• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cumpărătorii iPhone ar putea da în judecată Apple pe tema aplicațiilor. Decizia luată de Curtea de Apel din SUA

Cumpărătorii iPhone ar putea da în judecată Apple pe tema aplicațiilor. Decizia luată de Curtea de Apel din SUA
Cumpărătorii iPhone ar putea da în judecată Apple, acuzând compania că monopolizează piața pentru aplicații iPhone, prin faptul că nu le permite utilizatorilor să le achiziționeze din afara aplicației App Store, ceea ce duce la prețuri mai mari. Curtea de Apel din Statele Unite a reluat cererea legală depusă în 2012 care vizează practicile Apple de a permite utilizatorilor de iPhone să utilizeze doar aplicații achiziționate de pe App Store. Un grup de utilizatori iPhone au intentat un proces, susținând că practicile firmei din Cupertino, California, erau necompetitive, potrivit Reuters.

Apple a susținut că utilizatorii nu au capacitatea de a aduce în instanță problema, deoarece aceștia au cumpărat aplicații de la dezvoltatori, iar Apple doar închiriază spațiu acelor dezvolatori. Dezvoltatorii au plătit o parte din profit către Apple în schimbul dreptului de a vinde în App Store.

O instanță inferioară i-a dat câștig de cauză companiei Apple, dar judecătorul William A. Fletcher a decis ca utilizatorii iPhone cumpără aplicații direct de la Apple, ceea ce permite utilizatorilor iPhone dreptul de a face o cerere legală împotriva Apple.

Dacă cererea are succes, soluția ar fi de a constrânge Apple să lase oamenii să cumpere aplicații de unde vor, ceea ce ar deschide piața și ar micșora prețurile, potrivit avocatului Mark C. Rifkin de la compania Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz, care reprezintă grupul de utilizatori iPhone.

Alternativa ar fi ca Apple să plătească despăgubiri oamenilor pentru prețurile mai mari decât cele competitive pe care au fost nevoiți să le plătească din cauza faptului că Apple și-a folosit monopolul.

Inchide