Cum putem scăpa de gușă

Cum putem scăpa de gușă
Publicat: 13/06/2017, 17:44
Actualizat: 02/10/2018, 09:58

„Gușa constă în apariția unui pliu de piele, care atârnă din zona bârbiei până în regiunea anterioară a gâtului, asemănător unei gușe de pelican.

Alteori, la persoanele mai plinuțe, gușa se prezintă ca un depozit de grăsime voluminos sub planseul bucal, care conferă un aspect inestetic și accentuează rotunjirea feței.

Îndepărtarea gușeii se poate face arareori prin dietă și masaje, de cele mai multe ori rezolvarea eficientă fiind chirurgicală, iar tehnica este diferită în funcție de aspectul ei”, spune Dr. chirurg estetician Carmen Giuglea pentru Gândul.

În cazul existenței unui depozit de grăsime, îndepărtarea acestuia se poate face prin lipoaspirație, fără cicatrici vizibile, urmată de o recuperare de circa 10 zile. „În cazul în care există însă exces de piele, acesta trebuie îndepărtat, de cele mai multe ori, printr-un procedeu de lifting cervico-facial, complet sau limitat la etajele mediu și inferior. Uneori este necesară și plicătura pe linia mediană a mușchiulu, pentru micșorarea unghiului dintre planșeul bucal și regiunea anterioară a gâtului sau pentru transformarea conturului zonei din convex în concav.

Liftingul cervical are cel mai bun rezultat estetic atunci când indicația este corect pusă. Ca și dezavantaje, putem menționa doar că presupune o intervenție laborioasă și că sunt necesare niște cicatrici, care se maschează însă ușor în pliurile naturale ale feței”, precizează specialistul Carmen Giuglea.

Există însă și situații în care gușa poate fi determinată de dezvoltarea anormală a glandei tiroide. „La rândul ei, aceasta mărire în volum a glandei poate fi de natură tumorală sau ca urmare a unui deficit de iod. În aceste cazuri, tratamentul presupune cura chirurgicală a tiroidei tumorale sau echilibrarea medicamentoasă a deficitului.

Riscurile acestor intervenții sunt în general cele asociate oricarei operații cu anestezie generală, alături de alte mici inconveniente posibile (vicii de cicatrizare, discrete asimetrii, tulburări de sensibilitate pasagere etc)”, spune medicul Giuglea.

Costurile unei astfel de intervenții variază între 300-2500 de euro, în funcție de tehnica folosită și de clinică.