Cum pot fi prezise numerele câștigătoare la tragerile LOTO

Cum pot fi prezise numerele câștigătoare la tragerile LOTO
Publicat: 22/03/2014, 15:34
Actualizat: 30/03/2019, 19:54

Matematicianul brazilian Renato Gianella a descoperit că este foarte posibil să prezici ce numere au șanse mai mari să fie extrase la tragerile Loto, urmărind aceleași tipare de comportament precum cele prezise de Legea numerelor mari, relatează Mediafax.

Studiul său, intitulat „The Geometry of Chance: Lotto Numbers Follow a Predicted Pattern” („Geometria șansei: Numerele de la Loto respectă un tipar prezis”), descoperă că nu toate combinațiile de numere au aceeași probabilitate de a fi extrase. Lucrarea susține că există un tipar aplicabil în toate loteriile din lume, care poate fi rezolvat folosind un model complicat.

„Loteria nu ar trebui să mai fie văzută ca formă de joc de norococ, ci ca reprezentarea autentică a teoriei probabilistice și a Legii numerelor mari”, este de părere Gianella.

Deși procedeul nu este atât de simplu încât să poți să alegi cele mai norocoase șase numere care vor fi extrase la Loto, este totuși posibil, pe baza probabilității, să identifici diferite combinații de numere cu cele mai multe șanse de a fi extrase. Webiste-ul matematicianului, www.lotorainbow.com.br/en/default.asp, le permite oamenilor să vadă probabilitatea de extragere a numere diferite în 20 de loterii din toată lumea – dar cititorii ar trebui să aibă cunoștințe avansate în matematică pentru a înțelege algoritmul.

Matematica din spatele teoriei se bazează pe extrageri precedente și pe tipare ce reies din ele – extragerile precedente dictează probabilitatea viitoare pentru ca anumite numere să fie extrase.

„Noțiunea frecventistă afirmă că probabilitatea unui eveniment dat este relaționată de frecvența la care un asemenea eveniment se repetă. În plus, după cum este prezis de Legea numerelor mari, când un eveniment se repetă de multe ori, media rezultatelor din toate evenimentele ar trebui să fie apropiată de rezultatul așteptat. Astfel, jocuri de toate felurile în care au loc multe repetări (precum loteriile) sunt laboratoare ideale pentru cercetarea probabilităților”, scrie în studiu.

Gianella explică logica de funcționare a sistemului: „Adoptă un model colorat care determină toate combinațiile posibile de numere, așa cum sunt stabilite de regula lui Pascal. Lucrul pe acest model colorat oferă o înțelegere mai ușoară și o identificare corect a combinațiilor de numere cu cele mai mari probabilități de câștig. Prin experimentare, metoda arată că este posibil să depistezi că rezultatele unei extrageri loto urmează același tipar de comportament prezis de Legea numerelor mari”.

Potrivit studiului, modelele construite pe rezultatele mai multor jocuri loto din țări diferite arată că, odată cu creșterea numărului de extrageri, rezultatul așteptat de la fiecare model este mai aproape de rezultatul observat, indicând că există un tipar pentru aceste combinații. Matematicianul susține că metoda a fost testată în mai mult de 20 de extrageri loto din lume și în fiecare caz a fost demonstrat că probabilitatea ca un grup dat de combinații să fie extras nu este aceeași pentru toate combinațiile și că există grupuri cu o mai mare probabilitate de câștig.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase