De ce ne auzim diferit propria voce

Redactor:
Clarice Dinu
De ce ne auzim diferit propria voce
Atunci când vorbim, ni se pare că vocea noastră sună într-un fel, însă atunci când ascultăm o înregistrare cu noi vorbind, vocea noastră este total diferită față de cea pe care o știam înainte. Acesta este unul dintre cele mai ciudate momente pe care le experimentăm de-a lungul vieții. Totuși, pentru această situație există o explicație științifică.

Motivul acestei diferențe este cât se poate de simplu. Atunci când ne ascultăm vocea pe o înregistrare, undele sonore pornesc din difuzor și merg prin aer până în urechea noastră. În acest moment ne auzim vocea exact așa cum ne-o percep și ceilalți. 

Totuși, noi ne auzim vocea în două moduri: extern și intern. În primul caz, auzim sunetul pe care îl aud și ceilalți, în timp ce, în a doua situație, auzim sunetul care vine din vibrațiile corzilor noastre vocale și care circulă intern, prin capul nostru. 

Vibrațiile respective rezonează în contact cu cutia craniană și de aceea se schimbă percepția asupra propriei voci. 

Dacă vrei să știi care este adevărata ta voce, atunci înregistrează-te și ascultă respectiva înregistrare. Poți face asta și dacă îți acoperi urechea stângă și vorbești. 

Nu te îngrijora dacă vocea ta sună ciudat sau amuzant. Așa ți se pare ție, însă ceilalți oameni sunt obișnuiți cu asta. 

 

Inchide