Dan Diaconescu a cerut CNA să îl ierte: emisia OTV ar putea fi reluată

Dan Diaconescu a cerut CNA să îl ierte: emisia OTV ar putea fi reluată
Publicat: 28/05/2013, 23:49
Actualizat: 30/07/2014, 15:10

Dan Diaconescu a cerut, marți, Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să „îngroape securea războiului”, precizând că a preluat 2 licențe din România și va solicita acordul CNA ca OTV să emită din nou pe una din acestea, părerile membrilor CNA față de această solicitare fiind însă împărțite.

La finalul ședinței CNA de marți, Laura Georgescu, președintele Consiliului, i-a anunțat pe membrii CNA că Dan Diaconescu a venit în instituție și că dorește să aibă o discuție cu Consiliul.

Laura Georgescu a precizat că a purtat o discuție telefonică luni, după ora 22.00, cu Dan Diaconescu, în care acesta și-a manifestat dorința de a se vedea cu membrii CNA. De asemenea, Laura Georgescu a spus că vrea să poarte această discuție în mod public, cu presa de față.

Membrii CNA au părut foarte surprinși de această întrevedere cu Dan Diaconescu, care nu se afla pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului.

MASTERCHEF. Câștigătoarea, Aida Parașcan, primele declarații după ce a câștigat concursul: „Vreau să am o emisiune”

Dan Diaconescu a spus că dorește să reia emisia OTV, iar în acest sens deține patru licențe audiovizuale – două din străinătate, cu acoperire în Uniunea Europeană, și două din România, prin societăți la care a preluat controlul.

„Am cerut această întrevedere, consfătuire, din următorul considerent. Noi nu vrem să ocolim, nu vrem să facem subterfugii. Noi vrem să facem totul la vedere și evident cu directa colaborare cu dumneavoastră într-o problemă extrem de delicată. După cum știți, avem un proces în derulare, în faza recursului, care ar fi în luna septembrie. Dar, dincolo de acest proces, noi am acționat în câteva sensuri. Am obținut două licențe pe teritoriul Uniunii Europene, în baza cărora am putea emite și de mâine. În această manieră nu am mai avea raporturi directe cu CNA, ci doar cu firmele de cablu. Nu am mai avea cu dumneavoastră acea conlucrare. Sincer, nu vrem să ajungem să emitem în acest fel, dintr-o altă țară, semnalul să se ridice din acea țară, iar aici să avem contracte doar cu firmele de cablu”, a spus Dan Diaconescu.

El a precizat că dorește ca pe una din cele două licențe pe care le deține deja în România să emită din nou OTV. Pentru ca acest lucru să fie posibil, CNA ar trebui să accepte modificarea denumirii uneia dintre aceste licențe, dar și modificarea grilei acestei televiziuni.

„Suntem gata să îngropăm securea războiului și eventual să renunțăm la procesul pe care-l avem, la procesul pe care noi l-am intentat, în cazul în care pentru una din celelalte două companii din România, deținătoare de licențe, la care noi între timp am devenit acționari majoritari (…) am putea primi de la dumneavoastră un accept de schimbare de denumire. Adică din denumirea pe care unul din canale o are în OTV. Și pentru asta dumneavoastră ar trebui să fiți de acord”, a spus Dan Diaconescu.

El le-a mai spus membrilor CNA că speră să privească pozitiv demersul lui de a spune lucrurilor „pe față și pe nume”.

„Indiferent cine a greșit dintre cele două părți, eu zic că cinci luni de zile cât a trecut (de la oprirea emisiei OTV, n.r.) este suficient, mai ales pentru cei 300 de oameni de la OTV, care între timp n-au mai câștigat niciun ban și nici nu au intrat în șomaj, fiindcă au tot așteptat rezolvarea pe cale procesuală sau în alte maniere. Măcar pentru acești oameni să aveți îngăduința și să găsim o rezolvare amiabilă. Și această rezolvare amiabilă ar fi nu să emitem din străinătate – cum poate noi am fi avantajați și martirizați -, ci să emitem din România, să ne supunem în continuare regulilor, legilor CNA, așa cum ar fi normal, zic eu, pentru mine și pentru colegii mei care vor face emisiuni, și să aceptați atunci când vom face acea cerere din schimbarea denumirii unei televiziuni românești în denumirea OTV. Eu cred că ar fi o ieșire din acest război între ghilimele, o ieșire elegantă și pozitivă pentru ambele părți”, a mai spus Dan Diaconescu.

Laura Georgescu, președintele CNA, a părut foarte deschisă la solicitarea lui Dan Diaconescu și i-a mulțumit frumos pentru vizită. Totodată, Laura Georgescu i-a prezentat lui Dan Diaconescu situația cu privire la amenzile pe care nu le-a plătit la stat societatea Ocram Televiziune SRL, care a deținut licența OTV, care a fost retrasă pe 22 ianuarie 2013.

