Cum au scăpat americanii o BOMBĂ NUCLEARĂ chiar la ei acasă, lângă locul de joacă al unor fetițe

Publicat: 27/04/2012, 15:10

Forțele Aeriene ale SUA atinseseră o putere armată suficient de mare încât să pună capăt celui de-al doilea Război Mondial, însă în 1958 aceasta a fost cât pe ce să provoace un dezastru chiar printre americani. Un avion a scăpat o bombă nucleară în statul South Carolina, însă în mod miraculos nimeni nu a murit, relatează Daily Mail.

În după-amiaza zilei de 11 martie 1958, trei fetițe cu vârste între 6 și 9 ani se jucau în căsuța construită de tatăl lor în pădure, în apropierea locuinței lor din Mars Bluff, South Carolina. În jur de ora 16.00, fetițele au decis să se mute cu joaca la vreo 200 de metri de căsuță. Au reușit astfel să nu devină primii cetățeni americani uciși de o bombă nucleară pe teritoriul SUA.

Câteva minute mai târziu, o bombă a distrus pădurea unde se afla căsuța de joacă a fetelor. Declanșatorul bombei a explodat la impactul cu solul, făcând un crater cu o adâncime de 10 metri și un diametru de 15 metri. Fetițele au fost rănite, însă au scăpat cu viață. Din căsuța unde se jucau cu câteva minute înainte nu a mai rămas nimic.

Presa americană a relatat atunci că bomba a fost scăpată de un bombardier B-47E american, care zbura de la Savannah, Georgia, către o bază aeriană britanică din Leicestershire, în cadrul unui exercițiu de antrenament. Bomba respectivă era de tipul Mark 6 cu fisiune, având o putere de 30 de kilotone.

Căpitanul bombardierului, Bruce Kulka, a decis să se ducă în compartimentul cu bombe pentru a rezolva anumite probleme apărute cu mecanismul de prindere al bombei. Militarul nu știa însă unde se află exact acest mecanism. După ce l-a căutat timp de 12 minute, căpitanul a tras din greșeală de mânerul de urgență care elibera bomba în aer.

Bomba de trei tone a picat din avion, iar căpitanul a reușit să se prindă de ceva pentru a nu cădea și el o dată cu arma nucleară.

Din fericire, dispozitivul nuclear al bombei nu era montat pe armă și se afla în altă parte a avionului.

Familia celor trei fetițe care au scăpat ca prin minune au dat în judecată Forțele Aeriene ale SUA și au primit despăgubiri de 54.000 de dolari. Echipajul a fost suspectat de sabotaj, însă după audieri îndelungate s-a stabilit că a fost un accident.

Acesta nu a fost singurul incident cu o armă nucleară pe teritoriul SUA. Câțiva ani mai târziu, în noaptea de 24 ianuarie 1961, un bombardier de tip B-52G s-a defectat în aer, în timp ce era alimentat, și s-a prăbușit în orașul Faro, din North Carolina. Cinci membri ai echipajului au murit în accident.

Avionul respectiv căra două bombe termonucleare Mark 39. Una a căzut parașutată pe pământ. Cealaltă bombă a căzut însă pe un câmp, iar la impact a pierdut încărcătura de uraniu, fără să explodeze.

Mecanismul cu încărcătura de uraniu nu a fost găsit de militari, după impact, iar armata a cumpărat până la urmă terenul de la fermierul căruia îi aparținea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare