Cum se aude David Bowie în spațiu. Interpretare inedită a unui cosmonaut. VIDEO

Cum se aude David Bowie în spațiu. Interpretare inedită a unui cosmonaut. VIDEO
Publicat: 13/05/2013, 19:16
Actualizat: 03/02/2019, 11:36

Astronautul canadian Chris Hadfield a interpretat în condiții de imponderabilitate piesa „Space Oddity”, de David Bowie, înainte de a părăsi Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a reveni pe Terra, unde este așteptat marți dimineață, după o misiune în spațiu de cinci luni, relatează AFP.

Într-un mesaj video înregistrat la bordul ISS, care se bucură deja de mare succes pe internet, astronautul canadian cântă piesa „Space Oddity”, una dintre cele mai cunoscute din cariera muzicianului britanic.

În timpul acestei interpretări, care a durat puțin peste cinci minute, Chris Hadfield se deplasează la bordul stației în condiții de imponderabilitate, cântă la chitara care din când în când se învârte în jurul propriei axe și privește spațiul prin hublourile ISS.

„Cu mult respect pentru genialul David Bowie, vă prezint «Space Oddity», înregistrată la bordul stației. O ultimă privire aruncată lumii”, a scris Hadfield pe Twitter în mesajul în care a prezentat acest cântec.

Vocea și solo-ul de chitară al astronautului au fost înregistrate pe ISS, însă mixajul de sunet a fost efectuat de o echipă de muzicieni de pe Terra. Înregistrarea astronautului canadian, postată pe site-ul YouTube, generase deja până luni după-amiază peste o jumătate de milion de vizualizări.

Chris Hadfield este urmărit de peste 800.000 de persoane pe Twitter, unde a postat deja numeroase fotografii și înregistrări video spectaculoase realizate la bordul ISS.

Astronautul canadian va reveni pe Terra la bordul unei capsule Soyuz, care va ateriza marți, la ora 02.31 GMT în stepele din Kazahstan. În aceeași capsulă se vor afla alți doi astronauți – rusul Roman Romanenko și americanul Tom Marshburn.

Chris Hadfield, care a fost comandantul ISS, a supervizat weekendul trecut operațiunile realizate de doi astronauți americani de pe stație, care au ieșit pe orbită pentru a înlocui o pompă defectă, cu scopul de a opri o scurgere de amoniac de la nivelul sistemelor de răcire ale ISS, în cadrul unei misiuni de urgență fără precedent.

Single-ul „Space Oddity” spune povestea lansării în spațiu a personajului Major Tom, un astronaut fictiv. Titlul cântecului face trimitere la filmul „Odissea Spațială2001/ 2001: A Space Odyssey”, lansat în 1968, iar versurile acestui cântec sunt considerate de specialiști drept o satiră la adresa unui program spațial britanic ce a eșuat lamentabil. Piesa „Space Oditty” a fost inclusă pe albumul „David Bowie”, lansat în 1969, cunoscut și sub titlul de „Space Oditty”. Postul BBC a utilizat acest cântec drept fundal sonor pentru transmisiunile sale din 1969, când a difuzat în direct decolarea și aselenizarea astronauților americani care au făcut parte din misiunea spațială Apollo 11.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații