Cum se bea ”corect” alcool în Grecia, Italia sau Turcia. Sfaturi pentru a nu-i jigni pe localnici

Cum se bea ''corect'' alcool în Grecia, Italia sau Turcia. Sfaturi pentru a nu-i jigni pe localnici
Publicat: 10/08/2015, 18:09

Tocmai de aceea, foodpanda.ro a întocmit o listă de opt ”obiceiuri de pahar” din țări turistice ca Grecia, Italia ori Egipt.

1. Dacă destinația de vacanță este Grecia, destinația estivală preferată de cei mai mulți români, bucură-te din plin de bucatele savuroase, dar ai grijă să le faci cinste gazdelor. Dacă vezi că cei din jur ciocnesc un pahar după masă, alătură-te doar dacă ești sigur că ai în pahar orice pe bază de alcool. Grecii au superstițiile lor, iar una dintre ele spune că a da „noroc” cu o băutură nealcoolizată atrage ghinionul.

2. Nu uita că rușii beau votca seacă. Întotdeauna, fără excepție. Dacă se întâmplă să vizitezi Rusia ai face bine să te pregătești în cazul în care primești un pahar cu votcă de la un localnic. Și nu încerca să torni în votcă suc de portocale sau apă. Gestul de a face cinste cu un pahar, în Rusia, este un semn de prietenie și de încredere, așa că dacă refuzi, riști să-ți jignești gazda destul de mult.

3. Italienii consumă la masă numai apă sau vin. Gusturile nu se discută, bineînțeles, dar ca oaspete nu ar strica să-ți aduci aminte de acest obicei înainte de a comanda berea sau sucul care te gândeai că ar merge perfect cu pastele sau pizza preferate.

4. Să dai noroc e un ritual foarte serios în Cehia. Nu te grăbi să-ți bei cu sete berea. Uită-te cu încredere în ochii celor care te însoțesc și închină paharul cu fiecare în parte.

5. Dacă vacanța te găsește în Turcia, încearcă neapărat un pahar de Raki, băutura lor tradițională. Dar ai grijă. Dacă nu vrei să pari nepoliticos, nu comanda un pahar doar pentru tine. Eticheta spune să iei o sticlă pentru toți cei care te însoțesc la masă.

6. În cazul în care vizitezi Olanda, fii pregătit să bei whiskey fără să te folosești de mâini. Nu e chiar atât de complicat: ține paharul între dinți, mâinile la spate, ia o gură sănătoasă de whiskey și apoi „stinge-l” cu bere. Sigur îți vei face amici printre localnici.

7. În Egipt, obiceiul spune să aștepți întotdeuna ca altcineva să îți umple paharul, iar tu, la rândul tău, trebuie să o faci pentru cei de lângă tine.

8. Dacă ești în China, trebuie neapărat să îți întorci paharul cu susul în jos după ce ai terminat de băut. Mai ales când vine vorba de primul pahar.