CURIOZITĂȚI despre GLOBURILE DE AUR. Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din „Nașul”. Cel mai tânăr câștigător avea 9 ani

CURIOZITĂȚI despre GLOBURILE DE AUR. Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din Nașul. Cel mai tânăr câștigător avea 9 ani
Publicat: 06/01/2019, 14:00
Actualizat: 25/03/2019, 20:38

Începuturile

Înființate în 1944, premiile au fost decernate în primii 14 ani de jurnaliști membri ai Hollywood Foreign Correspondents Association, precursoare a HFPA.

Frank Sinatra, Dean Martin și Sammy Davis Jr au fost maeștri de ceremonie surpriză la gala din 1958 și au fost invitați ca gazde oficiale în următorul an, pentru că show-ul lor a fost unul foarte atractiv.

Din 1958 și până în 1963, gala a fost difuzată doar în Los Angeles, devenind un eveniment televizat la nivel național în 1964.

Premiile

Spre deosebire de Academia de film americană (Academy of Motion Picture, Arts and Sciences), organizatoarea galei Oscar, HPFA nu oferă premii în categoriile tehnice, ci doar în cele artistice (actori, regizori, scenariști, producători).

25 de premii vor fi decernate duminică seară, 14 categorii fiind dedicate filmului și 11, televiziunii.

Câștigători

Meryl Streep deține recordul pentru cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur, 31. A câștigat de nouă ori, inclusiv trofeul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră, la egalitate cu Barbra Streisand (inclusiv premii non-competitive).

Cel mai tânăr câștigător este Ricky Schroder, recompensat, la vârsta de 9 ani, cu un Glob de Aur pentru rolul din „The Champ”.

Cel mai bătrân câștigător este Ennio Morricone, care a câștigat un Glob de Aur la vârsta de 87 de ani, pentru coloana sonoră a filmului „The Hateful Eight”.

Câțiva perdanți… pe aproape

Renee Zellweger era la toaletă când organizatorii au anunțat că a câștigat un Glob de Aur pentru rolul din filmul „Nurse Betty”, în 2001. În cele din urmă, a apărut roșie la față, explicând că a fost la baie să își șteargă urmele de ruj de pe dinți.

Cu trei ani mai devreme, Christine Lahti a trecut printr-un moment similar, lipsind din sală în momentul în care Michael J. Fox a anunțat că a câștigat premiul pentru rolul din „Chicago Hope.”

„Cei cinci mari”

„Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” a fost primul lungmetraj care a câștigat premii în toate cele cinci mari categorii – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor”, „cea mai bună actriță”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu”. Se întâmpla în 1975, iar filmul a primit în total șase Globuri de Aur.

A fost singurul film care a câștigat toate cele cinci mari premii până în 2017, când „La La Land” a câștigat un număr record de șapte Globuri de Aur.

„Cui îi e frică de Virginia Woolf?/ Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (1967) și „Nașul III/ The Godfather, Part III” (1991) au primit fiecare câte șapte nominalizări, dar nu au câștigat niciun premiu.

Premiul pentru întreaga carieră

The Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră i-a fost înmânat prima dată, în 1952, chiar cineastului Cecil B. DeMille.

Printre câștigătorii ulteriori s-au numărat Walt Disney, Judy Garland, Sidney Poitier și Jodie Foster.

Anul acesta, premiul va reveni actorului american Jeff Bridges.

Tot anul acesta, organizatorii galei Globurilor de Aur vor acorda prima ediție a Carol Burnett Award, un premiu care recompensează excelența în televiziune. Primul câștigător al acestui premiu este chiar actrița Carol Burnett, în vârstă de 85 de ani.

Contestatari

Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din „Nașul/ The Godfather”, în 1973, în semn de protest față de războiul din Vietnam. Două luni mai târziu, a refuzat și premiul Oscar, din cauza modului în care erau tratați nativii americani în industria filmului.

Producătorii lungmetrajului „Z” au refuzat Globul de Aur pentru cea mai bună peliculă străină în 1970, pentru că au considerat că trebuia nominalizat în categoria „cel mai bun film”.

Trofeul

Producerea statuetei placate cu aur de 24 de carate costă aproximativ 800 de dolari. Trofeul are o înălțime de 27,3 centimetri și cântărește 2,5 kilograme.

După 2008 a fost îmbunătățită și a primit o cutie de prezentare din marmură.

Gazdele

Anul acesta, gazdele show-ului vor fi actrița canadiană Sandra Oh și actorul american Andy Samberg.

Printre gazdele din anii anteriori s-au numărat Ricky Gervais (2010 – 2012, 2016), Tina Fey și Amy Poehler (2013 – 15), Jimmy Fallon (2017) și Seth Meyers (2018).

Meniul

Anul acesta, meniul va include cocteiluri pe bază de șampanie – Moët & Chandon – și trufe de ciocolată Lindor la desert. Cocteilul oficial al evenimentului este The Moët Belle, preparat din șampanie, cahaça, suc de mango, sirop de ghimbir și suc de lămâie. Trei feluri principale vor fi servite, o supă de cartofi dulci, un biban de mare cu orez sălbatic și sparanghel și o prăjitură din ciocolată, cremă de brânză și fistic. Vegetarienilor li se va oferi un fel principal compus din dovleac, hummus, năut crocant, quinoa și stafide, printre altele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii