Cum poți preveni durerile de spate

Cum poți preveni durerile de spate
Publicat: 08/02/2016, 16:08

Durerea lombară apare din diverse motive, inclusiv stil de viață, genetică, ergonomie, accidentări din cauza sportului, curățarea zăpezii cu lopata sau pur și simplu ghinion.

Pentru majoritatea oamenilor, primul episod dureros va trece în aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, astfel de dureri tind să reapară destul de frecvent. Aproximativ 75% dintre oamenii care au experimentat astfel de dureri ajung să aibă din nou astfel de probleme în cursul unui an.

În urma experimentării durerilor de spate, oamenii aleg de cele mai multe ori să stea în pat, lipsă a activității care nu face decât să slăbească mușchii și articulațiile. Spatele ajunge apoi să nu mai poată suporta nivelul normal de activitate, ducând la mai multă durere și mai multă inactivitate.

În ciuda faptului că astfel de dureri sunt foarte comune, puține studii au examinat până în acest moment ce funcționează mai bine împotriva durerilor de spate și ce nu funcționează.

În noua analiză, publicată în JAMA Internal Medicine, cercetătorii afiliați institutului George Institute for Global Health de la Universitatea din Sydney, au strâns și au analizat mai multe studii.

Din 6000 de studii despre prevenirea durerilor de spate, cercetătorii au ales doar 23, pe care le-au considerat potrivite din punct de vedere metodologic. Aceste studii au analizat, în total, mai mult de 30.000 de participanți.

Tehnicile de prevenție analizate au inclus informarea cu privire la schimbările necesare în stilul de viață, orteze pentru pantofi, centuri pentru spate, diferite programe de exerciții și programe de exerciții care au inclus și un fel de educație despre prevenția durerilor de spate.

Un program de prevenție de succes este considerat acela în urma căruia persoana respectivă nu a mai avut parte de dureri de spate cel puțin un an sau mai mult.

Astfel de succes s-a dovedit greu de obținut. Eforturile educaționale nu au ajutat deloc, iar centurile pentru spate sau ortezele au provocat în unele cazuri mai multă durere.

Programele de exerciții, în schimb, s-au dovedit eficiente, arată cercetătorii.

„Exercițiile combinate cu educare au redus riscul unui episod de dureri lombare într-un an cu 45%. Cu alte cuvinte, a redus riscul aproape la jumătate”, spune Chris Maher, profesor în cadrul George Institute.

Interesant este că nu a contat tipul de exerciții efectuate. În unele experimente, oamenii se concentrau doar pe întărirea mușchilor spatelui, în timp ce în altele exercițiile erau mai generale, combinând diverse tehnici. Participanții erau rugații să facă exerciții de două sau de trei ori pe săptămână, sub supraveghere, timp de minim două luni. Cu toate că beneficiile au fost vizibile în fiecare caz, acestea dispăreau în momentul în care omul respectiv renunța să mai facă respectivele exerciții, scrie New York Times.

Bazându-se pe cercetările existente, Chris Maher spune că este imposibil de știut dacă exercițiile elimină durerile de spate pe termen lung sau dacă un anumit tip de exerciții sunt mai bune decât altele. El și colegii săi speră să realizeze o cercetare care să răspundă acestor întrebări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete