Dalai Lama intenționează să fie ultimul lider spiritual tibetan și să pună capăt acestei tradiții

Dalai Lama intenționează să fie ultimul lider spiritual tibetan și să pună capăt acestei tradiții
Publicat: 08/09/2014, 09:26

Întrebat dacă tibetanii au în continuare nevoie de un dalai lama, Tenzin Gyatso a răspuns pentru ziarul „Welt am Sonntag” că „instituția Dalai Lama există de aproape cinci secole. Această tradiție poate, acum, să se oprească cu cel de-al 14-lea Dalai Lama, care este foarte iubit”.

„Dacă vine al 15-lea Dalai Lama și face de râs funcția, instituția Dalai Lama va fi ridiculizată”, a adăugat el râzând, potrivit unei transcrieri a interviului, în engleză.

„Oamenii care gândesc în termeni politici este necesar să-și dea seama, ca atare, că această perioadă de aproximativ 450 de ani în care am avut această instituție a Dalai Lama și-a cam trăit traiul”, a mai declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 79 de ani.

„Instituția Dalai Lama era importantă în principal din cauza puterii ei politice. Eu am renunțat complet la putere în 2011, când m-am retras”, a spus el.

Liderul spiritual al budismului tibetan a anunțat deja că „instituția Dalai Lama și-a îndeplinit misiunea”, fără să ofere alte precizări.

Dalai Lama a anunțat în martie 2011 că-și abandonează rolul politic de lider al mișcării tibetanilor în exil, un rol în mod esențial simbolic.

Desemnat Dalai Lama la vârsta de trei ani, el considera deja că s-a retras pe jumătate începând din 2001, când a fost ales pentru prima dată un premier al Guvernului în exil.