„Mai avem de încasat de la dumneavoastră 29 de amenzi pentru anul 2009 și vreo 18 pentru 2010. În anul 2011 vorbim doar de 11 și cele mai puține le discutăm pentru anul 2012, mai aveți două. Și cu asta închidem securea, n-am o problemă. Dar după ce reușim să tragem linie pe amenzi”, a spus Laura Georgescu.

Ea i-a pus pe reprezentanții departamentului tehnic al CNA să îi dea chiar și indicații legale lui Dan Diaconescu.

„În secunda în care vorbim despre ceea ce aveți pe teritoriul României, vă reamintesc că, în continuare, pe lângă cererea de schimbare de nume, o să aveți nevoie de o actualizare de grilă. O să vă rog să vă pregătiți cu un proiect editorial”, i-a spus Laura Georgescu lui Dan Diaconescu.

„Evident că ne vom supune legislației”, i-a răspus imediat Dan Diaconescu.

Totodată, Laura Georgescu a făcut o precizare. „Deși ridicarea licenței dumneavoastră la propunerea mea, nu odată cu trecerea de la Parlament la clădirea în care ne aflăm astăzi, puteam să o fac și fără să mă duc la Parlament și nu în calitate de funcționar al lui Ponta, ci ca jurnalist (…) la propunerea mea, am făcut acea ridicare de licență pentru încălcarea legii din punct de vedere administrativ. Dar, în calitate de jurnalist, trebuie să vă spun că va trebui să avem o discuție absolut fair play, corectă, cinstită și deontologică apropo de proiectul editorial pe care o să ni-l prezentați și de grilă, fiindcă le sunt celor care m-au trimis pe acest scaun datoare cu un jurnalist care să atingă cote de nivel de talie europeană (…) Dacă ne reîntâlnim, ne reîntâlnim în aceste condiții, domnul Diaconescu, nu pentru pus pumnul în gură, nu pentru suprimarea libertății de exprimare, nu pentru plătit polițe mai mult sau mai puțin politice (…) Facem vorbire despre jurnalism de calitate, despre interes public și despre dorința dumneavoastră de a vă continua cariera pe care ați început-o cu OTV din 2001”, a spus Laura Georgescu. Ea i-a mai spus lui Diaconescu că i-a fost un telespectator „fidel” și o să-i fie în continuare.

Dan Diaconescu a ținut să facă la rândul său o precizare: „Eu cu doamna președinte al CNA nu m-am cunoscut decât astăzi, iar aseară am vorbit prima oară la telefon”.

De asemenea, Dan Diaconescu a spus că amenzile primite de OTV pe societatea Ocram Televiziune SRL vor fi plătite, precizând că CNA s-a înscris la masa credală a acestei firme aflată în insolvență.

„Tot activul și pasivul firmei vechi va trece în firma nouă pe care vom emite, numai că firma nouă nu va mai fi în insolvență (….) Eu zic că e mai bine ca OTV să emită de pe o firmă care nu se află în insolvență”, a spus Dan Diaconescu.

„Aveți tot sprijinul nostru, cu rugămintea de a respecta legea și de a face jurnalism de calitate”, i-a răspuns Laura Georgescu, președintele CNA.

El a mai spus că este gata să depună actele la CNA. „Noi putem fi gata oricând cu actele, poate chiar mâine”, a spus Dan Diaconescu, însă Laura Georgescu i-a răspuns că subiectul va fi discutat „în funcție de agenda Consiliului”.

Unii membri ai CNA au părut însă deranjați de modul în care a fost purtată discuția cu Dan Diaconescu.

„Eu percep această discuție ca fiind una mai mult informală (…) Vreau să fiu cel puțin eu personal foarte bine înțeles. Eu cred că noi acum nu ne-am pronunțat, nu am făcut un deal, nici măcar un gentlemen’s agreement în acest sens”, a spus Lorand Turos, membru al CNA. El a precizat că Dan Diaconescu, la fel ca orice altă persoană sau societate din România și din Uniunea Europeană, „are tot dreptul să solicite CNA o licență” sau să solicite modificarea denumirii unei licențe, în cazul în care a preluat-o de la altcineva. „Și, bineînțeles, aceste solicitări vor ajunge pe ordinea de zi a CNA și cu un vot majoritar CNA va decide”, a atras atenția Lorand Turos.

La rândul său, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus în ședința de marți că nu știe câtă încredere poate avea în Dan Diaconescu, având în vedere istoricul său în domeniul încălcării legislației audiovizuale.

