosebită asupra orașului. La etaj sunt dormitoarele, partea privată.

„Este o casă aproape pasivă. Nu am încercat să o certificăm, poate ar fi și asta o variantă, mai ales că are trei fațade iar căldura se scurge cel mai mult în dreptul fațadelor. Minimalizând suprafața exterioară s-ar putea să ne apropiem de o casă pasivă”, precizează Sorin Magda. Conceptul de casă pasivă definește construcția care are nevoie de un necesar minim de energie pentru a fi încălzită.

„Este un proiect la care visează fiecare arhitect. Și la mobilierul interior am mers cu ultimele materiale în domeniu. Beneficiarul nu s-a grăbit. A înțeles că e nevoie de timp ca să se realizeze toate. Pentru curtea interioară am vrut să propunem o amenjare peisagisică, dar până la urmă am rămas la varianta cu gazon pe întreaga suprafață”, a mai spus arhitectul din Alba Iulia. Locuința a fost finalizată în 2015, după șase ani de la momentul obținerii autorizației de construire. Aparține unui om de afaceri din Alba Iulia care a cheltuit circa 1 milion de euro pentru întregul proiect.

Casa triungiulară a fost prezentată în concursurile organizate de către Ordinul Arhitecților. La „Bienala de Arhitectură” de la Cluj-Napoca, din 2015, proiectul a obținut locul doi, după un proiect de locuințe cuplate din București. Juriul a fost format din arhitecți din România și alte șase țări (Elveția, Australia, Marea Britanie, Ungaria, Norvegia și Italia), scrie adevărul.ro.


„Credem că este cea mai frumoasă casă din Transilvania, având în vedere premiul primit la bienala arhitecților de la Cluj-Napoca”, a mai precizat arhitectul.

FOTO: atelier-magda.com