„Deși modul în care CNA a oprit emisia OTV a fost în baza neachitării obligațiilor OTV față de CNA, problemele pe care noi le-am avut cu dumneavoastră sunt vechi și multe și le știm cu toții. Așa că eu, personal, care am o istorie de 10 ani în CNA, în care au fost de multe ori probleme, vă mărturisesc că am o problemă de încredere. La venirea mea în CNA, acum 10 ani, OTV era suspendat (…) Unul dintre lucrurile pe care eu le-am declarat la audierea mea în comisii a fost că îmi doresc ca OTV să capete din nou licență (…) nu știu ce încredere să am în dumneavoastră să dau o licență aceleiași echipe, sub același nume”, a spus Cristina Trepcea.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, i-a spus lui Dan Diaconescu că poate ar fi mai bine să aștepte judecarea recursului în procesul pe care îl are împotriva deciziei CNA de retragere a licenței OTV.

„Noi nu suntem într-o stare de război, nu cred că e nicio grabă. În septembrie se judecă recursul, poate că obțineți câștig de cauză și atunci nu mai este nevoie de toată scamatoria asta complicată”, a spus Mititelu.

De asemenea, Christian Mititelu i-a spus lui Dan Diaconescu că trebuie să aleagă ce vrea să fie – patron, jurnalist sau realizator de televiziune. „Trebuie să alegeți ce vreți să fiți. Vreți să fiți patronul, sunteți patron. Vreți să fiți jurnalist – cred că ăsta este atuul dumneavoastră, îndrăznesc să o să spun -, fiți jurnalist”, a spus Mititelu, amintindu-i că a combinat aceste responsabilități în trecut și pe deasupra a „organizat un partid” prin intermediul OTV și a făcut campanie electorală propriului partid în afara perioadei legale de campanie.

După ieșirea din sala de ședințe a Consiliului, Dan Diaconescu a declarat pentru jurnaliștii prezenți la sediul CNA că el și apropiații lui „au luat” două alte televiziuni care emit deja în România, însă a refuzat să spună despre ce posturi TV este vorba.

Dan Diaconescu a mai spus că el nu este acționar la aceste societăți. „În România, nu mai e bine să fii proprietar. Va fi altcineva proprietar, probabil Diana Voiculescu, cea care conducea și OTV și acum a fost răsplătită cu pachetul majoritar de acțiuni”, a mai spus Dan Diaconescu.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează și televiziunea DDTV (DIRECT DIGITAL TV). Licența audiovizuală a televiziunii DDTV va expira însă pe 24 februarie 2014. Licența DDTV este deținută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociați sunt Floștoiu Ion Florin – asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) și Al Attar Khaldoun (5%), potrivit datelor postate pe site-ul CNA.

După audierea lui Dan Diaconescu în ședința CNA de marți, Cristina Trepcea a declarat, pentru MEDIAFAX, că are sentimentul că membrii Consiliului au fost păcăliți de președintele CNA, Laura Georgescu.

„Am un sentiment de păcăleală. Surpriza pe care ne-a făcut-o doamna președinte are gust de păcăleală. Dacă ascult declarațiile domniei sale, pare că Consiliul s-a antepronunțat, doamna președinte dând detalii despre ce are de făcut domnul Dan Diaconescu în continuare, ca și cum ar avea deja acordul nostru. Am din nou senzația că lucrez într-un minister în care ministrul ia deciziile unilateral, nu într-un for consultativ – garanție a echilibrului și pluralismului de opinii, cerut în mod obligatoriu de un domeniu atât de sensibil ca audiovizualul. Nu sunt de acord cu acest tip de „surprize”, așa cum nu pot aproba din oficiu în favoarea unui actor al scenei audioviozuale care a manifestat un dispreț profund pentru lege, pentru colegii din piață, pentru tot ce noi avem de apărat la CNA”, a mai spus Cristina Trepcea.

CNA a retras, în ședința din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licența OTV a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licența OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii îl retransmiteau în mod obligatoriu – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deținea licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență, și nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Avocații firmei de avocatură Fenechiu-Savu și Asociații, care reprezintă societatea Ocram Televiziune SRL, au depus, pe 23 ianuarie 2013, la Curtea de Apel București o cerere de anulare a deciziei Consiliului Național al Audiovizualului din 22 ianuarie 2013 privind retragerea licenței de emisie a OTV.

Curtea de Apel București a respins, pe 3 aprilie 2013, cererea de anulare a hotărârii CNA privind retragerea licenței de emisie a OTV, decizia putând să fie contestată la instanța supremă. Instanța a stabilit că cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie în urma căreia postului OTV i-a fost retrasă licența de emisie este neîntemeiată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu